Ünlü ressamların hayatını konu alan muhteşem filmler

Van Gogh’tan, Picasso’ya en ünlü ressamların hayatlarını anlatan filmler

Film dünyasında biyografi temasının bolca işlendiği filmler ilgimizi çeken kişilerin hayatlarını anlayabilmemiz için birer araçtır. Tarih boyunca en ünlü sporcuların, en ünlü sanatçıların, en ünlü politikacıların ve de en ünlü ressamların hayatlarını anlatmak için uzun uğraşlar sonucu filmler ortaya konmaktadır. Bu listemizde de en ünlü ressamlardan Van Gogh'un hayatını, Picasso'nun yaşadığı duygusal anları, Frida Kahlo'yu ve daha birçok ressamın hayatını anlatan biyografi türündeki filmler bulunmaktadır. Yaşadıkları döneme ve ölümlerinden yıllar sonra ünlenen ressamların yaşadıkları sırada ne gibi sıkıntılı dönemler atlattıklarını, ne gibi olaylar yaşadıklarını bizzat uyarlama ile görebilirsiniz.
Modigliani – 2004
Cemal Süreya'nın Aslan Heykelleri şiirine de konu olan ünlü İtalyan ressam Amedeo Clemente Modigliani'nin yoksulluğu, kadın sevgisi, aşkları, yarattığı eserleri, ne gibi buhranlar içerisinden kurtulmayı çalıştığını konu almaktadır bu film. Ünlü ressam Modigliani'nin eşi Jeanne ile başından geçen olaylar ve bir yandan da birbirlerine düşman ama bir o kadar da birbirlerine hayran oldukları Picasso ile etkileşimleri de işlenmektedir.
Modigliani – 2004 Cemal Süreya'nın Aslan Heykelleri şiirine de konu olan ünlü İtalyan ressam Amedeo Clemente Modigliani'nin yoksulluğu, kadın sevgisi, aşkları, yarattığı eserleri, ne gibi buhranlar içerisinden kurtulmayı çalıştığını konu almaktadır bu film. Ünlü ressam Modigliani'nin eşi Jeanne ile başından geçen olaylar ve bir yandan da birbirlerine düşman ama bir o kadar da birbirlerine hayran oldukları Picasso ile etkileşimleri de işlenmektedir.
Ölmeyen İnsanlar (Lust For Life) – 1956
Dünyaca ünlü ressam Van Gogh'un bir din adamı olduğu dönemden ressam olana kadar olan dönemi işlenmektedir. Yoksulluk ve yalnızlık etkisinin hayatına damga vurduğu Van Gogh'un gün geçtikçe artan nöbetleri esnasında hayatına anlam kazandırmayı resimle sağlaması, iç burkan bir anlatımla seyirciye sunuluyor.
Ölmeyen İnsanlar (Lust For Life) – 1956 Dünyaca ünlü ressam Van Gogh'un bir din adamı olduğu dönemden ressam olana kadar olan dönemi işlenmektedir. Yoksulluk ve yalnızlık etkisinin hayatına damga vurduğu Van Gogh'un gün geçtikçe artan nöbetleri esnasında hayatına anlam kazandırmayı resimle sağlaması, iç burkan bir anlatımla seyirciye sunuluyor.
Frida - 2000
1990'lı yıllarda popülerleşmeye başlayan Frida Holywood'un da ilgisini çekmiş olmalı ki bu konuda çalışmalara başlanmış ve Frida filmi ortaya çıkarılmıştır. Filmin başlangıcı Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun genç yaşta geçirdiği dehşet verici bir trafik kazasıyla başlıyor. Derinlemesine tüm hayatını incelemeye alan filmde, kocasıyla yaşadığı karmaşık ilişkiden tutun kadınlar ile olan ilişkisine kadar birçok farklı konu anlatılmaktadır.
Frida - 2000 1990'lı yıllarda popülerleşmeye başlayan Frida Holywood'un da ilgisini çekmiş olmalı ki bu konuda çalışmalara başlanmış ve Frida filmi ortaya çıkarılmıştır. Filmin başlangıcı Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun genç yaşta geçirdiği dehşet verici bir trafik kazasıyla başlıyor. Derinlemesine tüm hayatını incelemeye alan filmde, kocasıyla yaşadığı karmaşık ilişkiden tutun kadınlar ile olan ilişkisine kadar birçok farklı konu anlatılmaktadır.
İnci Küpeli Kız (Girl With a Pirl Earring) – 2003
Hollandalı ünlü ressam Johannes Vermeer'in yaşadığı dönemde çizdiği inci küpeli kız resmi konu almaktadır. Omzunun üstünden ona bakanları seyreden soylu ve genç kızın inci küpesinin odanın ışığı ile nasıl göz alıcı bir hale büründüğü resimde gösterilmiştir. İlk başlarda bu genç kızın ressam Vermeer'in genç kızı olduğu sanılsa da çizildiği dönem ile yaşları tutmadığı anlaşılınca bir gizem olarak kalmıştır. Filmde ise daha 17 yaşındaki genç kız Griet'in babasının bir iş kazası sonucu kör olmasının ardından para kazanmak için ressam Johannes Vermeer'in evine hizmetçi olarak gelmesiyle başlar. Ve sonrasında başlarından geçen olaylar anlatılır.
İnci Küpeli Kız (Girl With a Pirl Earring) – 2003 Hollandalı ünlü ressam Johannes Vermeer'in yaşadığı dönemde çizdiği inci küpeli kız resmi konu almaktadır. Omzunun üstünden ona bakanları seyreden soylu ve genç kızın inci küpesinin odanın ışığı ile nasıl göz alıcı bir hale büründüğü resimde gösterilmiştir. İlk başlarda bu genç kızın ressam Vermeer'in genç kızı olduğu sanılsa da çizildiği dönem ile yaşları tutmadığı anlaşılınca bir gizem olarak kalmıştır. Filmde ise daha 17 yaşındaki genç kız Griet'in babasının bir iş kazası sonucu kör olmasının ardından para kazanmak için ressam Johannes Vermeer'in evine hizmetçi olarak gelmesiyle başlar. Ve sonrasında başlarından geçen olaylar anlatılır.
Picasso’yla Yaşamak (Surviving Picasso) – 1996
Zamanında Picasso'yu terk etmeyi başaran tek kadın Françoise Gilot'un anılarından derlenmiş olan film birçok kesim tarafından ağır eleştiri topları altında kalmış olsa da Picasso'nun hayatı gerçek hikayeler ile işlenmiştir. Filmin konusunda Picasso'nun büyük egosu, kadınlara olan sert davranış ve sanatını icra etmek için ne gibi sıkıntılar yaşadığı anlatılmaktadır.
Picasso’yla Yaşamak (Surviving Picasso) – 1996 Zamanında Picasso'yu terk etmeyi başaran tek kadın Françoise Gilot'un anılarından derlenmiş olan film birçok kesim tarafından ağır eleştiri topları altında kalmış olsa da Picasso'nun hayatı gerçek hikayeler ile işlenmiştir. Filmin konusunda Picasso'nun büyük egosu, kadınlara olan sert davranış ve sanatını icra etmek için ne gibi sıkıntılar yaşadığı anlatılmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >