Türkiye'nin Oscar adayı: 'Bağlılık Aslı'

Bağlılık Aslı.
Bağlılık Aslı.

● Yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu’nun yaptığı, Bağlılık isimli serinin ilk filmi olma özelliği taşıyan ‘Aslı’, 2020 Oscar Adayı seçildi.

● 13 kişilik seçici kurul tarafından yapılan toplantıda seçilen film, 92. Akademi Ödülleri Yabancı Dilde Uluslararası Uzun Metraj Film dalında Türkiye’nin adayı oldu.

● Kübra Kip, Umut Kurt ve Ece Yüksel’in başrollerini paylaştığı film, 20 Eylül 2019 günü vizyona girecek.

Bundan tam 9 yıl önce, 2010 yılında sinema dünyasının en prestijli uluslararası organizasyonları arasında yer alan Berlin Fil Festivali’nde 'Bal' filmi ile Altın Ayı ödülü kazanmayı başaran Semih Kaplanoğlu, Türk sinemasının en özel üyelerinden biri konumunda yer alıyor. ‘Sinemanın insanlığa, hakikati yeniden hatırlatabileceğini ve hissettirebileceğini’ ifade eden Kaplanoğlu, ‘manevi gerçeklik’ olarak isimlendirdiği sinema diliyle, ilk filmi Herkes Evinde (2001) ile başlayan kusursuz bir sinema dili inşa etti.

Semih Kaplanoğlu, Türkiye'nin en yetkin yönetmenleri arasında değerlendiriliyor.
Semih Kaplanoğlu, Türkiye'nin en yetkin yönetmenleri arasında değerlendiriliyor.

Günümüz Türk sinemasının en özel yönetmen karakterlerinden biri olarak karşımızda olan Semih Kaplanoğlu, dikkati çeken çok sayıda filme imza atarak birçok ödül kazanmayı başardı. Kaplanoğlu’nun sineması dil, kurgu, hikaye ve görselleriyle ön plana çıkarken filmlerinde kullandığı dini ve manevi ögeler de Kaplanoğlu’nun çok sayıda 'anlamlı' işe imza atmasına yardımcı oldu. Metaforlar, simge ve sembollerle yeni bir gerçeklik oluşturan yönetmen, son günlerde oldukça etkileyici bir haberle gündem oldu.

Semih Kaplanoğlu, Bal filmiyle çok sayıda farklı organizasyonda ödül kazanmayı başardı.
Semih Kaplanoğlu, Bal filmiyle çok sayıda farklı organizasyonda ödül kazanmayı başardı.

Yabancı dilde Oscar aday adayı!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 13 kişilik seçici kurul, ABD'de yapılacak 92. Akademi Ödülleri (Oscar) Yabancı Dilde Uluslararası Uzun Metraj Film Dalı'nda Türkiye aday adayını belirledi. Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’na başvuran 11 filmin değerlendirildiği Kurul’da yönetmenliğini Semih Kaplanoğlu’nun yaptığı Bağlılık Aslı isimli film, Türkiye’nin Yabancı Dilde Oscar aday adayı olarak oldu.

Bağlılık serisinin ilk filmi: Aslılık.
Bağlılık serisinin ilk filmi: Aslılık.

"Üç filmden oluşacak 'Bağlılık' serisinin ilk filmi 'Aslı' oldu."

20 Eylül'de vizyona girecek!

Kaplan Film ve Sinehane ortak yapımı olarak hayata geçirilen filmin görüntü yönetmenliğini Andreas Sinanos üstleniyor. Film, modern dünyada kadın ve anne olmanın yarattığı açmazlarla bu durumun kadınların yakın çevreleriyle olan ilişkilerine yansımalarını beyazperdeye aktarıyor. Müzik direktörlüğünü Anjelika Akbar'ın yaptığı, 20 Eylül'de vizyona girecek filmin konusu özetle şöyle:

  • "Doğumdan sonra işe başlamak için bebek bakıcısı arayan Aslı, uzun uğraşlardan sonra genç bir bakıcı bulur. Bebek bakıcısı Gülnihal'in de bir bebeği vardır. Gülnihal'in gelişiyle Aslı kendinden bile gizlediği sırlarıyla yüzleşmeye başlar."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >