Akıllı kolonadlar: Heper Aydınlatma Fabrikası ve Ofisi

Heper Aydınlatma Fabrikası ve Ofisi.
Heper Aydınlatma Fabrikası ve Ofisi.

Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Heper Aydınlatma fabrikası, ofis biriminin yanında araştırma ve geliştirme, yönetim ofisleri, seminer salonu, aydınlatma akademisi ve laboratuvar gibi temel alanlar içeriyor. Projenin ana temasını, teknolojik ve endüstriyel üretimin cephe elemanı olarak yapıya entegre edilen kolonadlar oluşturuyor.

Urban Units.
Urban Units.

Heper’in akıllı şehirler kapsamında üretimini yaptığı ‘urban units’ serisinin ürünlerinden biri olan aydınlatma kolonu, kolayca monte edilebilen modüllerden oluşuyor. Birbirinin üzerine yerleştirilebilen modüller, ihtiyaca göre yer değiştirip döndürülerek esnek bir çerçeve sistem tasarlamaya imkan veriyor. "Karıştır ve Eşleştir" (Mix and Match) türü aydınlatma ve akıllı bileşenlerden oluşan ‘Urban Units’; interaktif ışık, radar, güvenlik kamerası, sokak lambası, hoparlör, Wi-fi, işaret, projektör, bilgi ekranı, güneş enerjisi modüllerini içeriyor. Bu modüllerin çeşitli biçimlerde bir araya gelmesi, cepheye dinamizm katıyor. Heper tarafından geliştirilen bu fonksiyonların yanı sıra Yazgan Design Architecture tarafından projeksiyon modülleri ve ışıkla büyütülebilen bitkilerin bulunduğu bitki modülleri de öneriliyor.

Urban Units modülleri.
Urban Units modülleri.
Cephede akıllı kolonad sistemi.
Cephede akıllı kolonad sistemi.

Akıllı aydınlatma kolonları, klasik ve modern mimarinin önemli unsurlarından biri olan kolonad sistemi ile fabrika cephesine entegre ediliyor. Asırlardır farklı teknolojilerle çeşitli şekillerde kullanılan kolonad sistemi, akıllı şehirler çağıyla dijitalleşerek akıllı kolonad sistemine dönüşüyor.

Dijital ve akıllı sistemlerle entegre olarak çalışan akıllı cepheler, aynı zamanda sensörleri ile çevresiyle iletişime geçebiliyor. Örneğin cephe, binanın yanından geçen treni algılayarak interaktif olarak aydınlatılıyor.

Ayırıcı ahşap arkatlar.
Ayırıcı ahşap arkatlar.
Teşhir alanı.
Teşhir alanı.

Projenin diğer ana tasarım fikri olarak gelişen yeşilin devamlılığı, dışarıda peyzajdan başlayarak cepheden geçip iç mekana nüfuz etmesi ile sağlanıyor. Ahşap arkatlar, ofis ve üretim alanlarını açık bir şekilde birbirinden ayırıyor. Arkatların altına dikilen ağaçlarla, doğa ve endüstriyel mimari bütünleşiyor. Bitkiler aynı zamanda girişte ve yemekhane başta olmak üzere çelik kolonlar, aydınlatma mobilyaları ve saksılar gibi farklı yer ve yüzeylerde kullanılıyor.

Yeşilin iç mekana yansıması.
Yeşilin iç mekana yansıması.

Dünya Mimarlık Festivali 2022’de “Üretim, Enerji ve Geri Dönüşüm/ Tamamlanmış proje” kategorisinde finalde yarışacak olan proje, aynı zamanda İtalya’da düzenlenen The Plan Ödülleri 2022’de de finale kalıyor.

Yeşilin dışarıdan içeriye akışı.
Yeşilin dışarıdan içeriye akışı.
Geceyi ışıkla tasarlayan akıllı cephe.
Geceyi ışıkla tasarlayan akıllı cephe.

2003 yılında Mimar Dr. Kerem Yazgan ve Mimar Dr. Begüm Yazgan tarafından kurulan Yazgan Design Architecture, Ankara merkezli bir mimari, iç mekan, peyzaj ve grafik tasarım ve inşaat firması olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Mimar, peyzaj mimarı, teknik ressam, grafiker ve bilişim uzmanlarından oluşan deneyimli kadrosu ile birçok mimari, iç mimari ve peyzaj projesine imza atıyor.

Tasarım sürecinden bir eskiz.
Tasarım sürecinden bir eskiz.

Yazgan Design Architecture geçtiğimiz 18 yılda 19 ülkede yayınlanmış, ulusal ve uluslararası 133 tasarım ödülüne sahip oluyor. Yazgan Tasarım Mimarlık'ın portföyü, Türkiye'de ve birçok ülkede inşa ettiği toplam 8.500.000 metrekareyi aşan projeleriyle büyümeye ve çeşitlenmeye devam ediyor. Ofis, konsept, tasarım geliştirme ve inşaat aşamalarını kapsayan farklı program ve ölçeklerde projeler üretebiliyor. Karma kullanımlı binalar, otel, konut, ofis, eğitim binaları, hastaneler, kültür merkezleri, havaalanları ve spor kompleksleri, şirket portföyünü oluşturan bazı yapı tipolojilerini oluşturuyor. Yazgan Tasarım Mimarlık, aynı zamanda iç mekan ve peyzaj uygulama projeleri de hayata geçiriyor.

Kesit üzerinde aydınlatma tasarımı.
Kesit üzerinde aydınlatma tasarımı.
Kolonad sisteminin gelişimi.
Kolonad sisteminin gelişimi.
Heper Aydınlatma Fabrikası.
Heper Aydınlatma Fabrikası.
Proje

Heper Aydınlatma Fabrikası

Proje yeri

Ankara/ Türkiye

Proje tipi

Kamusal Yapı

Proje ofisi

Yazgan Design Architecture

Proje ekibi

Kerem Yazgan, Begüm Yazgan,Aslı Saraçoğlu, Aylin Köse

Strüktürel proje

Murat Erik

Elektrik projesi

Turkuaz Energy

3D görselleştirme

Ivabox

Cephe danışmanı

Baymim

Yılı

2020-2021

Arsa alanı

19383 m²

Alan

3700 m²