Türk bilim insanı Canan Dağdeviren ALS hastalarını umutlandıracak projesini açıkladı

Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren
Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren

Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, ALS hastası dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Prof. Stephen Hawking’e ithafen geliştirdiği yeni cihazın klinik çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
Buna göre, konuşmakta ve mimiklerini kullanmakta zorluk çeken hastalar, yüzlerine yapıştıracakları cihaz sayesinde daha rahat konuşabilecek.

Türk bilim insanı Canan Dağdeviren, Kadir Has Üniversitesi’nin akademik yıl açılış törenine katıldı. Törende ‘Anadolu’nun HAS insanları’ başlıklı bir konuşma yapan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi ve MIT Dr. Öğretim Üyesi Canan Dağdeviren, 2,5 yıldır üzerinde çalıştığı ve yeni tamamladığı Hawkingprojesinin çıkış hikayesini ve detaylarını anlattı.

Dağdeviren, fizik profesörü Stephan Hawking ile hayatını kaybetmeden tanışma fırsatı bulmuştu
Dağdeviren, fizik profesörü Stephan Hawking ile hayatını kaybetmeden tanışma fırsatı bulmuştu

Cihaz en küçük mimikleri bile algılayabilecek

Prof. Stephen Hawking’i 2016 yılında Harvard Society’de ağırladığı gece Hawking’in konuşma güçlüğünü fark edip bu projeye başladıklarını söyleyen Canan Dağdeviren, “Projenin klinik çalışmalarını bitirdik. Kadın ve erkek hasta üzerinde denedik. Büyük uğraşlar sonunda sona geldik. Sadece ALS değil birçok hastalık nedeniyle konuşma güçlüğü çeken hastaların bilgisayar sayesinde karşısındaki kişi ile iletişimi daha iyi sağlaması için bu cihazı geliştirdik. Cihaz, küçük bir gülümse veya hareketi algılayıp bilgisayara kodlama şeklinde gönderip binlerce kelime içerisinden sınıflandırma yaparak çok rahat bir şekilde konuşmanızı sağlıyor. Bu da kas hastalıkları nedeniyle konuşma zorluğu çeken birçok hasta için büyük bir kolaylık sağlayacak” diye konuştu.

Konuşma problemi olan herkes için tasarlandı

Projeye Hawking'den etkilenerek başladım

Cihaz için özel bir program geliştirildiğini belirten Dağdeviren, “Cihazıkonuşma problemi olan herkes kullanabilecek. Hatta konuşma problemi çekmeseniz dahi yüzünüze yapıştırdığınız küçük cihazlarsayesinde özel mesajları kimsenin anlayamayacağı bir şekilde karşı tarafa çok rahat bir şekilde aktarabileceksiniz. Bilgisayar, geliştiren bir program sayesinde mimiklerimiziokuyacak” dedi.

 Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanıdır
Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanıdır

Projenin tamamlanmasının 2 buçuk yıl sürdüğünü belirten Dağdeviren, “Hayatımboyunca çok güzel insanlarla tanıştım ve bu insanlar üzerinde yaptığım bilimi uygulama imkanı buldum. Bu güzel insanlardan biri de Stephen Hawking, 2016 yılında sıcak bir nisan akşamında Harvard’da buluşmuştuk.

Diğer ekip arkadaşlarımla birlikte Hawking’i Harvard Society’de ağırladık. O sırada fark ettim ki ALS hastalığına hastalarının bir cümleyi kurabilmesi için çok vakit harcaması gerekiyor ve yoruluyor. Hawking’i misafir ettiğimiz gece bu projeyi yapmaya karar vermiştim. 2 buçuk yıllık bir çalışma sonrasında ALS hastaları üzerinde deneyerek 3 hafta önce projeyi bitirdik” ifadelerini kullandı.

Anadolu insanının dünyada eşi benzeri yok

Anadolu insanının kucaklayıcı ve verimli olduğunu söyleyen Dağdeviren, “İsminde ‘ana’ var zaten kucaklayıcıdır, doğurgandır, verimlidir. Anadolu’nun insanlarını güneş gibi sıcak buluyorum. Arkadaşlıkta akarsu gibi buluyorum. Tevazudatoprak gibi buluyorum.

Genç bilim insanı Dağdeviren, Piezoelektrik malzemeleri insan organları üzerine yerleştirerek organların hareketini sağlayan cihazın mucididir
Genç bilim insanı Dağdeviren, Piezoelektrik malzemeleri insan organları üzerine yerleştirerek organların hareketini sağlayan cihazın mucididir

İçinde her türlü milleti, farklı anlayışı, kökeni barındıran muazzam bir topluluk. Dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri olmayan bir topluluk bence o yüzden güzeliz. Yaptığım bilimde de Anadolu’dan örnekler var. Bilim yaparken farklı kökenlerden gelmiş bilgileri harmanlayarak aslında Anadolu yapıyorum” dedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >