Yeşilay Haftası kutlu olsun

Yeşilay Haftası boyunca etkinlikler sürecek.
Yeşilay Haftası boyunca etkinlikler sürecek.

5 Mart 1920 tarihinde Yeşilay’ın kurulması dolayısıyla 1-7 Mart tarihlerinde kutlanan Yeşilay Haftası, insanların zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirilmesi konusunda oldukça önemlidir. Bağımlılıklarla ilgili oldukça başarılı çalışmalar yürüten Yeşilay bu haftayı birçok etkinlikle kutlayacak. Ayrıca Yeşilay Haftası kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yeşil ışıkla aydınlatıldı.

Sigara, alkol uyuşturucu gibi birçok bağımlılıkla mücadele eden Yeşilay 5 Mart 1920 tarihinde kuruldu. Başarılı işlere imza atan kurum bu yıl yıldönümüne özel birçok etkinlik yapacak. 99 yıldır bağımlılıkla mücadele eden Yeşilay zor durumda olan insanlara yardım edip onların tekrar hayata tutunmasına katkı sağlamıştır.

Etkinliklerle kutlanacak

Yeşilay, Yeşilay Haftası nedeniyle Kadıköy Meydanı'na kurduğu Yeşilay Dünyası'nda yaptığı etkinliklerle farkındalığı arttırıyor. Ayrıca 99 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, yeni yaşını da etkinlik alanında halkın katılımı ile kutluyor.

Türkiye'nin köklü sivil toplum kuruluşlarından Yeşilay, Yeşilay Haftası dolayısıyla düzenlediği etkinliklerde, bağımlılıklardan uzak durmak ve sağlıklı yaşam için ''Bir Nedenim Var'' mesajını vurguluyor. Etkinliğin İstanbul ayağı için Kadıköy Meydanı'nda kurulan Yeşilay Dünyası ile 2-3 Mart tarihleri arasında düzenlenecek etkinlikler ile farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları devam edecek. Büyük bir festival alanı olarak kurulan Yeşilay Dünyası’nda cam, origami, karikatür atölyelerinin yanı sıra; sergiler, bilgilendirme stantları, tütün bağımlılığının VR teknolojisi ile anlatıldığı bilinçlendirme çalışmalarına yönelik etkinliler de düzenleniyor.

Ünlü isimler sahnede olacak

İstanbul’da Kadıköy'de yaşamları ile örnek olan, deneyimleriyle gençlere yol gösteren ünlü isimler Kadıköy Meydanı’nda kurulan Yeşilay’ın etkinlik alanında çocuklarla, katılımcılar ve üniversite öğrencileriyle bir araya geliyor.

'Yeşilay sahipleniliyor'

Yeşilay’ın faaliyetleri hakkında bilgi veren Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, Yeşilay, bağımlılıklara karşı mücadele veren, kökleri çok derinlere inen ve bugün yeni yapraklar, meyveler vermeye çalışan bir ağaç, bir sivil toplum kuruluşudur. Hepimizin bildiği gibi 30 aydın insanın Birinci Dünya Savaşı sonrasında bağımlılıkların toplumda yaratacağı tahribatı öngörmesiyle hayata geçirdiği bir hareket olup, 5 Mart 1920 tarihinde kurulmuştur. Alkolle mücadeleyle başlayan faaliyetlerine tütün, madde ve teknoloji bağımlılığını da eklemiştir. Bağımlılıklara bütüncül bir çerçeveden yaklaşmaktadır. Bu yönüyle dünyada örnek ve öncü bir kuruluştur. Yeşilay, tarihsel sürece baktığımızda ilk kez bu kadar sahiplenildiği bir dönem yaşıyor. Bu sahiplenme ve güvenilmenin tatlı telaşı ve mutluluğu içinde yol alıyor” dedi.

Yeşilay yaptığı birçok projeyle farkındalık yaratıyor.
Yeşilay yaptığı birçok projeyle farkındalık yaratıyor.

35 bin danışan sayısı

Bugüne kadar 35 bin kişiye Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) 444 79 75 Danışma Hattı ile danışmanlık hizmeti verdiklerinin dile getiren Işık, “Ülkemizdeki bağımlı bireyler için psikososyal destek sağlayacak bütüncül bir mekanizma olmaması nedeniyle Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)’ı hayata geçirdik. Dünyadaki uygulamaları inceleyerek Türkiye’ye özgü bir ayaktan destek hizmet modeli olarak geliştirdik ve 2016 yılında YEDAM’ı hizmete açtık. Burada özel yetişmiş uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarımız ile bağımlılara ve yakınlarına danışmanlık ve rehabilitasyon desteği veriyoruz. Tedavisi belirli bir aşamaya gelen bağımlılara meslek edindirmek amacıyla kurduğumuz YEDAM Atölye’de çalışmalar yapıyoruz. Geçen 3 yıllık bir süreyi değerlendirdiğimizde böyle bir yapının ülkemiz açısında ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu rakamlar bizlere doğruluyor. Bugüne kadar danışma hattımızı arayan kişi sayısı 35 bini geçti. Şu an İstanbul’da 3 tane olmak üzere Antalya, Urfa ve Düzce’de de YEDAM’larımız bulunmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde YEDAM’ları uzun vadede bütün ülkeye yaymayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

 Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık.
Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık.

Boğaz Köprüleri ve Galata Kulesi Yeşilay Haftası boyunca yeşil yanacak

Yeşilay Haftası boyunca, Yeşilay Haftası’na dikkat çekmek amacıyla Galata Kulesi’ne Yeşilay logosu yansıtılacak. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de Yeşilay Haftası nedeniyle yeşil renge bürünecek. Ayrıca 2-3 Mart tarihleri boyunca Kadıköy’de kurulacak Yeşilay Dünyası’nda lazer gösterimi yapılırken; Yeşilay haftası boyunca Yeşilay Genel Merkezi Sepetçiler Kasrı da lazer gösterileriyle yeşile bürünecek.

. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de Yeşilay Haftası nedeniyle yeşil renge bürünecek.
. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü de Yeşilay Haftası nedeniyle yeşil renge bürünecek.

Kadıköy Meydanında kurulan Yeşilay Dünyası etkinlik alanı 2-3 Mart günü akşamına kadar sanal gerçeklik turu, çocuk etkinlikleri, atölyeler, sergile, söyleşiler, yarışmalar ve bilgi istasyonlarıyla 3 Mart akşamına kadar devam edecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >