"Yağmuru kim döküyor, Ünzile kaç koyun ediyor?" Dünya Kız Çocukları Günü kutlu olsun(!)

Sokak çocuğu
Sokak çocuğu

Kız çocuklarının haklarını korumak amacıyla, 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edildi.

"Ünzile insan dölü on kardeş beşi ölü
Büyüdükçe ufak ve gelir de görücü
İnci gibi dişi görücü bilir işi
Söğüdüm ağlar gider olur hatun kişi
Varmadan sekizine ergin oldu Ünzile
Hem çocuk, hem de kadın onikisinde ana
Bir gül gibi al ve narin, bir su gibi saydam ve sakin
Susar kadın Ünzile.
Yağmuru kim döküyor, Ünzile kaç koyun ediyor
Dayaktan uslanalı hiçbirşey sormuyor
Yağmuru kim döküyor, Ünzile kaç koyun ediyor
Dayaktan uslanalı hiçbir şey sormuyor.
Korkar durur gitmez, köyün en son çitine
İnanır o sınırda dünyanın bittiğine
Ünzile insan dölü, bilinmezlere gebe
Sırların mihletini yüklenipte beline." Sezen Aksu

Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla, 2012'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, “Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edildi.
Toplumların gelişmesi çocuk gelişiminde belki de en önemli etken olan annelerin, yani kadınların gelişmesine bağlıdır. Yine bu duruma bağlı olarak, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara da büyük roller düşüyor. Toplumun kültür, gelenek ve hatta miras yapısından da anlaşıldığı üzere kadınların hakları her zaman geri planda kalıyor. Eğitim hakkına, sosyal hayatına, ve hatta özel yaşamına müdahale edilen kadın hiçbir konuda özgür davranamıyor. Aksine adına alınmış kararları uygulamak ve hayatına bu şekilde devam etmek zorunda kalıyor. Bu döngü, daha çocuk yaşta başlayıp kız çocuklarını içine alıyor.

Görev dağılımındaki eşitsizlik küçük yaşta başlıyor

                                    
                                    
                                    
                                    UNICEF'in bu sene Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle yayınladığı rapora göre, cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı oldukça küçük yaşlarda başlıyor.
Görev dağılımındaki eşitsizlik küçük yaşta başlıyor UNICEF'in bu sene Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle yayınladığı rapora göre, cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı oldukça küçük yaşlarda başlıyor.
160 milyon saat ev işi

                                    
                                    
                                    
                                    UNICEF'e göre 5 ve 14 yaş aralığındaki kız çocukları, aynı yaştaki erkek çocuklarına oranla dünya genelinde günde toplam 160 milyon saat daha fazla ev işi yapıyor. UNICEF'in 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle New York'ta açıkladığı rapora göre bu, yüzde 40 oranında daha geniş bir zaman dilimine denk geliyor.

Kaynak: unicef.org
160 milyon saat ev işi UNICEF'e göre 5 ve 14 yaş aralığındaki kız çocukları, aynı yaştaki erkek çocuklarına oranla dünya genelinde günde toplam 160 milyon saat daha fazla ev işi yapıyor. UNICEF'in 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle New York'ta açıkladığı rapora göre bu, yüzde 40 oranında daha geniş bir zaman dilimine denk geliyor. Kaynak: unicef.org
Çocukların hayatından çalınıyor

                                    
                                    
                                    
                                    Bu zamanlar da çocukların ders çalışıp geleceğini şekillendireceği, arkadaşlarıyla vakit geçirip sosyalleşeceği ve oyun oynayıp eğleneceği anlardan çalınıyor.
Çocukların hayatından çalınıyor Bu zamanlar da çocukların ders çalışıp geleceğini şekillendireceği, arkadaşlarıyla vakit geçirip sosyalleşeceği ve oyun oynayıp eğleneceği anlardan çalınıyor.
"Her yedi saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor"

                                    
                                    
                                    
                                    BBC'ye göre; Afganistan, Yemen, Hindistan ve Somali'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde yaşları 10'a kadar düşen kız çocukları evlenmeye zorlanıyor.
"Her yedi saniyede bir kız çocuğu evlendiriliyor" BBC'ye göre; Afganistan, Yemen, Hindistan ve Somali'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde yaşları 10'a kadar düşen kız çocukları evlenmeye zorlanıyor.
Oyuncak değil, gerçek bebeklerle oynamak zorunda kalıyorlar

                                    
                                    
                                    
                                    Erken evlenen çocuklar da okula gidemiyor, aile içi şiddet, taciz ve tecavüze maruz kalıyor. Bunun sonucunda da hamilelik ve sonrasında çocuk, bebek ölümleri artıyor.
Oyuncak değil, gerçek bebeklerle oynamak zorunda kalıyorlar Erken evlenen çocuklar da okula gidemiyor, aile içi şiddet, taciz ve tecavüze maruz kalıyor. Bunun sonucunda da hamilelik ve sonrasında çocuk, bebek ölümleri artıyor.
Türkiye 55. sırada

                                    
                                    
                                    
                                    Çocuk gelin sıralamasının en sonunda Çad, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali yer alıyor. 144 ülkenin yer aldığı listede Türkiye ise 55.sırada. İsveç, Finlandiya ve Norveç'in ilk üç sırada bulunduğu sıralamada bu ülkeleri Hollanda, Belçika ve Danimarka izliyor.
Türkiye 55. sırada Çocuk gelin sıralamasının en sonunda Çad, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali yer alıyor. 144 ülkenin yer aldığı listede Türkiye ise 55.sırada. İsveç, Finlandiya ve Norveç'in ilk üç sırada bulunduğu sıralamada bu ülkeleri Hollanda, Belçika ve Danimarka izliyor.
Çocuk gelin sayısı 950 milyona çıkacak 

                                    
                                    
                                    
                                    UNICEF'in tahminlerine göre ise, 2030 itibariyle çocuk gelinlerin sayısı 700 milyondan, 950 milyona çıkacak.
Çocuk gelin sayısı 950 milyona çıkacak UNICEF'in tahminlerine göre ise, 2030 itibariyle çocuk gelinlerin sayısı 700 milyondan, 950 milyona çıkacak.
Eğitimli ve kültürlü kız çocukları, gelişmiş toplumlar demektir 

                                    
                                    
                                    
                                    Gelişmiş toplumlar, toplum fertlerinin yetişmesinde etkisi yadsınamayacak derecede büyük geçmişin küçük kızları, bugünün ise annelerine bağlıdır.
Eğitimli ve kültürlü kız çocukları, gelişmiş toplumlar demektir Gelişmiş toplumlar, toplum fertlerinin yetişmesinde etkisi yadsınamayacak derecede büyük geçmişin küçük kızları, bugünün ise annelerine bağlıdır.
Dünya Kız Çocukları Günü Kutlu Olsun!

                                    
                                    
                                    
                                    Hayat çizgisini kendi belirleyebilen nice kız çocuklarının varlığı dileğiyle...
Dünya Kız Çocukları Günü Kutlu Olsun! Hayat çizgisini kendi belirleyebilen nice kız çocuklarının varlığı dileğiyle...
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >