Vahşi hayvanlar neden şehre iniyor?

Vahşi hayvanlar yaşam alanlarının bozulmasından dolayı şehre yöneliyor.
Vahşi hayvanlar yaşam alanlarının bozulmasından dolayı şehre yöneliyor.

Bazı bölgelerde vahşi hayvanların şehre indiğine ve insanlara zarar verdiğine şahit oluyoruz.

Özellikle günümüzde yaşama alanları daralan hayvanlar daha sık şehir merkezine iniyor.

İnsanların doğaya müdahale etmesi ve avlanması canlıların yaşamını zorlaştıran en önemli etkenler arasında yer alıyor.

Bu koşullara uyum sağlamakta zorlanan ve hayatta kalma mücadelesi veren hayvanlar yiyecek bulmak için şehre yöneliyor.

Yerküreyi paylaştığımız hayvanlar son birkaç yıldır yaşam alanı bulma konusunda zorluk çekiyor. Özellikle yaşadıkları yerlere müdahale edilen vahşi hayvanlar birçok olumsuzlukla karşılaşıyor. Yaygınlaşan sanayileşme doğaya zarar verirken, hayvanlar üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilen en önemli faktörler arasında gösteriliyor.

Bunun sonucunda yerleşim alanı daralan, kendini güvende hissetmeyen ve çoğu zaman aç olan vahşi canlılar şehre iniyor. Özellikle bazı bölgelerde bu durum çok sık yaşanıyor.

Hayvanların yaşam alanı bozulmaya başladı

Doğaya karşı aşırı müdahale edilmesi, geçmişten günümüze kadar olan dönemde sanayileşmenin artmasıyla canlıların dengesi bozulmaya başladı. Vahşi hayvanların yaşam alanına yapılan müdahaleler sonucunda, özgürce hareket edememeleri ve açlıkla karşı karşıya kaldıkları görülüyor.

Bu durum, canlıları insanların olduğu bölgelere ve şehre yönlendiriyor. Özellikle vahşi doğa ile iç içe yaşayan bazı ülkeler bu duruma daha çok maruz kalıyor.

Şehre inen hayvanlar, insanlara zarar verecek türden olabiliyor
Şehre inen hayvanlar, insanlara zarar verecek türden olabiliyor

Doğal faktörlerde etkiliyor

Vahşi hayvanların şehre inmesini, insanlar kadar doğal faktörlerde etkiliyor. Özellikle kuraklığın fazla olduğu yerlerde yemek bulamayan hayvanlar şehre inmeye başlıyor. Sel felaketi veya yine aşırı soğuk havalar bu durumu etkileyen diğer nedenler arasında gösteriliyor.

İnsanlar için çok tehlikeli olan bu durum bazı bölgelerde alışkanlığa dönüşebiliyor.

Hayvanların şehre inmesi nasıl engellenir?

Hayvanların şehre inmesinin başlıca nedenleri olarak yaşam alanlarına müdahale etmek ve evcilleştirmek yer alıyor. Bu duruma son vermek için doğal yaşamı korumak ve hayvanların yiyecek sıkıntısı yaşamaması için avlanmamak gerekiyor. Hayvanların doğasına saygı duyulması durumunda şehre inmenin ortadan kalkacağı öngörülüyor.

Ülkemizde de bu tarz olaylar sık sık gündeme geliyor
Ülkemizde de bu tarz olaylar sık sık gündeme geliyor

Aç kalan hayvanlar şehri tercih ediyor

Vahşi hayvanları şehre indiren en önemli olaylardan biriyse açlık oluyor. Geçtiğimiz yıl Bodrum halkı bu durumla karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 15 domuz, ilçenin Konacık ve Gümbet mahallelerinde yerleşim yerlerinin bulunduğu alanda gezinerek insanları korkuttu.

Hayvanların aç kalması, doğal yaşamın bozulmasının en önemli işaretleri arasında sayılıyor.
Hayvanların aç kalması, doğal yaşamın bozulmasının en önemli işaretleri arasında sayılıyor.

Zenginliğin yeni sembollerinden biri haline gelen yırtıcı ve vahşi hayvan besleme merakı hayvanların nesillerini tehlikeye atıyor. Dünyada hızla yayılan ve son yıllarda 'vahşi hayvan sevgisi' toplumsal olarak tepki çekmeye devam ediyor. Özellikle Körfez bölgesinde görülen yırtıcı ve vahşi hayvan besleme merakı erkekler arasında statü göstergesi olarak görülüyor.

Aslan, leopar ve kaplan gibi vahşi kedileri besleyen, beslemekle kalmayıp onlarla her şeylerini paylaşan gençler tüm dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Vahşi hayvanların yanı sıra Kangal cins köpeklerine olan ilgileriyle de bilinen çok sayıda zengin Arap, Sivas’ta yetiştirilen Kangal cinsi köpeklerden satın almak için yoğun başvuruda bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >