Türk ressamdan doğan gün: Dünya Sanat Günü!

Dünya Sanat Günü

Bu yıl 6. kez kutlanacak olan Dünya Sanat Günü nasıl ortaya çıktı bilmek ister misiniz?

Bugün Dünya Sanat Günü... 2012 yılından beri kutlanan bugün aynı zamanda dünyaca ünlü resssam Leonardo da Vinci'nin doğum günü. Peki ya bugün nasıl ve kim tarafından belirlendi bilmek ister misiniz?

Bedri Baykam'ın önerisidir
Türk sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, International Associations of Art'ın 2011 yılında Meksika'da yapılan genel kuruluna Türkiye temsiline katılır. Sanatçı bu toplantıda Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan'ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerir. Bu öneri çoğunluk oyu alarak kabul edilir ve her yıl 15 Nisan tarihinde World Art Day yani Dünya Sanat Günü olarak kutlanılması kararı alınır.
Bedri Baykam'ın önerisidir Türk sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, International Associations of Art'ın 2011 yılında Meksika'da yapılan genel kuruluna Türkiye temsiline katılır. Sanatçı bu toplantıda Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan'ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerir. Bu öneri çoğunluk oyu alarak kabul edilir ve her yıl 15 Nisan tarihinde World Art Day yani Dünya Sanat Günü olarak kutlanılması kararı alınır.
Peki ya Leonardo da Vinci tam olarak kimdi?
Tam adıyla Leonardo di ser Piero da Vinci, 15 Nisan 1452 tarihinde dünyaya gelmişti. İtalyan kökenli olan sanatçı dönemin en ünlü hezarfenlerinden biriydi. Bu sıfatı almasına sebep olan ise; ressam, matematikçi, astronom, bilim insanı ve mimar olmak gibi birden fazla özelliğe sahip olmasıydı. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük dehası olarak kabul edieln Leonardo’nun annesi Caterina, babası Piero’ya ait bir köleydi. Bu bilginin tam olarak doğruluğu kanıtlanmasa da, ünlü sanatçının hayatı hakkında bilinen detaylar arasında yer aldığını söylemek mümkün. Hayata ve insanlara karşı son derece saygılı biri olduğu da hakkında bilinen değerlerden biri.
Peki ya Leonardo da Vinci tam olarak kimdi? Tam adıyla Leonardo di ser Piero da Vinci, 15 Nisan 1452 tarihinde dünyaya gelmişti. İtalyan kökenli olan sanatçı dönemin en ünlü hezarfenlerinden biriydi. Bu sıfatı almasına sebep olan ise; ressam, matematikçi, astronom, bilim insanı ve mimar olmak gibi birden fazla özelliğe sahip olmasıydı. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük dehası olarak kabul edieln Leonardo’nun annesi Caterina, babası Piero’ya ait bir köleydi. Bu bilginin tam olarak doğruluğu kanıtlanmasa da, ünlü sanatçının hayatı hakkında bilinen detaylar arasında yer aldığını söylemek mümkün. Hayata ve insanlara karşı son derece saygılı biri olduğu da hakkında bilinen değerlerden biri.
Türkiye'de ilk kez 15 Nisan 2012'de kutlandı
İlk kez 15 Nisan'da düzenlenen etkinliklerin adresi Abdi İpekçi caddesi olmuştu, Türkiye'nin çeşitli illerinde de birçok sanatsal etkinlik düzenlenmişti. Resim - Fotoğraf - Heykel - Seramik, Sinema, Müzik, Söyleşi, Edebiyat ve Tiyatro sanat dallarında kutlamalar ve gösteriler yapılmıştı.
Türkiye'de ilk kez 15 Nisan 2012'de kutlandı İlk kez 15 Nisan'da düzenlenen etkinliklerin adresi Abdi İpekçi caddesi olmuştu, Türkiye'nin çeşitli illerinde de birçok sanatsal etkinlik düzenlenmişti. Resim - Fotoğraf - Heykel - Seramik, Sinema, Müzik, Söyleşi, Edebiyat ve Tiyatro sanat dallarında kutlamalar ve gösteriler yapılmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >