e-Devlet'te ücretsiz maske temini için sayfa açıldı

Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, koronavirüsle mücadele kapsamında dağıtılacak ücretsiz maskelerin talepleri e-Devlet üzerinden alınmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online talebe dayalı olarak vatandaşlara ücretsiz maske temininin ilk önce PTT'nin online alışveriş sitesi üzerinden sağlanmaya başlanacağı duyurulmuş, yaşanan yoğunluk sonrası hizmetin e-Devlet'ten kullanıma sunulacağı açıklanmıştı.

Maske dağıtımı için yeni adres https://basvuru.turkiye.gov.tr... olarak duyuruldu.

Konuyla alakalı olarak açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, maske dağıtımının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 20-65 yaş aralığındaki tüm vatandaşları kapsadığını ifade etti.

Sipariş için hangi bilgiler isteniyor?

Bireysel ya da tüm aile fertlerini kapsayacak şekilde talep açılabiliyor. Bunun için sayfada belirtilen; isim, T.C kimlik numarası, cep telefonu ve adres bilgilerinin doğru şekilde yazılması gerekiyor.

Sipariş bir kereye mi mahsus?

Her vatandaş, haftada bir kere ücretsiz şekilde 5 adet maske siparişi verebilecek

Kimler sipariş veremeyecek?

Dün PTT'den yapılan açıklamaya göre sokağa çıkma yasağı getirilen 20 yaş ve altındakiler ile 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar için maske talebinde bulunulamayacak.

Kargo ücretli mi?

Maskeler, PTT tarafından ücretsiz olarak belirtilen adreslere ulaştırılacak.

Site çökünce E-Devlet'e yönlendirildi

'ePttAVM.com' internet sitesi üzerinden yapılan duyuruda, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının koordinasyonunda "https://maske.epttavm.com" üzerinden yapılacak başvurulara kısa sürede yoğun bir ilgi olduğu belirtildi.

Duyuruda, "Sizlere daha sağlıklı hizmet sunabilmek adına, ücretsiz maske taleplerinize ilişkin başvurularınızı en kısa sürede e-Devlet Kapısı üzerinden alacağımızı bildirmek isteriz. Anlayışınız için teşekkür ederiz." ifadelerine yer verildi.

Maske nasıl takılır?

  • 1- Ellerini temizle. Temiz bir tıbbi maskeye dokunmadan önce ellerini sabun ve suyla iyice yıka.
  • 2- Maskenin yüzüne mümkün olduğunca iyi oturması için maskenin üst kısmında burnunun etrafını sarabilen, sert ama bükülebilir bir kenar olacaktır. Maskeyi yüzüne takmadan önce bu bükülebilir kenarın yukarıda olduğundan emin ol.
  • 3- Çoğu tıbbi maskenin içi beyazken dışı başka bir renktedir. Maskeyi yüzüne takmadan önce maskenin beyaz tarafının yüzüne bakacak şekilde durduğundan emin ol.
  • 4- Pek çok tıbbi maske türü bulunur ve her birinde maskeyi kafana takmak için farklı bir yöntem uygulanır.
  • Kulak Halkaları: Bazı maskelerin iki yanında, iki adet kulak halkası bulunur. Bu halkalar normalde esneyebilen lastikli bir malzemeden yapılır. Bu türden bir maskeyi halkalarından tutup bir halkayı bir kulağının, diğer halkayı da diğer kulağının etrafına geçir.
  • Bağcıklar ya da Şeritler: Bazı maskelerde başının etrafını sarıp arkasında bağlanan kumaş parçaları bulunur. Bağcıklı maskelerin çoğunda üst ve alt bağcıklar ya da şeritler vardır. Maskeyi üst bağcıklarından tutup bunları başının arkasına doğru sar ve bir ilmek atıp bağla.
  • Bantlar: Bazı maskelerde başının arka tarafının etrafına ve üzerine (kulaklarına karşıt şekilde) yerleşen iki adet lastikli bant bulunur. Maskeyi yüzünün önünde tut, üst bandı başının üstünden çek ve başının tepe kısmına geçir. Sonra alt bandı çekip başının üstünden geçir ve kafatasının alt kısmına yerleştir.
  • 5- Tıbbi maske başına ve yüzüne doğru şekilde yerleştiğinde maskenin üst kenarının bükülebilir kısmını burun kemerine doğru kaldırmak için işaret parmağını ve başparmağını kullan
  • 6- Üstten ve alttan bağlanan şeritleri olan bir maske kullanıyorsan kafatasının alt kısmının çevresine alt şeridi bağlayabilirsin. Bükülebilir burun parçasını ayarlamak maskenin oturuşunu etkileyebileceği için alt şeritleri bağlamadan önce burun parçası doğru konuma gelene kadar beklemek daha iyi olur

  • 7- Tamamen sabitlendiğinde maskenin yüzünü ve ağzını kapladığından, alt kısmının da çenenin altına gelecek şekilde durduğundan emin olmak için ayarlama yap.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >