Göl üzerinde çarpıcı tasarım: Crystal Lake Pavilion

Crystal Lake Pavilion.
Crystal Lake Pavilion.

Marc Thorpe Design, bir göl üzerinde yüzüyormuş gibi gözüken konsept bir pavyon tasarladı. Crystal Lake Pavilion, ince bir beton iskele üzerinde tamamen ahşap konstrüksiyonda geliştirildi.

Pavyon suyun üstünde süzülüyor.
Pavyon suyun üstünde süzülüyor.

Crystal Lake Wild Forest, New York eyaletinin West Catskills bölgesinde yer alıyor. 201 hektar büyüklüğündeki doğal koruma alanında 13 dönümlük yapay bir göl, akarsular ve sulak alanlar yer alıyor. Göl kıyısı ve çevresindeki nemli ormanlık alan, trilyumlar, yabani otlar, kırmızı meyveli orman bitkileri ve gelincik çiçekleri için yaşam alanı oluşturuyor.

Yapı konsol biçiminde suyun üzerine uzanıyor.
Yapı konsol biçiminde suyun üzerine uzanıyor.

Gölün doğu kıyısı boyunca oldukça dik olan inişli çıkışlı tepeler bulunuyor. Ormanın sahip olduğu ekoloji, West Catskills bölgesine özgü yüzlerce tür yerli canlı, çiçek ve ağaç türünün yanı sıra yaban hayata ve böceklere ev sahipliği yapıyor. Göl bölge için doğal bir güzellik olmasının yanı sıra sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ile öne çıkıyor.

Simetrik form pavyonun görsel algısını güçlendiriyor.

Crystal Lake Pavilion, tamamen cam yüzeyi ve şeffaf yapısı ile çevredeki doğal ortamı kucaklayan, mekana özgü bir çalışma sunuyor. Cam cepheler, her açıdan kesintisiz doğa manzarası sağlıyor. Pavyon, meditasyon ve yoga derslerinin yanı sıra grup terapisi için kullanılmak üzere tasarlanıyor. Gölün ortasında konumlanan pavyona yalnızca tekne ile erişim sağlanıyor.

Pavyonun suda yansıması havada süzülme yanılsamasını destekliyor.

Pavyonun konstrüksiyonu, hafif çelik bağlantılar ile kenet çelik çatısı olan ahşap bir karkas sistemden meydana geliyor. Ahşap malzemeler tamamen açıkta bırakılarak doğal atmosfer geliştiriliyor. Ahşap konstrüksiyonda geleneksel bir çatı merteği yöntemi kullanılıyor. Bina, bindirmeli bağlantılar ve zıvanalarla birleştirilmiş bir dizi ahşaptan oluşuyor.

Geniş cam cephe sayesinde gölün panoramik manzarası kesintisiz görülüyor.
Geniş cam cephe sayesinde gölün panoramik manzarası kesintisiz görülüyor.

Yapının merkez direği pavyonun baskın yapısal özelliğini tanımlıyor. Göl yatağına yerleştirilmiş tek bir sağlam beton iskeleden çıkan konsollar pavyonu taşıyor ve Crystal Lake Pavilion, göl yüzeyinde yüzüyor gibi görünüyor. Göl üçgen çatıyı yansıtırken optik bir hafiflik yanılsaması da oluşturuyor.

Proje: Crystal Lake Pavilion

Mimar: Marc Thorpe Design

Konum: Crystal Lake Wild Forest, New YorK, ABD