Üzgünken neden hüzünlü şarkılar dinlemeye ihtiyaç duyarız?

Duygusal anlarda hüzünlü şarkı dinlemek her zaman doğru olmayabilir.
Duygusal anlarda hüzünlü şarkı dinlemek her zaman doğru olmayabilir.

Kendimizi kötü hissettiğimiz zaman sürekli hüzünlü müzikler dinleriz. Bizi motive edecek şarkılar dinlemekten özellikle bu zamanlarda kaçınırız. Yapılan araştırmalara göre bunun nedeni gerçekten depresyonda mıyız yoksa sahiden basit bir mutsuzluk mu sorusunun cevabını bulmaktan geçiyor. Çünkü üzgün olduğumuz zaman dinlediğimiz şarkılar, eğer depresyondaysak durumu daha da kötü bir hale getirebiliyor.

Ayrılık yaşayanlar, çok sevdikleri yakının ölümüyle yüzleşenler, üzgün ve kırgın olanlar için hüzünlü şarkılar dinlemek bir dereceye kadar güvenli bir durum. Tabi bu kişi kronik depresyon hastası değilse.

Tam da burada yapılan araştırmalar devreye giriyor. Araştırmacı Sandra Garrido yaptığı araştırmada, bazı insanların üzücü bir şarkıdan kaynaklanan duygusal yolculuğun tadını çıkardığı bazılarının ise şarkıları hisleriyle baş etmek ve durumu anlamlandırmak için kullandığı ortaya çıktı.

Empati seviyesi devreye giriyor

Duygusal müzikler, hüzünlü anlarda duygularımızı dışa vurmamız açısından çok etkili. Aslında faydası var diyebiliriz. Bununla birlikte bunun ne kadar etkili olduğu, kişinin empati seviyesine de bağlı. Empati durumu duyguların üzerindeki etkiyi değiştirtebilir.

  • 2016 yılında 'Frontiers in Psychology'de yayınlanan bir çalışmada, 102 kişiye daha önce dinlemedikleri, kişisel bir bağlantıları olmayan hüzünlü müzikler dinletildi. Katılımcıların diğer insanları ne kadar önemsediklerini gösteren insanlararası reaktivite endeksini ölçmek için test yapıldı. Ortaya çıkan sonuca göre endeks değerleri yüksek empati derecesine sahip olan insanların, hüzünlü bir şarkıdan duygusal anlamda daha fazla etkilendiklerini tespit edilmiş oldu.
Hüzünlü bir durumdan kurtulmanın en etkili yolu canlı müzikler dinlemektir
Hüzünlü bir durumdan kurtulmanın en etkili yolu canlı müzikler dinlemektir

Eğer depresyon teşhisi konulduysa..

Özellikle kişiye klinik depresyon teşhisi konulduysa, hüzünlü şarkılar dinlemek her zaman güvenli olmayabiliyor. Garrido'nun söylediği gibi, ''Depresyon her zaman hayatınıza devam etmek istediğiniz o adıma izin vermez.''

Çünkü depresyon insanlarda o üzücü hissin kalmasına hatta o hisse daha fazla odaklanıp iyice üzülmeye neden olur.

  • Bu yüzden, depresyonda olmayan insanların yaşayabileceği katarsis durumu gibi, depresyondaki insanlar hüzünlü müzik dinlerken bir kırılma noktası yaşamazlar.

Hüzünlü şarkılar bazı durumlarda depresyonu boyutunu artırabilir
Hüzünlü şarkılar bazı durumlarda depresyonu boyutunu artırabilir

Müzik depresyondaki insanları sakinleştiriyor olabilir mi?

Hüzünlü zamanlarda depresyonda olan insanların duygusal müzik dinlemesi konusunda olumlu düşünenlerde var.

2019 yılında yapılan bir çalışma ile, depresyonda olan insanlara neden hüzünlü şarkılar dinlemeyi tercih ettiklerinin cevabı arandı. Bunun nedeninin ise o duygular üzerine derin düşüncelere dalmalarıyla bir ilgisi olmadığı tespit edildi.

  • Müzik, depresyondaki insanları sakinleştiriyor, yatıştırıyor ve rahatlatıyor. Araştırmaya katılanlar, bu müzikleri dinledikten sonra daha mutlu hissettiklerini belirttiler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >