2020 Dünya Mimarlık Başkenti: Rio de Janeiro

Rio de Janeiro.
Rio de Janeiro.

UNESCO tarafından yapılan açıklamada, Brezilya'nın ikinci büyük şehri Rio de Janeiro'nun 2020 Dünya Mimarlık Başkenti olarak seçildiği duyuruldu.

UNESCO Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Renato Ottone konuya dair açıklamasında, "Kapsamlı ve yüksek kaliteli faaliyetlere ek olarak, dünyanın mimari başkenti Rio de Janeiro, sürdürülebilir kentsel gelişimde önemli bir kültürel ve mimari rol oynayacaktır." sözlerine yer veriyor.

Rio de Janeiro, finalde Fransa'nın başkenti Paris ve Avustralya'nın Melbourne şehriyle yarıştı. Üç şehir arasından seçilen Rio de Janeiro, Temmuz 2020'deki 27. Uluslararası Mimarlar Birliği Dünya Kongresi'ne ev sahipliği yapmaya hak kazandı.

Kasım 2018'de UNESCO ve Uluslararası Mimarlar Birliği, "Dünya Mimarlık Başkenti" kampanyasını başlattı. UNESCO ve UIA; iklim değişikliği, kentleşme sorunları ve mimari mirasın korunmasının zorlukları gibi problemler ile çoğu kez göğüs germek mecburiyetinde kalan iki kuruluş olarak dünya platformunda yer alıyor. Kuruluşlar yaptıkları bu yeni anlaşmayla ulusal ve yerel hükümetleri, medya ve toplulukları harekete geçirerek bu zorluklara daha hızlı sonuçlar almayı hedefliyor.

"Dünya Mimarlık Başkenti" olarak seçilen şehirler, miras, kültür, şehir planlaması ve mimarlık ile ilgili dünyada olan biten acil durumlarla mücadele eden küresel bir forum olacak. UNESCO, UIA ve yerel kuruluşlar, sadece mimarları ve şehir planlamacılarını değil, aynı zamanda ilgili sektörlerden profesyonelleri de içeren projeleri desteklemek için etkinlikler düzenleyecek.