Dr. Mehmet Genç: Osmanlı sokaklarında dilenci yoktu

Ayşe Böhürler'in Türk Kahvesi'ndeki konuğu, iktisat tarihçisi Mehmet Genç.

TVNET ekranlarında yayınlanan, pazar sabahlarının en sevilen programlarından Türk Kahvesi programının bu haftaki konuğu dünyanın en saygın iktisat tarihçileri arasında gösterilen Mehmet Genç oluyor. Ayşe Böhürler'in sunumuyla gerçekleşecek program saat 11.10'da sizlerle. Sakın kaçırmayın.

Gündemin yoğunluğundan ve stresindenuzak hayatın içinden sohbetlerle pazar sabahlarının entelektüel televizyon programı Türk Kahvesi, bugün yine alanında dünyaca kabul görmüş bir ismi ağırlıyor. Ayşe Böhürler'in hazırlayıp sunduğu programın konuğu iktisat profesörü ve tarihçisi Mehmet Genç oluyor.

Mehmet Genç'in sohbetinden öne çıkanlar şöyle:

"Kahve Yemen'den geliyor. Habeşistan kaynaklı. Önce Kahire'ye oradan Avrupa'ya sonra İstanbul'a geliyordu.

İstanbul'un nüfusu diyelim 17. ve 18. yüzyılda 500 bin ila 1 milyon arasındaydı. Sende bin ton kahve kullanılıyordu. O hesaba göre şu anda İstanbul'da 40-50 bin ton kahve tüketilmesi gerekir ama sanmıyorum.

Osmanlı'da kimse dilenmedi

Osmanlı sokaklarında hiç dilenci yoktu. Bunları araştırdık ki herkesin ihtiyacı görülüyor kimsenin dilenmeye ihtiyacı yok. Osmanlılar bunu başardı. Müslüman dilenme zilletine düşemez ama yemeği yoksa dilenebilir. Müslümanın bir günlük yiyeceği varsa dilenmeye hakkı yoktur. Osmanlı sadece Müslümanlara değil herkese bir günlük yemek hakkını sağlıyordu.

Mehmet Genç kimdir?

Mehmet Genç 4 Mayıs 1934 tarihinde Artvin'in Arhavi'nin Kemerköprü Köyü'nde yedi çocuklu bir aillenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Genç, İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'ni 1953'te, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü 1958'de bitirdi. Kısa bir süre Ankara Valiliği'ndemaiyet memurluğu ve Şereflikoçhisar kazasında kaymakam vekilliği yaptı. 1960 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde "İktisatTarihi" asistanı olarak Ömer Lütfi Barkan'ın yanında çalıştı.

Sanayi Devriminin Osmanlı Sanayiine Etkisi adlı doktora tezini hazırlayan Genç aynı enstitüde 1965'ten 1982 yılına kadar "İktisat Tarihi Uzmanı" olarak çalıştı. 1966 yılında araştırmalarını detaylandırmak için Başbakanlık Arşivi'nde çalışmaya başladı. Bu tarihten sonra araştırmalarının temel kaynağı Osmanlı arşiv belgeleri oldu.

1983 yılında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde "İktisat Tarihi" ve "Tarih Metodolojisi" dersleri vermeye başladı.

1973'ten itibaren "Osmanlı İktisat Tarihi" alanında birçok yerli ve yabancı birçok seminere ve toplantıya katıldı.1985-1988 yılları arasında TRT'de danışman olarak çalıştı ve burada birçok kültür ve bilim sohbetleri yaptı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'de Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine Tarih ve SosyalBilimler dersleri veren Genç, 2002 yılında bu okuldan emekli oldu.

1996 yılında İstanbul Üniversitesi "Genel Sosyoloji" ve "Metodoloji" alanında "Doktora Şeref Unvanı"'na sahip oldu. Halen İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü'nde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Toplum Bilimleri Bölümü'nde "Osmanlı İktisat Tarihi"dersleri verdi

Genç; Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Yunanca yayımlanmış çok sayıda makale yazdı. 2000 yılında, tebliğ ve makalelerinin önemli bir bölümü bazı ilavelerle “Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi” adlı kitabında yayımlamış ve bu kitap ile "Türkiye Yazarlar Birliği" tarafından Fikir Dalında ödüle layık görüldü. 2001 yılında aynı kitap ile "Aydın Doğan Vakfı" özel ödülünü almaya hak kazandı. AmericanResearch Institute in Turkey Yönetim Kurulu Üyesi olan . Genç; 2015 yılında CumhurbaşkanlığıKültür ve SanatBüyük Ödülleri Yönetmeliği kapsamında, Sosyal Bilimler ve Tarih alanında ödüllendirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >