17. Venedik Mimarlık Bienali Pavyonları

'Ölçü Olarak Mimarlık' başlıklı Türk Pavyonu.
'Ölçü Olarak Mimarlık' başlıklı Türk Pavyonu.

17. Venedik Bienali, 22 Mayıs’ta açıldı. Bienal, Hashim Sarkis'in küratörlüğünde “Beraber Nasıl Yaşayacağız?” teması üzerinden ilerliyor. 3 yeni ülkenin de dahil olmasıyla bu yıl, 60 ulusal katılımcı bienaldeki yerini aldı.

2020’de yapılması planlanan ancak dünya çapında etkili olan salgın nedeniyle ertelenen 17. Venedik Bienali, Giardini'de, Arsenale'de ve Venedik'in tarihi şehir merkezinde yer alan pavyonlarla sergileniyor. Bu yıl tarihte ilk kez Grenada, Irak ve Özbekistan da bienale katıldı. "Birlikte Nasıl Yaşayacağız?" temasına farklı yaklaşımlar sunan 17. Venedik Bienali'nde yer alan pavyonlar:

Türkiye - Architecture as Measure

"Ölçü Olarak Mimarlık" başlıklı Türk Pavyonu, mimarinin mevcut iklim krizi ışığı altında çevreye nasıl katkıda bulunabileceğini araştırıyor. Tasarım, basit şekilde iklim krizlerine çözüm üretmenin aksine, mimarlığın ve çevrenin yeniden tasavvur edildiği bir ölçü olabileceğini sorguluyor.

  • Düzenleyen: İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)
  • Küratör: Neyran Turan

Almanya - 2038: The New Serenity

Alman Pavyonu, karekodlar üzerinden dijital bir sergi sunuyor.
Alman Pavyonu, karekodlar üzerinden dijital bir sergi sunuyor.

“2038” adlı Alman Pavyonu gelecekten geçmişe insanlığın modern zamanını konu alıyor. Cevap arayışındaki pavyon, huzur çağını yaşayan bir dünyayı hayal ediyor. Pavyonda kurulan alternatif gelecek dünya tasvirinde savaşsız, refah dolu, huzurlu bir gelecekte her şeyin yolunda gitmesi öngörülüyor.

  • Düzenleyen: Federal İçişleri, Bina ve Toplum Bakanlığı
  • Küratör: 2038; Arno Brandlhuber, Olaf Grawert, Nikolaus Hirsch, Christopher Roth

Amerika Birleşik Devletleri - American Framing

Amerikan Pavyonu.
Amerikan Pavyonu.

“Amerikan Framing” sergisi, Amerikan mimarisinin göz ardı edilmiş ancak her yerde var olan ahşap çatkı sistemini sergiliyor. Alana özel yerleştirme, neoklasik bir yapının girişini canlandırıyor ve klasik yöntemlerle inşa ediliyor. Gerçek oranlardaki yerleştirmeyle birlikte tarihi fotoğraflar, modeller ve mobilyalar da pavyonda sergileniyor.

  • Düzenleyen: Paul Preissner
  • Küratör: Paul Andersen, Paul Preissner

Arjantin - La Casa Infinita

Arjantin Pavyonu.
Arjantin Pavyonu.

“Sonsuz Ev” adlı pavyon tasarımında Arjantin’in geleneksel evlerinden esinleniliyor. Tasarım, Arjantin'deki toplu konut kimliğini, hem kamusal hem özel ölçekte irdeliyor.

  • Düzenleyen: Juan Falú
  • Küratör: Gerardo Caballero

Arnavutluk - In Our Home

Arnavutluk Pavyonu.
Arnavutluk Pavyonu.

“Evimizde” isimli Arnavutluk pavyonu, birlikte yaşamanın çevredeki yapısal kimliği nasıl tanımladığı ve komşular arasındaki bağı vurguluyor. Pavyonda Arnavutluk’taki nesiller arası komşuluk ilişkileri karşılaştırılıyor ve komşuluk bağındaki değişimler sergileniyor.

  • Düzenleyen: Elva Margariti, Arnavutluk Cumhuriyeti Kültür Bakanı
  • Küratör: Fiona Mali, Irola Andoni, Malvina Ferra, Rudina Breçani

Avustralya - InBetween

Avustralya Pavyonu.
Avustralya Pavyonu.

Avustralya sınırlarını aşan “InBetween”, Avustralya ile Pasifik'teki diğer kültürler arasındaki bağı sergiliyor. Venedik’te 29 kalıcı pavyondan birine sahip olan Avustralya, dünya çapında etkisi az olan Mikronezya, Melanezya ve Polinezya'dan 20 projeyi bir araya getiriyor.

  • Düzenleyen: Janet Holmes à Court
  • Küratör: Tristan Wong, Jefa Greenaway

Avusturya - Platform Avusturya

Avusturya Pavyonu.
Avusturya Pavyonu.

“Platform Avusturya”, dijital platformların her geçen gün gelişmesiyle çevremizde oluşan değişiklikleri sunuyor. Tasarım, şehirciliğin gelişimini, sahip olunan potansiyelleri ve geleceğin mimarisini ele alıyor.

  • Düzenleyen: Avusturya Federal Sanat, Kültür, Kamu Hizmeti ve Spor Bakanlığı - Sanat ve Kültür Bölümü
  • Küratör: Peter Mörtenböck, Helge Mooshammer

Bahreyn - In Muharraq: The Pearling Path

Bahreyn Pavyonu.
Bahreyn Pavyonu.

“Muharrak’ta: İncicilik Yolu” başlıklı sergide Bahreyn’in en büyük ikinci şehri olan Muharrak ele alınıyor. Tasarım, şehrin tarihi mimarisinin ve kentsel mirasının, korunması ve yenilenmesini araştırıyor. Şehrin tarihinde ekonomik olarak önemli bir konumda olan inciciliğin günümüzde hala sosyal hayatın parçası olup olamayacağını sorguluyor.

  • Düzenleyen: Mai bint Mohammed Al Khalifa
  • Küratör: Noura Al Sayeh, Ghassan Chemali

Belçika - Composite Presence

Belçika Pavyonu.
Belçika Pavyonu.

“Bileşik Mevcudiyet”, şehir ve mimarinin birlikte nasıl gelişebileceğini inceliyor. Tasarım, Belçika’nın Flanders bölgesinde tarihten günümüze öne çıkan mimarlık disiplinlerini ve tasarımın temellerini yeniden tanımlamayı hedefliyor. Mimarlığın katmanlı yapısını sergilemek adına, 1/15 ölçeğinde bir dizi maket sergileniyor.

  • Düzenleyen: Flanders Mimarlık Enstitüsü
  • Küratör: Bovenbouw Architectuur

Birleşik Arap Emirlikleri - Wetland

Birleşik Arap Emirlikleri Pavyonu.
Birleşik Arap Emirlikleri Pavyonu.

“Sulak Alan”, inşaat sektörünün çevreye olumsuz etkilerine alternatif sunuyor. Pavyonda geri dönüştürülmüş endüstriyel atık tuzlu su ile karılmış yenilikçi çimentodan bir yapı sergileniyor. Çevre dostu çimento ile 3000’den fazla modül oluşturuluyor ve BAE gibi çöl olan bölgelere uygun sürdürülebilir bir teknik geliştiriliyor.

  • Düzenleyen: Salama Bint Hamdan Al Nahyan Foundation
  • Küratör: Wael Al Awar, Kenichi Teramoto

Brezilya - Utopias of Common Life

Brezilya Pavyonu.
Brezilya Pavyonu.

“Ortak Yaşam Ütopyaları” isimli çalışmada, Guarani halkının "kötülük olmayan ülke" tasavvurundan günümüze uzanan Brezilya topraklarında var olan kentsel ütopyalar haritalanıyor. Covid-19 salgınından önce geliştirilen sergi, pandemi koşullarında yeni anlamlar elde ediyor ve “Birlikte Nasıl Yaşayacağız?” sorusuna cevap arıyor.

  • Düzenleyen: José Olympio da Veiga Pereira, São Paulo Bienali Vakfı
  • Küratör: Alexandre Brasil, André Luiz Prado, Bruno Santa Cecilia, Carlos Alberto Maciel, Henrique Penha, Paula Zasnicoff

Büyük Britanya - The Garden of Privatised Delights

Büyük Britanya Pavyonu.
Büyük Britanya Pavyonu.

“Özelleştirilmiş Lezzetler Bahçesi” başlıklı İngiliz Pavyonu, kamusal alanın daha kapsayıcı bir hale gelebileceğine yönelik fikirler içeriyor. Tasarım, özel mülkiyete ait kamusal alanların hızlı yükselişine alternatif, ilham verici bir vizyonla karşılık veriyor. Alternatifler, her iki sektörü insanlar için daha iyi tasarlanmış alanlar oluşturmak için iş birliğine davet ediyor.

  • Düzenleyen: Sevra Davis, British Council
  • Küratör: Manijeh Verghese, Madeleine Kessler (Unscene Architecture)

Çin - Yuan-er, A Courtyard-Ology: From The Mega To The Micro

Çin Pavyonu’nun görselleştirmesi.
Çin Pavyonu’nun görselleştirmesi.

“Yuan-er, Bir Avlu Olgusu” sergisi, Çin’in bilinen konut türlerinden hareketle mimarinin eşitlik ve birliğe nasıl katkıda bulunabileceği sorguluyor. Yuan-er, çok aileli avluların sakinleri ve fizikselliği anlamına geliyor. Sergi, 2000 yılı aşkın süredir var olan Yuan-er kavramının insanları nasıl bir araya getirdiği ve gelecekte bu kavramdan nasıl yararlanılabileceğini araştırıyor.

  • Düzenleyen: China Arts and Entertainment Group Ltd (CAEG)
  • Küratör: Zhang Li

Danimarka - Con-nect-ed-ness

Danimarka Pavyonu.
Danimarka Pavyonu.

“Bağlanabilirlik”, insanların birbirleriyle ve doğayla bağlantı kurmasını amaçlıyor. Bağlantı için pavyonda bir su devir sistemi bulunuyor. Sergi, mimariyi bir sanat şekli olarak ele alıyor. Pavyon, insanlar ile dünyadaki doğal kaynaklar arasındaki bağlantı duygusunu canlandırıyor.

  • Düzenleyen: Kent Martinussen, Danimarka Mimarlık Merkezi
  • Küratör: Marianne Krogh

Dominik Cumhuriyeti - Conexión

Dominik Pavyonu.
Dominik Pavyonu.

“Bağ” sanat ve iç mimarinin kesiştiği noktada konumlanıyor ve Dominik Cumhuriyeti’nin toprak ana ile arasındaki ilişkiden esinleniyor. Enstalasyon, doğadaki yaratılış süreçlerini anlatıyor. Tütün yapraklarından elde edilmiş bir dizi panel, toplum dokusunu oluşturan ilişkileri yansıtıyor ve ziyaretçilerin doğa ile kurdukları bağları keşfetmelerini hedefliyor.

  • Düzenleyen: Carmen Heredia de Guerrero, Dominik Cumhuriyeti Kültür Bakanı
  • Küratör: Roberta Semeraro

Ermenistan - Hybridity: A Machine for Living Together

Ermenistan Pavyonu 28 Ağustos’ta açılacak.
Ermenistan Pavyonu 28 Ağustos’ta açılacak.

“Melezlik” isimli Ermeni pavyonu, konuklara dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Ermenilerin deneyimlerini sunuyor. Tasarım, çağımızın dijital şartlarında bir kimlik duygusu oluşturma ve bir arada yaşama konularını araştırıyor. Pavyon hem fiziksel hem dijital ortamlarda deneyim sunuyor.

  • Düzenleyen: Tina Chakarian
  • Küratör: Allen Sayegh

Estonya - Square! Positively Shrinking

Estonya Pavyonu.
Estonya Pavyonu.

“Square! Positively Shrinking”; her geçen gün nüfusu azalan küçük kasabaların karşı karşıya olduğu tehlikeli gelecekte, kentsel alanların rolünü araştırıyor. Pavyonda yüksek kaliteye sahip kamusal meydanların küçük kasabaları geliştirme ihtimali ve kentleşmenin göz ardı edilen yönü ele alınıyor.

  • Düzenleyen: Raul Järg, Estonya Mimarlık Merkezi
  • Küratör: Jiri Tintera, Kalle Vellevoog, Garri Raagmaa, Martin Pedanik, Paulina Pähn

Filipinler - Structures of Mutual Support

Filipinler Pavyonu.
Filipinler Pavyonu.

“Karşılıklı Destek Strüktürleri” ortak destek ilkelerinin mimariyi şekillendirme olasılıklarını inceliyor. Pavyon, çeşitli krizler sonucunda insanların ortak hareket ederek inşa işlemini nasıl gerçekleştirdiğini ele alıyor. Ayrıca tasarımda, bölgesel değerlerin küresel olma ihtimali de sorgulanıyor.

  • Düzenleyen: Ulusal Kültür ve Sanat Komisyonu (NCCA), Arsenio “Nick” Lizaso, Chairman
  • Küratör: Framework Collaborative

Finlandiya (Aalto Pavyonu) - New Standards

Finlandiya Pavyonu.
Finlandiya Pavyonu.

Finlandiya Pavyonu, yerel tarihte yeni inşa tekniklerine ve iç mekan kullanımının yeniden yapılandırılmasına yol açan bir mülteci krizinin mimari etkilerini inceliyor. “Yeni Standartlar” başlıklı sergide, 2. Dünya Savaşı etkisiyle yaşanan mülteci dalgasında Finlandiya’nın yeniden inşasını hedefleyen, prefabrik ahşap binalarda uzmanlaşan Puutalo Oy'un hikayesi sergileniyor.

  • Düzenleyen: Katarina Siltavuori, Archinfo Finlandiya
  • Küratör: Laura Berger, Philip Tidwell, Kristo Vesikansa

Fransa - Communities at Work

Fransız Pavyonu.
Fransız Pavyonu.

Fransız Pavyonu, mimari bilgi ve beceri birikimi ile sakinlerin yaşam alanlarına dair deneyimleri arasındaki buluşmayı yansıtıyor. "Çalışan topluluklar" adlı çalışmada, mimarlar tarafından tasarlanmamış, toplulukların yaşam alanlarını kendileri dönüştürdüğü örnekler sergileniyor.

  • Düzenleyen: Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Institut français
  • Küratör: Christophe Hutin

Grenada - COethos

Grenada Pavyonu’nun ana konusu olan Parlamento Binası.
Grenada Pavyonu’nun ana konusu olan Parlamento Binası.

Grenada bienale ilk katılımında, yeni mimari simgesi Parlamento Binası'nı içeren COethos sergisini sunuyor. Pavyonda parlamento binasının tasarım ve yapım süreciyle birlikte şehir limanı boyunca kamusal alanları canlandırmak için geliştirilen çeşitli tasarımlar sergileniyor.

  • Düzenleyen: Susan Mains
  • Küratör: Babau Bureau (Marco Ballarin, Stefano Tornieri, Massimo Triches)

Güney Kore - Future School

Güney Kore Pavyonu.
Güney Kore Pavyonu.

Güney Kore’nin "Geleceğin Okulu" pavyonu, göç, iklim ve teknolojik gelişmeler gibi güncel ve küresel sorunlara yanıt arıyor. Pavyon, insanlar arasında bağlantı kurmayı ve sorunlara karşı iş birliği içerisinde hareket etmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda çevrimiçi atölyeler, toplantılar ve gösterimler düzenleniyor.

  • Düzenleyen: Kore Sanat Konseyi
  • Küratör: Hae Won Shin

Hırvatistan - Togetherness/Togetherless

Hırvatistan Pavyonu.
Hırvatistan Pavyonu.

“Birliktelik/Birlikteliksiz”, mimari öğelerin yeni tasarımların parçaları olmasından; birey ve mekan ilişkisinin nasıl etkilendiğini araştırıyor. Pavyon, var olan mimari unsurların yeniden tasarlanarak yeni anlamlar, işlevler, mekansal ilişkiler kazandığını öngörüyor.

  • Düzenleyen: Hırvatistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı
  • Küratör: Idis Turato

Hollanda - Who is we?

Hollanda Pavyonu.
Hollanda Pavyonu.

“Biz Kimiz?”, mimarlara ve şehir plancılarına insanlar arasında olması gereken eşit sosyal ve çevresel koşulları açıklıyor. Mimari ürünün kullanıcıları olan “biz”, insanlardan fazlasına ifade ediyor. Toprak, bitkiler, hayvanlar, insanlar ve insandan fazlasını kapsayan türler, kentin kullanıcıları ve her bir varlık için adil çevresel koşullar gerektiğini savunuyor.

  • Düzenleyen: Guus Beumer
  • Küratör: Francien van Westrenen

Irak - Ark Re-imagined: The Expeditionary Pavilion

“Ark Re-imagined: The Expeditionary Pavilion”, ziyaretçileri Irak’ın mimari mirasının başlangıcına bir yolculuğa çıkarıyor. Mezopotamya'nın yerel mimarisinin ve deniz taşıtlarının ilk örneklerinden olan ve uygarlığın oluşumunda etkili olan bir hasır tekne ele alınıyor. Sefer pavyonu, sulak alanlara sahip Venedik ile Irak’ın güneyi arasındaki bağlantıları inceliyor.

  • Düzenleyen: Irak Kültür Bakanlığı
  • Küratör: Safina Projects

İrlanda - Entanglement

İrlanda Pavyonu.
İrlanda Pavyonu.

“Karışıklık”; veri teknolojilerine ve bunların fiziksel ortamdaki mevcudiyetine odaklanıyor, veri üretiminin ve tüketiminin kültürel ve çevresel etkilerini araştırıyor. Pavyon bir yandan İrlanda’nın küresel iletişimin gelişmesindeki rolünü incelerken diğer yandan veri üretiminin altyapısını ve bunun günlük yaşam üzerindeki etkisini vurguluyor.

  • Düzenleyen: Culture Ireland
  • Küratör: Annex (Sven Anderson / Alan Butler / David Capener / Donal Lally / Clare Lyster / Fiona McDermott)

İskandinav Ülkeleri (Norveç, İsveç, Finlandiya) - What we share?

İskandinav Pavyonu.
İskandinav Pavyonu.

“Ne Paylaşıyoruz” deneysel bir ortak konut projesinin tam ölçekli halini sunuyor. Tasarım konukları merkez alıyor ve insanları özel hayatlarındaki unsurları birbirleriyle paylaşmaya davet ediyor. Pavyon, insanların ortak değerler ve sürdürülebilir bir yaşam oluşturmasını hedefliyor.

  • Düzenleyen: Stina Høgkvist, Norveç Ulusal Müzesi / Carina Jaatinen, Fin Mimarlık Müzesi / Kieran Long, ArkDes
  • Küratör: Martin Braathen, Norveç Ulusal Müzesi

İspanya - Uncertainty

İspanyol Pavyonu.
İspanyol Pavyonu.

"Belirsizlik", tabulaşmış sınırları ortadan kaldırıyor. Geleneksel mimariye atıfta bulunmayan pavyon, kesin olarak bilinen yargıların sınırlarına hapsolmuyor ve ziyaretçileri yaşamın sürekli değişen ve bilinmeyen alanlarına yönlendiriyor. Belirsizlik, rutini bozarak insanı yeni şeyler öğrenmeye yönlendiriyor.

  • Düzenleyen: Ulaştırma, Hareketlilik ve Kentsel Gündem Bakanlığı (MITMA), Devlet Uluslararası Kalkınma İş birliği Ajansı (AECID), Acción Cultural Española (AC/E)
  • Küratör: Domingo Jacobo González Galván, Sofía Piñero Rivero, Andrzej Gwizdala, Fernando Herrera Pérez

İsviçre - Oræ – Experiences on the Border

İsviçre Pavyonu.
İsviçre Pavyonu.

“Oræ* - Sınırdaki Deneyimler”, İsviçre sınırının mekansal ve politik yanını ele alıyor ve komşu ülkelerle geçirgen olan sınırdaki yerleşimlerin sosyal yönünü araştırıyor. Ek olarak, sınır bölgelerinin karmaşık görülen sosyal ve kültürel yapısı sergileniyor.

*Oræ, Latince "sınırlar" anlamına geliyor.

  • Düzenleyen: İsviçre Sanat Konseyi Pro Helvetia (Madeleine Schuppli, Sandi Paucic, Rachele Giudici Legittimo)
  • Küratör: Fabrice Aragno, Mounir Ayoub, Vanessa Lacaille, Pierre Szczepski

İtalya - Comunità Resilienti

İtalyan Pavyonu.
İtalyan Pavyonu.

İtalyan Pavyonu, İtalyan toplulukların dönüşüm ve uyum sağlama kabiliyetlerini, mevcut küresel zorluklara somut çözümler üretmek için araştırıyor. "Dirençli Topluluklar", sürdürülebilir bir gelecek, insan ürünü çevrenin yaşam şartlarını iyileştirmek ve iklim değişikliğine gönderme yapmak için çeşitli alanlardaki araştırmaları sunuyor.

  • Düzenleyen: Onofrio Cutaia, İtalya Kültür Bakanlığı
  • Küratör: Alessandro Melis

Japonya - Co-ownership of Action: Trajectories of Elements

Japon Pavyonu.
Japon Pavyonu.

“Ortak Mülkiyet Eylemi: Öğelerin Gidişatı” kitlesel tüketimi oluşturan ürünlerin hareketine dikkat çekiyor. Pavyon, sürdürülebilirliği tekrar düşünmeyi ve mimaride geri dönüşümü teşvik ediyor. Tasarımda, Japonya’dan sökülmüş ve modern malzemeler eklenerek yeni biçimlerde inşa edilmiş tarihi ahşap bir Japon evi sergileniyor.

  • Düzenleyen: The Japan Foundation
  • Küratör: Kozo Kadowaki

Kanada - Impostor Cities

Kanada’nın Venedik’teki sabit pavyonu sergi konsepti dahilinde yeşil perde ile kaplanmış.
Kanada’nın Venedik’teki sabit pavyonu sergi konsepti dahilinde yeşil perde ile kaplanmış.

“Düzenbaz Şehirler” isimli Pavyon Kanada’daki şehirlerin, filmlerde dijital olarak diğer şehirlere nasıl benzetildiği keşfediliyor. Sergide filmler, mimarinin deneyimlendiği, ifade edildiği şekilde ele alıyor.

  • Düzenleyen: Kanada Sanat Konseyi
  • Küratör: David Theodore, Thomas Balaban Architect

Kıbrıs - Anachoresis: Upon Inhabiting Distances

Kıbrıs Pavyonu, sosyalleşmenin gelişimine karşı insanlar arasındaki mesafe sorununu konu ediniyor. “Anakorez: Mesafelerde Yaşama” iç mekanlardaki mekansal sözleşmelerin insanlar tarafından yeniden düşünülmesi amaçlıyor. Pavyonda, ortak yaşamın en sosyal ve birleştirici nesnesi olan masanın ölçekleriyle oynanıyor.

  • Düzenleyen: Petros Dymiotis, Yunanistan Eğitim, Kültür, Spor ve Gençlik Bakanlığı
  • Küratör: Marina Christodoulidou, Era Savvides, Evagoras Vanezis, Nasios Varnavas

Kosova - Containporary

Kosova Pavyonu.
Kosova Pavyonu.

“Kapsayıcı” başlıklı Kosova Pavyonu, dünya çapında sürdürülebilir bir kentleşmeyi vurguluyor. Pavyon, insanlığın ekosistemin dengesini bozmadan ve onu koruyarak nasıl bir şehircilik ve mimari yaklaşım geliştirmesi gerektiğini araştırıyor.

  • Düzenleyen: Jehona Shyti, Kosova Kültür Bakanlığı
  • Küratör: Maksut Vezgishi

Kuveyt - Space Wars

Kuveyt’te çölün ortasındaki bir golf sahası ve etrafındaki yerleşim yerleri. Pavyon pandeminin lojistik etkisi sebebiyle henüz kurulmamış durumda.
Kuveyt’te çölün ortasındaki bir golf sahası ve etrafındaki yerleşim yerleri. Pavyon pandeminin lojistik etkisi sebebiyle henüz kurulmamış durumda.

Kuveyt Pavyonu, hinterlant kavramı çerçevesinde şehir devletinin işleyişinde çölün rolünü vurguluyor. “Körfez Savaşları”, Kuveyt’in yakın geçmişindeki büyümeyi, şehri çevreleyen ve fiziki olarak boş olan hinterlant çerçevesinde işliyor. Hinterlant; kaynak çıkarma, tarım, askeri tesisler gibi işlevlerle ulusun besleyici bölgesi olarak hizmet ediyor.

  • Düzenleyen: Zahra Ali Baba, Kuveyt Ulusal Kültür, Sanat ve Edebiyat Konseyi
  • Küratör: Asaiel Al Saeed, Aseel AlYaqoub, Saphiya Abu Al-Maati, Yousef Awaad

Kuzey Makedonya - Now

Kuzey Makedonya Pavyonu.
Kuzey Makedonya Pavyonu.

Kuzey Makedonya’nın “Şimdi” isimli pavyonu, ziyaretçilerin “Mimarlık bugün ne anlama geliyor?” sorusu üzerinde düşünmesini hedefliyor. Pavyonu oluşturan kalasların aralıklı yerleşimi, konukların bakışlarını gökyüzüne yönlendiriyor. Yeryüzü ile gökyüzü arasında bağlantı kurularak mimarinin amacı sorgulanıyor.

  • Düzenleyen: Dita Starova Kjerimi, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ulusal Galerisi
  • Küratörler: Bekir Ademi ve Jordan Šišovski

Letonya - It’s not for you! It’s for the building

Letonya Pavyonu.
Letonya Pavyonu.

"Senin için değil! Bina için", teknolojinin önemli küresel krizlere çözümler bulurken yeni sorunlar oluşturma ihtimalini anlatıyor. Letonya Pavyonu, mimarinin önemini vurgularken insanlık ile teknolojinin ortak yaşaması gerektiğini gösteriyor. Yapay zeka teknolojik ürünlerin sürdürülebilir bir gelecek için önemini vurguluyor.

  • Düzenleyen: Jānis Dripe, Letonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı
  • Küratör: NRJA (Uldis Lukševics ve Elīna Lībiete)

Litvanya - Lithuanian Space Agency Presents - Planet of People

Litvanya Uzay Ajansı (LSA), uzay mimarisi ve yerçekimsel estetik üzerine araştırma yapıyor. Pavyonda LSA’in son projesi olan “Planet of People”, prototipler ve araştırmalarla yeni bir uzay çağına işaret ediyor. Hayal gücünü kullandırtarak ziyaretçileri dünyadan çıkarıyor.

  • Düzenleyen: Julija Reklaitė
  • Küratör: Jan Boelen

Lübnan - A Roof for Silence

Lübnan Pavyonu.
Lübnan Pavyonu.

Bu pavyonda “Sessizlik için Bir Çatı” kavramı üzerinden birlikte yaşama teması işleniyor. Pavyon, Lübnan'ın binlerce yıllık on altı zeytin ağacı üzerinden farklı dönemler ve disiplinler arasında bir diyalog kuruyor. Tasarım, insanlığın boşluğa duyduğu ihtiyacı hatırlatıyor.

  • Düzenleyen: Jad Tabet
  • Küratör: Hala Wardé

Lüksemburg - Homes for Luxembourg

Lüksemburg Pavyonu.
Lüksemburg Pavyonu.

Lüksemburg Pavyonu, pandemi sürecinde mimari ile arazi, iç ile dış, ev ile iş, insan ürünü çevre ile doğal çevre arasında kurulan ikilik ilişkilerine ışık tutuyor. Bu meseleler odağındaki “Lüksemburg Evleri” başlıklı sergide, modüler ve iki yönlü yaşam fikirleri, yeni birliktelikler oluşturmak için araziyi yeniden kullanma şekillerini araştırılıyor.

  • Düzenleyen: Lüksemburg Kültür Bakanlığı
  • Küratör: LUCA Lüksemburg Mimarlık Merkezi

Macaristan - Othernity - Reconditioning Our Modern Heritage

Macar Pavyonu’ndaki çalışmalardan biri.
Macar Pavyonu’ndaki çalışmalardan biri.

Macar Pavyonu, Macaristan’ın sahip olduğu sosyalist mimari mirasını araştırıyor. Mirasın yeniden nasıl değerlendirilebileceği ve geçmişin öğelerinden nasıl yeni bir gelecek oluşturabileceği inceleniyor. Sergide Budapeşte'nin on iki modern ikonik binası ve yenilenmeleri için geliştirilen mimari uygulamaların vizyonları sunuluyor.

  • Düzenleyen: Julia Fabényi, Direttore Museo Ludwig
  • Küratör: Dániel Kovács

Meksika - Desplazamientos / Displacements

Meksika Pavyonu.
Meksika Pavyonu.

Meksika'nın “Desplazamientos” pavyonu, Meksika’da insanları yerlerinden eden etkenleri işliyor. Pavyon; eşitsizlikler, çevresel bozulmalar, ekonomik şartlar, afet ve şiddet olayları gibi çarpıcı gerçeklikleri yansıtıyor. Mimarlık, insanların yaşadığı alanı karakterize eden yer değiştirmeler bağlamında ele alınıyor.

  • Düzenleyen: Gabriela Gil Verenzuela
  • Küratör: Natalia de la Rosa, Isadora Hastings, Mauricio Rocha, Elena Tudela

Mısır - The Blessed Fragments: A Message From A Bread Baker

Mısır Pavyonu.
Mısır Pavyonu.

"Kutsanmış Parçalar" başlıklı pavyon, Mısırlı yerel işçilere ve onların toplum içindeki değerlerine ışık tutuyor. Optik illüzyon yönteminin kullanıldığı mekan tasarımı, Mısırlı eski bir fırıncının sözlerinden ilham alıyor.

  • Düzenleyen: Mısır Kültür Bakanlığı
  • Küratör: Mostafa Rabea Abdelbaset, Mohamad Riad Alhalaby, Amr Allam ve Ahmed Essam

Özbekistan - Mahalla: Urban Rural Living

Özbek Pavyonu.
Özbek Pavyonu.

Bienalde ilk kez yer alan Özbek Pavyonu, Özbekistan'ın mimari mirasını uluslararası kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyor. “Mahalla: Kentsel Kırsal Yaşam”, tarihte aile bağları ve toplumun günlük yaşamı çerçevesinde inşa edilen ve “birlikte yaşama" kavramının eski bir biçimini temsil eden mahallaları konu ediniyor.

  • Düzenleyen: Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı'na bağlı Sanat ve Kültür Geliştirme Vakfı
  • Küratör: Emanuel Christ, Christoph Gantenbein

Pakistan - Mapping Festivities

Pakistan Pavyonu’nun ana konusu olan düğün mekanlarının illüstrasyonu.
Pakistan Pavyonu’nun ana konusu olan düğün mekanlarının illüstrasyonu.

“Mapping Festivities” Pakistan'daki düğün organizasyonlarını, kültürel geleneklerin zengin bir ifadesi olarak ele alıyor. Düğünlerde farklı sosyal ve ekonomik sınıflardan insanlar bir arada bulunuyor. Bu doğrultuda Pakistan’da 80’ler sonrası düğünler için oluşan Shaadi Hall kavramı inceleniyor.

  • Düzenleyen: Kalim A.Siddiqui, Pakistan Mimarlar Konseyi ve Şehir Plancıları
  • Küratör: Sara M. Anwar

Peru - Playground: Artefacts for Interaction

Peru Pavyonu’nun görselleştirmesi.
Peru Pavyonu’nun görselleştirmesi.

“Oyun Alanı: Etkileşim için eserler” çit, duvar ve kapı gibi kısıtlayıcı öğelerin kamusal alan algımızı nasıl şekillendirdiğini gösteriyor. Tasarım, kamuya ayrılmış alanlardaki engelleri kaldırarak onlara harcanan kaynakların farklı yerlerde kullanılmasını hedefliyor.

  • Düzenleyen: José Orrego Herrera
  • Küratör: Felipe Ferrer

Polonya - Trouble in Paradise

Polonya Pavyonu.
Polonya Pavyonu.

“Cennette Sorun” şehirlerden uzakta kalmış kırsal bölgelere odaklanıyor. Kırsal bölgeleri keşfediyor ve küresel krizlerde kırsal bölgelerin sürdürülebilir yapısını sergiliyor. Pavyon, kırsal bölgelere doğru yapılan göçlerin ve krizlere karşı kırsalın önemini gösteriyor.

  • Düzenleyen: Hanna Wróblewska
  • Küratör: PROLOG +1 (Mirabela Jurczenko, Bartosz Kowal, Wojciech Mazan, Bartłomiej Poteralski, Rafał Śliwa, Robert Witczak)

Portekiz - In Conflict

Portekiz Pavyonu.
Portekiz Pavyonu.

“Çatışma İçinde” adlı Portekiz Pavyonu, kamusal alanları çatışma alanları olarak işliyor. Buradaki çatışma, karşıt güçlerin anlaşmazlıkları anlamını taşıyor. Pavyonda medyanın, politikanın ve halkın yoğun etkisine sahip toplu konutlar üzerinden mimarinin yedi süreci ele alınıyor.

  • Düzenleyen: Directorate-General for the Arts
  • Küratör: depA Architects (Carlos Azevedo, João Crisóstomo and Luís Sobral)

Romanya - Fading Borders

Romanya Pavyonu.
Romanya Pavyonu.

Romanya’nın “Zayıflayan Sınırlar” adlı pavyonu, göç ve şehir arasındaki ilişkiyi iki araştırma üzerinden açıklıyor. Araştırmalar Avrupa’daki Rumen göçmenlerin yaşamları ve Romanya’daki şehirlerin gerileme biçimlerini konu alıyor. Pavyon bu konular üzerinden “Göç, mimarlığı ve şehri nasıl etkileyecek?” sorusunu derinleştiriyor.

  • Düzenleyen: Attila Kim
  • Küratör: Irina Meliță, Ștefan Simion

Rusya - Open!

Rus Pavyonu.
Rus Pavyonu.

“Aç/Açık!” kültürel kurumların sanal ve fiziksel ortamlardaki rolünü konu alıyor. Pavyon, sanal çevrenin sosyal rolünü ve mimarinin yenilenmesini farklı başlıklarda araştırıyor. Kurumsal alanda yeni düşünme biçimleri hakkında inceleme koleksiyonu oluşturuluyor.

  • Düzenleyen: Teresa Iarocci Mavica
  • Küratör: Ippolito Pestellini Laparelli

San Marino - Friendship Project: Sculpture and Architecture of Art

“Dostluk Projesi: Heykel ve Sanat Mimarisi” sergi alanı; içinde on heykel, salonda ise totemik, ruhani, minimal, esnek bir strüktür içeriyor. Bu eserler farklı dünya görüşlerini ve çeşitli kültürleri temsil ediyor.

  • Düzenleyen: Paolo Rondelli
  • Küratör: Vincenzo Sanfo

Singapur - To Gather: The Architecture of Relationships

Singapur Pavyonu.
Singapur Pavyonu.

"Toplanmak: İlişkilerin Mimarisi" başlıklı pavyon, Singapur yaşamının günlük kamusal alanlarını sergiliyor. Singapur’daki farklı mekansal tipolojiler üzerinden yabancı konuklara Singapur’un sahip olduğu kültür, toplum, kamusal yaşam ve sosyal alanlar tanıtılıyor.

  • Düzenleyen: Yap Lay Bee (Urban Redevelopment Authority), Mark Wee (DesignSingapore Council)
  • Küratör: Ho Puay-peng, Simone Shu-Yeng Chung, Thomas K. Kong, Tomohisa Miyauchi, Sarah Mineko Ichioka

Sırbistan - 8th Kilometer

Sırp Pavyonu.
Sırp Pavyonu.

“8. Kilometre” Sırbistan'ın doğusundaki maden kasabası Bor üzerinden, bir şehrin ekonomisi ile kentsel dokusu arasındaki ilişkiyi konu alıyor. Küratörler bu ilişkiyi yaşam-iş ilişkisi olarak tanımlıyor ve tek işlevi endüstriyel yanı olan şehirlerin geleceklerini araştırıyor.

  • Düzenleyen: Slobodan Jović
  • Bilimsel komite: Ljiljana Miletić Abramović, Aleksandru Vuja, Tanja Damljanović Conley, Predrag Milutinović, Zorica Savičić, Branko Stanojević, Dejan Todorović

Slovenya - The Common in Community. Seventy Years of Cooperative Centres as a Social Infrastructure

Slovenya Pavyonu.
Slovenya Pavyonu.

“Topluluktaki Ortak”, Slovenya’da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kırsal alanlarda ve banliyölerde inşa edilen ve hala aktif olan kapalı kamusal alanları konu ediniyor. Pavyon, kapalı kamusal alanların etkileşimi, birlikteliği, iletişimi teşvik eden sosyal bir altyapı sağladığı gösteriyor.

  • Düzenleyen: Matevž Čelik Vidmar
  • Küratör: Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar, Asta Vrečko

Suudi Arabistan - Accommodations

Suudi Arabistan Pavyonu.
Suudi Arabistan Pavyonu.

"Konaklamalar", insanların karşılaşmasının bir dizi uzamsal ve toplumsal şeklini analiz ediyor. Suudi Arabistan’da misafir barındırma, barınma, jestler ve protokoller sıklıkla yaşanıyor. Pavyon sabit yaşam alanlarının ötesinde hac ve pandemi gibi geçici ve kalıcı yapıları kapsıyor. Geçici barınakların tarihini izliyor ve kentsel çevrenin acil durumlara nasıl ayak uydurduğunu inceliyor.

  • Düzenleyen: Architecture and Design Commission
  • Küratör: Uzma Z. Rizvi, Murtaza Vali

Şili - Testimonial Spaces

Şili Pavyonu.
Şili Pavyonu.

Şili’nin “Referans Alanları” pavyonunda 500 tabloya dönüştürülmüş 500 referans yer alıyor. Pavyon için ressamlar ve tarihçiler bir araya gelerek Şili’nin başkentindeki simgesel José María Caro bölgesine ait hikayeleri görsel olarak tasvir etti. Farklı yerleri tasvir eden tablolar, topluluk içindeki geçmiş ve mevcut yaşamları hatırlatıyor.

  • Düzenleyen: Cristobal Molina (Şili Kültür, Sanat ve Miras Bakanlığı)
  • Küratör: Emilio Marín, Rodrigo Sepúlveda

Tayland - Elephant

“Fil”, Kuy halkı ile sahip oldukları filler üzerinden mimarinin insanlık ve diğer türler arasındaki doğal ve kültürel ilişkileri nasıl etkilediğini anlatıyor. Kuy halkı yüzyıllardır Surin’de fillerle birlikte kendi kendilerine yettikleri bir yaşam sürüyor.

  • Düzenleyen: Tayland Çağdaş Sanat ve Kültür Ofisi
  • Küratör: Apiradee Kasemsook

Uruguay - Próximamente

Uruguay Pavyonu.
Uruguay Pavyonu.

“Yakında”, bienalin konusuna hem mekansal hem de zamansal olarak yakınlık gösteren bir yerleştirme ile yanıt veriyor. Masa, tarih boyunca insanların çeşitli sebeplerle bir araya geldiği yaşam öğesi olarak işlev görüyor. Pavyondaki masa da bir kriz yaşandığı zaman insanları oturmaya ve sohbet etmeye davet ediyor.

  • Düzenleyen: Silvana Bergson
  • Küratör: Federico Lagomarsino, Federico Lapeyre, Lourdes Silva

Yunanistan - “Boulevard de la Société des Nations” - “The Aristotle Axis in Thessaloniki”

Yunan Pavyonu.
Yunan Pavyonu.

Yunanistan Pavyonu, Selanik’teki Aristotle Caddesi’nin mevcut işleyişine odaklanıyor. Caddede yerli sakinler, mülteciler, turistler ve göçmenler ortak şekilde varlık gösteriyor. Mevcut sosyal koşullar ve Yunan şehirlerinin geleceği konusundaki tartışma, Selanik'in sembolik aksı özelinden ele alınıyor.

  • Düzenleyen: Efthimios Bakogiannis, Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığı Bölgesel Planlama ve Kentsel Çevre Genel Sekreteri
  • Küratör: Nikolaos Kalogirou, Maria Dousi, Dimitrios Thomopoulos, Dimitrios Kontaxakis, Sofoklis Kotsopoulos, Themistoklis Chatzigiannopoulos