Yunanların lokmayı sahiplenmesine Vedat Milor tepkisi: Baklavadan sonra bu iyi oldu

Sosyal medya üzerinden sık sık paylaşım yapan Vedat Milor, değindiği konularla dikkati üzerine çekiyor
Sosyal medya üzerinden sık sık paylaşım yapan Vedat Milor, değindiği konularla dikkati üzerine çekiyor

Türkiye'nin ünlü gastronomi yazarlarından biri olan Vedat Milor, sosyal medya hesabı üzerinden bazı konularla alakalı olarak dikkat çekici paylaşımlar yapmaya devam ediyor. İlk kez Türkiye'de yapılan ve son aylarda fenomen haline gelen çikolata soslu lokma için Yunanistan'dan 'made in Greece' çıkışı geldi. Milor'da bu konuyla alakalı Twitter üzerinden, ''Gastronomik rekabette baklava ve kahve yenilgilerinden sonra başarılı bir hamle yapılmış'' dedi

Türkiye'nin en çok tanınan gastronomi uzmanı olan Vedat Milor sosyal medyayı aktif kullanan isimler arasında yer alıyor. Özellikle Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla adından söz ettiren Milor, rahatsız olduğu her konuyu takipçilerinin tartışmasına sunuyor.

Ünlü gastronomi uzmanı son olarak, gittikçe popüler hale gelen lokma ile ilgili bir paylaşım da bulundu.

Vedat Milor: Gastronomik rekabette başarılı bir hamle

Gastronomi uzmanı Vedat Milor, son zamanlar da fenomen haline gelen lokma tatlısı ile ilgili bir Tweet attı. Çikolata soslu lokma için Yunanistan'dan 'made in Greece' çıkışı geldi. Milor'da bunun üzerine, ''Üzerine tonla çikolata boca edilen lokmayı bir Yunan tatlısı olarak kim kabul ettirdi ise tebrik ediyorum. Gastronomik rekabette baklava ve kahve yenilgilerinden sonra başarılı bir hamle yapılmış.'' dedi.

Vedat Milor, attığı Tweet sonrası takipçilerinden gelen cevaplara karşılık olarak da;

''İroniyi ve esprileri bir kenara bırakacak olursak işin aslı bu. Arap mutfağına ait. Etimolojik olarak da açık. Aynı coğrafyada etkileşim kaçınılmaz. Önemli olan bir yemeği malzeme ve tekniklerle üst noktaya çıkarmak. Buradaki gibi dejenere etmek değil'' dedi.

Lokma tatlısı

Lokma un, maya, su ve tuz ile yapılan hamurun sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor. Ayrıca şerbetle tatlandırılarak servis edilen geleneksel bir tatlı olarak biliniyor. Genellikle şerbet dökülerek yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi peynir ile servis ediliyor.

Osmanlı Sarayına dayanan lokma, sünnet düğünlerinde, kandillerde, mevlütlerde, cenazelerde ikram ediliyor. Ancak son zamanlarda bu tatlı üzerine çikolatalı sos dökülerek yenilmeye başlandı. Aslı gittikçe unutulan tatlının yeni adı 'yeni nesil lokmacılık' oldu.

Lokma tatlısı yıllardır üzerine sadece şerbet dökülerek servis ediliyordu
Lokma tatlısı yıllardır üzerine sadece şerbet dökülerek servis ediliyordu

Yeni nesil lokma

Büyük küçük demeden herkesin sevdiği lokma tatlısı son zamanlarda popülaritesini iyice artırdı. Günümüzde üzerine çikolata sosu dökülerek servis edilmeye başlanan tatlı aslını unutturdu.

Yeni nesil lokma olarak anılmaya başlayan tatlı şerbetten ziyade çikolata, tahin, karamel, dondurma ile servis ediliyor. 40'a yakın çeşidi bulunan lokmanın fiyatı da yeni gelişen sunuma göre değişmeye başladı.

Önceden neredeyse bedava dağıtılan bu tatlının fiyatı günümüzde 20 TL'ye çıktı.

Yunanistan'ın lokma çıkışı

Lokma tarihte Türk, Arap ve Yunan ortak tatlısı olarak geçiyor. Orijinal Yunan tarifi Türkiye'den farklı olarak şerbet yerine bal ve cevizle servis ediliyor. Günümüzde de yeni nesil lokmacılığı bu şekilde yapılıyor. Bu yüzden Yunanistan bu tatlıyı sahipleniyor. Son aylarda fenomen haline gelen çikolata soslu lokma için Yunanistan'dan 'made in Greece' çıkışı geldi.

Yeni nesil lokma olarak adı değişmeye başlayan tatlı üzerine çikolata, dondurma gibi soslar dökülerek servis edilmeye başlandı
Yeni nesil lokma olarak adı değişmeye başlayan tatlı üzerine çikolata, dondurma gibi soslar dökülerek servis edilmeye başlandı

Sizce, Yunanistan bu çıkışında haklı mı? Yorumlarınızı Twitter hesabımıza bekliyoruz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >