Türkiye'nin kültür mirası Troya Müzesi, 2020'de Avrupa'nın en iyisi olmaya aday

Troya Müzesi genel görünüm
Troya Müzesi genel görünüm

Çanakkale'nin 5000 yıllık tarihi geçmişini referans alan Troya Müzesi, Avrupa Müze Forumu'nun düzenlediği ve 'Müzelerin Oscarı' olarak bilenen Avrupa Müze Ödülü'nün 2020 yılı adayı olarak gösterildi.

Troya Antik Kenti'nin girişine inşa edilen, paha biçilemez tarihi eserleri içerisinde barındıran müze, 2018 yılında ziyarete açıldı.

Müzenin açıldığı ilk günden beri Türkiye'ye kültürel anlamda bir değer kattığı ziyaretçilerin yoğun ilgisinden ve sanat camiasında otorite olarak kabul edilen kurum ve kuruluşların müzeden övgü dolu sözlerle bahsetmesinden anlayabilmek mümkün.

Müzesinin içerisindeyse, Homeros’un İlyada Destanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi, kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılıyor.

Çanakkale'de 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti girişinde bulunan TroyaMüzesi, Avrupa Müze Forumunca (EMF) her sene kamusal kalitesi yüksek olarak değerlendirilen müzelere verilen Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nün (EMYA) 2020 yılı adayı oldu.

Troya Müzesi dışarıdan görünümü.
Troya Müzesi dışarıdan görünümü.

Troya Antik Müzesi

Troya Müzesi’nde; Homeros’un İlyadaDestanı ile tarihe geçmiş Troas Bölgesi’nde iz bırakan Troya ve kültürlerinin yaşamı ve arkeolojik tarihi, kazılardan çıkan eserler aracılığıyla anlatılıyor.

Ziyaretçiler müzeyi gezerken yedi başlığa bölünmüş bir hikâyeyi takip etmektedirler: Troas Bölgesi Arkeolojisi, Troya’nın Tunç Çağı, İlyada Destanı ve Troya Savaşı, Antik Dönemde Troas ve İlion, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemi, Arkeoloji Tarihçesi, Troya’nın İzleri.

  • Her kentin panosunda TroasBölgesi’nde nerede olduğu işaretleniyor ve kentin bir görseli yer alıyor.

Zemin katta kentlerin pano üzerindeki tanıtımında eserleri veya adları basitçe açıklamayı hedefleyen, çocuklara yönelik keşif kutuları bulunuyor. Tarihsel ögelerin bulunduğu ve çıkarıldığı bölgeler, ziyaretçilerin zihninde daha kolay canlansın diye eserler haritalar ve bilgi notlarıyla destekleniyor.

  • Sahip olduğumuz kültürel mirasların bir yılın sembolü olarak seçilerek hem ülke çapında hem de dünya çapında tanıtımlarının yapılmasına 2018 yılında başlanıldı. İlk olarak 2018 yılı Troya Antik Kenti’nin yılı olarak ilan edildi. Bu iki arkeolojik alanın ortak yanı ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor olmalarıdır. Peki, 2020 yılı hangi antik kültürel mirasın yılı olacak? Sizler için en güçlü 5 adayı listeledik.
  • Türkiye'nin 2020 'Kültür Yılı' olmaya aday 5 antik kenti

2011 yılında açılan ulusal mimari proje yarışması sonucunda 1'inci olan Yalın Mimari Tasarım tarafından elde edilen proje uzun bir inşaat sürecinden sonra, 2018 yılında tamamlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, müze projesinin toplamda 75 milyon liraya mal olduğunu belirtiyor. Dokuz, müzenin açılıştan sonraki 5 ay süre içerisinde 230 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini söyledi.

Müzelerin Oscar'ı 32 yıldır ödül dağıtıyor

EMF'nin 1977 yılından bu yana, yeni kurulan müzelerin desteklenmesi, müzecilik alanında yenilik ve girişimlerin teşvik edilmesi amacıyla her yıl, "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü" (EMYA), "Avrupa Konseyi Ödülü" ve "Micheletti Vakfı Ödülü" adı altında üç ödül verdiğini belirten Düzgün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ödüller, yeni kurulan veya son iki yıl içinde önemli yenileme çalışmalarını gerçekleştirmiş 50-60 aday müze arasında yapılan değerlendirme sonucunda belirleniyor. Ayrıca değerlendirmede, müze binalarının yapısı, teşhirdeki eserlerin değeri ve sunum şekli ile müzenin hayalleri, finansal organizasyonu, sosyal sorumluluğu, eğitim çalışmaları, pazarlama ve yönetim yapısı da dikkate alınıyor."

Bugüne kadar Türkiye'de bulunan müzeler 9 ödül aldı

Bugüne kadar 40 ülkeden 1500 müzenin aday olduğu "Avrupa Yılın Müzesi Ödülü"ne 1997 yılında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, "Avrupa Müze Forumu Özel Ödülü"ne İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Antalya Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Rahmi Koç Endüstri Müzesi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi, "Avrupa Konseyi Ödülü"ne de İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi layık görülmüştü. Ayrıca, "Gezilmeye Değer Müze Ödülü"nü de Bursa Kent Müzesi uygun bulunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >