Türkiye'den dünyaya yayılan vicdan: Yeryüzü Doktorları

Kendi çabalarıyla sağlık yardımı çalışmaları yürüten bir grubun 2000 yılında kurduğu bir yardım kuruluşudur. Gülümsettiği yüzlerin, yarasına merhem olduğu insanların en gerçek anlarını yansıtan fotoğraf sergisi "Gözlerini Aç" ile, bizleri o muhteşem anlara tanık olmaya davet ediyorlar.

Her mesleğin zorlukları, incelikleri mutlaka vardır. Fakat doktorların yaptığı şeyin ayrı bir önemi olsa gerek. İnsanın yaşayabilmesi için belki de en önemli şeylerin başında gelen sağlığı temin etmek.

Bu mesleğe gönül vermiş insanlar güzel gönülleriyle bunu birleştirince ortaya hem güzel hem de faydalı bir şey çıkmış. Gelin bunu kendilerinden dinleyelim.

Yeryüzü Doktorları kimdir?

                                    
	
		Yeryüzü Doktorları, Bosna Savaşı, Kosova Savaşı, 17 Ağustos Depremi vb. insani krizlerde, kendi çabalarıyla sağlık yardımı çalışmaları yürüten bir grup gönüllünün, sağlık alanında uluslararası yardımlar yapmak üzere, 2000 yılında, İngiltere'nin Manchester şehrinde kurdukları bir yardım organizasyonudur.
		
		2004 yılında Türkiye şubesi, 2009 yılında Pakistan şubesi açılmıştır. Türkiye şubesine bağlı olarak Somali, Kenya ve Filistin-Gazze'de temsilcilikleri bulunmaktadır.
		
		Yeryüzü Doktorları, yukarıdaki sayılan şube ve temsilcilikleri ile birlikte, Suriye, Yemen, Kongo DC, Uganda, Çad, Nijer, Tanzanya ve Azerbaycan başta olmak üzere, bugüne kadar 40'tan fazla ülkede yardım faaliyetleri gerçekleştirmiştir.
		
		Önceleri, gönüllülerden oluşan sağlık ekiplerinin, ameliyat ve muayeneler yaparak ilaç desteğinde bulunmak üzere, kısa süreli sağlık kampları düzenleyerek başlattıkları yardım çalışmaları; zamanla, profesyonel çalışanlarınca yürütülen anne çocuk ve beslenme sağlığı, sağlık eğitimi, mevcut sağlık tesislerinin desteklenmesi veya yenilerinin kurulması vb. kapasite geliştirme çalışmaları ile çeşitlenmiş; kısa süreli projeler, orta-uzun vadeli programlara dönüşmüştür.
Yeryüzü Doktorları kimdir? Yeryüzü Doktorları, Bosna Savaşı, Kosova Savaşı, 17 Ağustos Depremi vb. insani krizlerde, kendi çabalarıyla sağlık yardımı çalışmaları yürüten bir grup gönüllünün, sağlık alanında uluslararası yardımlar yapmak üzere, 2000 yılında, İngiltere'nin Manchester şehrinde kurdukları bir yardım organizasyonudur. 2004 yılında Türkiye şubesi, 2009 yılında Pakistan şubesi açılmıştır. Türkiye şubesine bağlı olarak Somali, Kenya ve Filistin-Gazze'de temsilcilikleri bulunmaktadır. Yeryüzü Doktorları, yukarıdaki sayılan şube ve temsilcilikleri ile birlikte, Suriye, Yemen, Kongo DC, Uganda, Çad, Nijer, Tanzanya ve Azerbaycan başta olmak üzere, bugüne kadar 40'tan fazla ülkede yardım faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Önceleri, gönüllülerden oluşan sağlık ekiplerinin, ameliyat ve muayeneler yaparak ilaç desteğinde bulunmak üzere, kısa süreli sağlık kampları düzenleyerek başlattıkları yardım çalışmaları; zamanla, profesyonel çalışanlarınca yürütülen anne çocuk ve beslenme sağlığı, sağlık eğitimi, mevcut sağlık tesislerinin desteklenmesi veya yenilerinin kurulması vb. kapasite geliştirme çalışmaları ile çeşitlenmiş; kısa süreli projeler, orta-uzun vadeli programlara dönüşmüştür.
Peki Yeryüzü Doktorları neler yapıyor?
Peki Yeryüzü Doktorları neler yapıyor?
Yeryüzü Doktorları, projelerini ulusal ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içerisinde gerçekleştirir. 

                                    Projelerini yürütürken, ulusal aktörlerden TC Sağlık Bakanlığı, TİKA, AFAD ve Türk Kızılayı ile koordinasyon ve işbirlikleri yapar; proje yürüttüğü ülkelerde yerel sağlık otoriteleri, uluslararası ve/veya yerel STK'lar ve üniversiteler ile proje bazlı partnerlikler kurar.
Yeryüzü Doktorları, projelerini ulusal ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içerisinde gerçekleştirir. Projelerini yürütürken, ulusal aktörlerden TC Sağlık Bakanlığı, TİKA, AFAD ve Türk Kızılayı ile koordinasyon ve işbirlikleri yapar; proje yürüttüğü ülkelerde yerel sağlık otoriteleri, uluslararası ve/veya yerel STK'lar ve üniversiteler ile proje bazlı partnerlikler kurar.
Projelerini gerçekleştirmek için bağış kampanyaları yürütmek, sponsorluk anlaşmaları yapmak, hibe başvurularında bulunmak vb. temel kaynak geliştirme yöntemlerini kullanır.
Projelerini gerçekleştirmek için bağış kampanyaları yürütmek, sponsorluk anlaşmaları yapmak, hibe başvurularında bulunmak vb. temel kaynak geliştirme yöntemlerini kullanır.
Yeryüzünün farklı coğrafyalarına; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yardım ulaştırır.

                                    Yeryüzünün farklı coğrafyalarına; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yardım ulaştıran Yeryüzü Doktorları'nın, insani yardım projeleri yürüten profesyonel bir organizasyon olma yolundaki iyilik yürüyüşü devam etmektedir
Yeryüzünün farklı coğrafyalarına; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yardım ulaştırır. Yeryüzünün farklı coğrafyalarına; din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yardım ulaştıran Yeryüzü Doktorları'nın, insani yardım projeleri yürüten profesyonel bir organizasyon olma yolundaki iyilik yürüyüşü devam etmektedir
Metro İstasyonlarında “Gözlerini Aç” fotoğraf sergisi
Tüm insani krizlerin, afetlerin, yoksullukların ve çaresizliklerin ötesinde; yeryüzü, küçük bir bahane ile tebessüm edebilen insanlarla ve doğal güzellikler ile dolu. Milyonlarca insan ise, katarakt gibi tedavisi mümkün hastalıklar sebebiyle bu güzellikleri göremiyor.

Yeryüzü Doktorları, bu ikilemi gözler önüne sermek için; bir yanda Yeryüzü'nün güzelliklerinin, bir yanda ise katarakt rahatsızlığı bulunan kişilerin görüntülerinin yer aldığı fotoğrafları, 
Yenikapı metrosunda açtığı "Gözlerini Aç" fotoğraf sergisinde İstanbulluların beğenisine sundu. Sergi, ilerleyen günlerde, farklı metro istasyonlarında da ziyaret edilebilecek.
Metro İstasyonlarında “Gözlerini Aç” fotoğraf sergisi Tüm insani krizlerin, afetlerin, yoksullukların ve çaresizliklerin ötesinde; yeryüzü, küçük bir bahane ile tebessüm edebilen insanlarla ve doğal güzellikler ile dolu. Milyonlarca insan ise, katarakt gibi tedavisi mümkün hastalıklar sebebiyle bu güzellikleri göremiyor. Yeryüzü Doktorları, bu ikilemi gözler önüne sermek için; bir yanda Yeryüzü'nün güzelliklerinin, bir yanda ise katarakt rahatsızlığı bulunan kişilerin görüntülerinin yer aldığı fotoğrafları, Yenikapı metrosunda açtığı "Gözlerini Aç" fotoğraf sergisinde İstanbulluların beğenisine sundu. Sergi, ilerleyen günlerde, farklı metro istasyonlarında da ziyaret edilebilecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >