Uzmanlar cevapladı: Tek besinle yaşamak mümkün mü?

Çok çeşitli yiyeceklerle beslenmenin yaraları uzun uzun anlatılır. Fakat tüm hayatımızı tek bir besinle geçirmek zorunda kalsak bu hangi yiyecek olurdu?

İnsanların sadece ekmek yiyerek hayatta kalması imkansızdır. Bunun nedeni ekmeğin içerisinde vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve minarellerin hepsinin olmamasından kaynaklanıyor.

Sadece birkaç yiyecekle yapılan geçici diyetler bile gerekli besinleri içerecek kadar çeşide dayanır. Çok olası bir senaryo olmasa da, diyelim ki sadece bir tek yiyecekle beslenmek gerekseydi, hangi yiyecek diğerlerine kıyasla daha fazla besin içerir? Ya da ihtiyaç duyulan besinler sadece patates, muz ya da avokadodan edinilebilir mi?

Sadece et yiyerek olmaz

Kesin olan şu ki bu tek besin et, sebze ya da meyve olamaz. Ette temel vitaminler ve besinler olmadığı gibi lif de yoktur. Sebze ve meyvelerde bol vitamin olsa da yağ ve protein içermezler.

Kanada'nın kuzeyinde 'tavşan açlığı' adı verilen ve sürekli olarak tavşan eti gibi yağsız et yiyen insanlarda bir hafta içinde ishal, baş ağrısı, halsizlik ve keyifsizlik belirtileri baş gösterdiği söylenir.

Besin yetersizliğinden ölmemek için bu insanların bir miktar yağ alması gerekir. İnsanın bütün kaloriyi proteinden alması, besinlerinin yağ ve karbonhidrat içermemesi karaciğerin protein işleme yeteneğini köreltir.

Tavşan etinin aşırı yağsız olması sindirim sorunlarına yol açabilir.
Tavşan etinin aşırı yağsız olması sindirim sorunlarına yol açabilir.

Patates diğer sebzelere göre tek besin olmaya daha uygun

BBC Türkçe'nin haberine göre, Glasgow Caledonian Üniversitesi'nden diyetisyen Jennie Jackson'a göre, et ve sebzenin olmadığı yerde patates kötü bir alternatif değildir. Zira patates nişastalı olmasına rağmen protein de içerir ve buna çeşitli amino asitler de dahildir. Fakat 3 kg patates yenmesi halinde bile günlük protein ihtiyacının sadece üçte ikisi karşılanmış olur.

Avustralyalı Andrew Taylor bir yıl boyunca sadece patatesle beslenmeyi denemişti. A ve E vitaminleri, demir ve kalsiyum alabilmek için tatlı patates de yiyen Taylor buna rağmen B vitaminleri, çinko ve diğer mineralleri yeterince alamıyordu. Fakat denemeden fazla zarar görmeden çıkmayı başarmış, hatta epeyce kilo da kaybetmişti.

Sadece patates ve sütle beslenmenin mümkün olduğunu, bunların eksik bıraktığı molibden için de azıcık yulafın yeterli olduğunu söyleyenler de oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >