Ünlü YouTuber'dan yerli üretim 'Boron' için tepki çekecek hareket

Ünlü Youtuber Berkcan Güven son yaptığı videosuyla tepki topladı.
Ünlü Youtuber Berkcan Güven son yaptığı videosuyla tepki topladı.

YouTuber Berkcan Güven, Türkiye'nin dünya rezervinde birinci sırada olduğu bor madeninden üretilen yerli deterjan markası Boron ile alay etti. YouTube kanalında yaptığı programda Koreli konuğuyla sohbet ettiği esnada Kore'nin en güçlü markası Samsung ile Türkiye'nin 'Boron' deterjanını karşılaştırdı. Videonun geri kalanında da Kore'li konuğu Chaby Han'a birçok yerde ırkçı ifadeler kullanan Güven'e sosyal medyadan tepki yağdı.

Ünlü YouTuber Berkcan Güven son paylaştığı videoda konuk olarak herkesin yakından tanıdığı yıllardır Türkiye'de yaşayan Koreli Chaby Han'ı ağırladı. Eğlence ve mizah konulu videonun devamında Berkcan Güven, Kore'nin en güçlü markası Samsung ile Türkiye'nin bordan üretilen 'Boron' deterjanını kıyasladı. Güven, aklınca Türkiye'nin en güçlü markası olarak 'Boron'u gösterdi. Daha sonrasında ''Uçak yakıtı ama işte deterjan yapmışlar'' diyerek dalga geçti.

İşlem görmemiş saf bor minerali.
İşlem görmemiş saf bor minerali.

Berkcan Güven'in 'alay' ettiği bor neden önemli?

Bor madeni önemli olması, ülkeleri bu konuda ilgili şekilde davranmaya ve çıkarlarını düşünmeye sevk eder. Bor hakkında yapılmış olan çalışmaların ve sürdürülmekte olan araştırmaların, bor bileşenlerinin ileri teknoloji ile üretilen ürünlerde oluşan yeni kulanım alanları keşfetmesi, bor madenini gelecek yıllarda, petrolde olduğu gibi üstünde uluslar arası mücadele yaşanacak bir maden konuma getirecektir.

Bor madenindeki kullanımın artması, bu madenin yakıt taşıyıcısı şeklinde kullanılması ile sağlanacaktır. Birçok akü, pil vb. enerji üretimi sağlayan aygıtlarda yakıt olarak kullanılacak olan hidrojenin elde edilmesi, depolama ve nakil yöntemleri sayesinde bunların verimliliğin oldukça yüksek düzeylerde arttırılması en önemli olan sorunlar içindedir.

Çünkü hidrojen -252 santigrad derece yani oldukça düşük olan sıcaklıklarda bile sıvılaşır. Gaz halinde olduğunda ise oldukça çok alan kaplar, patlayıcı bir gaz olduğundan kaynaklı olarak depolama ve taşıma esnasında tehlikeli olayların kapılarını aralayabilir. Bundan dolayı, bor da bulunan bileşenlerin hidrojen taşıma ile alakalı olan kapasiteleri, bileşenlerinin yakıt açısından taşıyıcı olarak kullanılması yeni bir önem kazanmaktadır. ABD'de bulunan Millenium Cell firması tarafından prototip bir araç üstünde denenmiş olan yöntemde, su ve hidrojen bazlı sodyum bor hidrid bileşeni halinde depolanmaktadır. Yanıcı özelliği olmayan bu çözelti, katalizör ile temasa halinde olduğunda hidrojen vermektedir. Aksi olan durumlarda ise hidrojen üretimi olmamaktadır.

Bor gelecekte roket yakıtı olarak değerlendirilebilir.
Bor gelecekte roket yakıtı olarak değerlendirilebilir.

Bor uçak yakıtı değil roket yakıtı olarak değerlendiriliyor

Bu maden, stratejik açıdan topraktan çıkarıldığında gerek rafine olan bor ürünleri olarak gerekse hammadde olarak, yaygın bir biçimde insan yaşamının her alanında kullanılabilecek olan endüstriyel madenlerin içinde yer alır.

Dünyadaki uzay ve roket teknolojisinde kullanılmakta olan bor, bilgi ve elektronik çağın yaşanmasında ve ulaşılmasında bu madenin katkılarını yadsımak mümkün değildir. Dünyadaki bilim dergileri içinde bulunan Scientific American bordan oluşan bileşiklerin petrolün yerine kullanılabildiği bir otomobili geliştirdiğinin haberini yaptı. Araçlarda bor madeninin kullanılması ile alakalı olan konular uzun dönemdir, batılı olan firmaların gündeminde yer almaktadır.

Berkcan Güven, YouTube için babannesi ve kardeşiyle birlikte çektiği videolarla ün kazandı.
Berkcan Güven, YouTube için babannesi ve kardeşiyle birlikte çektiği videolarla ün kazandı.

Berkcan Güven kimdir?

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Burhan Güven, hem televizyonculuk hem de gazetecilik yapıyordu. Bizler babasını Veda filmindeki efsaneleşen rolüyle tanıdık. Filmde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran Burhan Güven, farklı televizyon kanallarında seslendirmenlik de yaptı.

İsmini BEGE olarak kısaltan Güven, Vine ile yakaladığı ünü YouTube’a taşıdı. 1 Kasım 2014’te açılan kanala Eylül 2015‘ten beri aktif olarak video yükleniyor. Mart 2018 itibariyle 3 milyon abone sınırındaki kanalda en çok izlenen video ise bir diss videosu. ‘YouTube Benim İşim‘, 26 milyonun üzerinde izlenerek Güven’in en çok izlenen videosu oldu.

Berkcan Güven hem videolarının hem de Vine’larının çok büyük bir kısmında ailesini kullanıyor. Kardeşi Baran ve anneannesiyle çektiği videolardan pek çoğu sosyal medya efsaneleri arasına girdi. Şu anda Işık Üniversitesi’nde Grafik Tasarım okuyan Berkcan Güven, yaptığı iş ile doğrudan bağlantılı bir bilgi bölüm okuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >