Baksı Müzesi kurucusu Hüsamettin Koçan: Sanat büyük kentlerde sıkışıp kalmamalı

’Kendi öyküsü olan insanlar ancak hayata bir şey katabilirler
’Kendi öyküsü olan insanlar ancak hayata bir şey katabilirler

Ayşe Böhürler'in TVNET ekranlarında yayınlanan Türk Kahvesi programının bu haftaki konuğu Bayburt'ta bulunan Baksı Müzesi'nin kurucusu ressam Hüsamettin Koçan oluyor.

Gündemin gerilimli konularından uzak hayatın içinden sorularla, hem konukların hem Türkiye'nin hikayesi Ayşe Böhürler'in sunduğu Türk Kahvesi ile ekrana geliyor.

Türk Kahvesi programının sunucusu Ayşe Böhürler.
Türk Kahvesi programının sunucusu Ayşe Böhürler.

Bu hafta, çağdaş sanatla geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında buluşturmak amacıyla Bayburt'un Bayraktar köyünde açılan ve 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne layık görülen Baksı Müzesi'nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan.

Ayşe Böhürler'in sunumuyla ekrana gelen Türk Kahvesi'nde bu hafta Hüsamettin Koçan var.
Ayşe Böhürler'in sunumuyla ekrana gelen Türk Kahvesi'nde bu hafta Hüsamettin Koçan var.

''Öğretmenler hayata bağlı, üreten insanlardı''

"Benim hayatımda en çok işime yarayan şey özgüven ve başarma hissi.

Masalların ideolojisi var. Masallar insana 'sen insan için gerekli olanı yaparsan başarırsın' telkin ediyor. İnsana başarmanın insani ve kaçınılmaz bir değer olduğunu anlatıyor.

Bizim öğretmenlerimiz hayata bağlıydı, kanaat önderiydi. Bizim köyde meyveler var meyve dikmeyi Halil Öğretmen getirdi. Okuyan, üreten insanlardı öğretmenler.

Köy odalarının ortadan kalktığını gördüm. Köy odalarının olmamasının ne kadar yazık olduğunu gördüm. Köy odalarında aşıklar atışır. Bu bir ritüeldir günlerce sürer, etrafında şakalaşmalar olur. Bir hiyerarşi vardır. En küçüğe derler ki: Git Cindilli'den bir su getir de içelim.

Köy odaları, köyün dışarı açılan kapılarıdır.

Bizim köy odalarımız kültür merkezleridir. Ben bunların kaybolup gitmesine çok üzülmüşümdür. Onlara birlikte konuk ağırlama da gitti. Ne oldu? Bir televizyon geldi odaya.

Bayburt'ta açılan Baksı Müzesi'nin dışarıdan görünümü.
Bayburt'ta açılan Baksı Müzesi'nin dışarıdan görünümü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bayburt'ta bulunan Baksı Müzesi'ni ziyaret etmişti. Erdoğan, Baksı Müzesi kurucusu Hüsamettin Koçan'ı tebrik ederek, yetkililerden eserler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Baksı Müzesi kurucusu Hüsamettin Koçan.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Baksı Müzesi kurucusu Hüsamettin Koçan.

Doğduğu köyü sanatla buluşturan adam, Hüsamettin Koçan.

Hüsamettin Koçan kimdir?

1946 yılında Bayburt'da doğdu. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü'nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1997-2005 yılları arasında fakültenin dekanlığını üstlendi.

Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. 1990-95 yılları arasında derneği yönetti. 1991'de İstanbul Sanat Fuarı'nı kurdu. Aynı yıl II.Asya-Avrupa Bienali'nde Türkiye Komiseri oldu. Avusturya Salzburg Şehri Onur Ödülü ve Asya Sanat Bienali, Resim Büyük Ödülü'ne sahip oldu. Çeşitli resmi davetlerle İngiltere, Fransa ve Avusturalya'da araştırmalar yaptı. Pek çok yarışmanın seçici kurulunda yer aldı. Sayısız kişisel sergi gerçekleştirdi ve karma sergilere katıldı.

2005 yılında kurduğu vakıfla Baksı Müzesi'ne hayat verdi. Kişisel sanat çalışmalarının yanı sıra halen müze çalışmalarını yürütüyor. Okan Üniversitesi'nde ders veriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >