Ünlü mimar leoh Ming Pei hayatını kaybetti: Geriye bıraktığı eserler paha biçilmez

leoh Ming Pei.
leoh Ming Pei.

Ünlü Mimar leoh Ming Pei 102 yaşında hayatını kaybetti. Paris'in simgelerinden olan Louvre Müzesi'nin ünlü piramidini tasarlayan Çinli mimar geride birçok eser bıraktı. Biz de Ming Pei'nin tasarladığı eserlerden bir kaç tanesini derledik.

leoh Ming Pei gece saatlerinde 102 yaşında hayatını kaybetti. 1955 yılında kendi mimarlık şirketini kurarak çalışmaya başlayan Ming Pei Fransa'nın başkenti Paris için tasarladığı Louvre Müzesi ile meşhur. Geride birçok ödül ve eser bırakan ünlü mimar modernist ve kübist olarak tanınıyor. İşte ünlü mimarin en özel eserler;

Suzhou Müzesi 
Suzhou Müzesi 2006 yılında leoh Ming Pei tarafından tasarlandı. UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Ünlü mimar doğduğu coğrafyaya modern bir yorum getirmiştir.
Suzhou Müzesi Suzhou Müzesi 2006 yılında leoh Ming Pei tarafından tasarlandı. UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Ünlü mimar doğduğu coğrafyaya modern bir yorum getirmiştir.
Louvre Piramidi
Ming Pei'nin Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan bu piramit oldukça meşhur. Ziyaretçi akınına uğrayan Müze Pei müzeden uzaklaşmadan camdan bir piramit yaptı.
Louvre Piramidi Ming Pei'nin Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan bu piramit oldukça meşhur. Ziyaretçi akınına uğrayan Müze Pei müzeden uzaklaşmadan camdan bir piramit yaptı.
Çin Bankası Kulesi
1990 yılında tamamlanan Çin bankası kulesi Ming Pei'nin en özel eserlerinden biri. 72 katlı olan gökdelen 367 metredir.
Çin Bankası Kulesi 1990 yılında tamamlanan Çin bankası kulesi Ming Pei'nin en özel eserlerinden biri. 72 katlı olan gökdelen 367 metredir.
İslam Sanatları Müzesi / Katar 
Doha Körfezi’nin güney ucunda Doha Limanı kıyısından 60m ileride kurulan yapay bir ada üzerinde bulunan Müze Ming Pei'nin bir diğer öne çıkan eserlerinden biridir. Müzenin en üst katı, burkalı kadın görüntüsüne sahip.
İslam Sanatları Müzesi / Katar Doha Körfezi’nin güney ucunda Doha Limanı kıyısından 60m ileride kurulan yapay bir ada üzerinde bulunan Müze Ming Pei'nin bir diğer öne çıkan eserlerinden biridir. Müzenin en üst katı, burkalı kadın görüntüsüne sahip.
John F. Kennedy Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi
Ming Pei tarafından tasarlanan müze, John F. Kennedy Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi ABD’nin 35. Başkanı olan John F. Kennedy’ye adanmış bir başkanlık kütüphanedir.
John F. Kennedy Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi Ming Pei tarafından tasarlanan müze, John F. Kennedy Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi ABD’nin 35. Başkanı olan John F. Kennedy’ye adanmış bir başkanlık kütüphanedir.
Miho Müzesi - Kyoto
 IM Pei tarafından inşa edilen Miho Müzesi, Shiga dağlarındaki ağaçlık bir tepede yer alan doğal ve insan yapımı çevreyi sergilemek üzere tasarlanmıştır.
Miho Müzesi - Kyoto IM Pei tarafından inşa edilen Miho Müzesi, Shiga dağlarındaki ağaçlık bir tepede yer alan doğal ve insan yapımı çevreyi sergilemek üzere tasarlanmıştır.
Luce Şapeli - Tayvan
Ming Pei tarafından tasarlanan bu eser tamamen ahşap olarak düşünülmesine rağmen Tayvan'ın hava şartları nedneiyle betonarme ve çelikle güçlendirilmiş. Eser kübist estetiği yansıtır.
Luce Şapeli - Tayvan Ming Pei tarafından tasarlanan bu eser tamamen ahşap olarak düşünülmesine rağmen Tayvan'ın hava şartları nedneiyle betonarme ve çelikle güçlendirilmiş. Eser kübist estetiği yansıtır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >