Modüler sistemle sonsuz olasılıklar

Modüler sistemle üretilen İstanbul Kitapçısı.
Modüler sistemle üretilen İstanbul Kitapçısı.

Prefabrik yapılar, yıllardır farklı tasarım kriterleriyle ele alınarak çeşitli şekillerde uygulanıyor. Bu çok seslilik, zaman zaman görsel kirliliğe ve kontrol edilemezliğe de sebep oluyor. Under Architects proje kapsamında, bunun önüne geçerek prefabrik yapıların kompakt ve sürdürülebilir bir şekilde standardize edilmesini hedefliyor.

İstanbul Kitapçısı ünitesinin görünüş, kesit ve planı.
İstanbul Kitapçısı ünitesinin görünüş, kesit ve planı.

Proje kapsamında Under Architects, ‘İstanbul’da sürekli genişleyen yayılmacı ve kontrolsüz gecekondulaşmanın kentte neden olduğu sorunlar’ odaklı araştırmalar yapıyor. Çalışmalar sonucunda işlevleri ve boyutları optimize edilen ‘kiosk’ları, kentin bu sorununa çözüm olarak sunuyor. Kiosklar, hem günümüz ihtiyaçlarına hem de gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlara cevap verebilecek bir tasarım fikri öne sürüyor. Bu bağlamda fonksiyon unsurunu merkeze alan modüler sistemli kompakt yapı birimleri ortaya çıkıyor.

İstanbul Kitapçısı birimi perspektifi.
İstanbul Kitapçısı birimi perspektifi.
Konsept paftası.
Konsept paftası.

Under Architects, ‘al-yap-kullan-at’ mantığıyla doğrusal ekonomiyi oluşturan sistem yerine ‘al-yap-kullan-demonte et-tekrar kullan/onar/geri dönüştür’ şeklindeki, sürecin sürdürülebilirliğinin ön plana çıktığı döngüsel ekonomi modelini dikkate alarak tasarım sürecini yürütüyor. Tasarımdaki modülerlik ve standardizasyon, üretim kolaylığı sağlarken, malzemelerin zaman içerisinde bakım ve işlev değişikliğini de içeren sürdürülebilir, dönüştürülebilir, döngüsel bir sistemi mümkün kılıyor.

Modülün büyüyüp küçülmesi, kolay taşınabilir olması ve yerinde birleştirilerek hızlı bir şekilde üretilmesi, kentteki kamusal alanların değişen ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Kente adaptasyonu kolaylaştıran form önerileri, İstanbul’un güçlü imgelerini de vurguluyor.

Program matrisinin modülasyon sistemi.
Program matrisinin modülasyon sistemi.

UNDER Architects, iki modül belirleyerek (L-W-H ile 2L-2W-2H modülleri) tasarıma başlıyor. Cephe satış birimi, küçük mutfak, sergileme ve depolama, otomat ve biletmatik, şarj ve park birimi, güç ve reklam birimi, atm, wc ile çalışma ve ofis birimleri gibi modüllerden oluşuyor. Hizmet, satış ve ofis fonksiyonlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir araya gelebilen modüller, çeşitli olasılıklara imkan veriyor. Prefabrik yapılar, ihtimaller dizisi içerisinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin talebi doğrultusunda seçilerek İBB kablosuz internet noktaları, İSPARK kabinleri, çiçek büfesi, büfe ve İstanbul Kitapçısı ünitelerini oluşturuyor.

Ünitelerin renk paleti.
Ünitelerin renk paleti.

Renkler,kentin birincil kullanıcısı insan ile tasarım arasındaki iki yönlü etkileşimde çevrenin duyusal ve algısal olarak deneyimlenmesi için kullanılıyor. Bu sayede, renklerin farklı işlevleri belirtmesi, işaretleme ihtiyacını da gideriyor. Renk paleti, İstanbul’u güçlü bir şekilde ifade eden İstanbul boğazının dokusu ve eşsiz renklerinden ilham alınarak tasarlanıyor. Under Architects, İstanbul’un katmanlaşan dokusundan esinlenerek ünitelerin kente renk katmasını da hedefliyor.

Gazete ve büfe kiosku.
Gazete ve büfe kiosku.

İstanbul’da Burak Ünder tarafından kurulan Under Architects, tasarım, mimarlık ve danışmanlık şirketi olarak görev yapıyor. Tasarım anlayışlarını, mevcut yapılarla uyum sağlayan, ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirliği hassasiyetle ele alan, zaman, kalite ve maliyet dengesini göz önünde tutan gerçekçi bir yaklaşım oluşturuyor. Mimarlığın temelindeki ‘toplum için yapma’ çabasına, her şeyden önce etik ve kamusal duyarlılığa dikkat ederek hizmet etmeyi amaçlıyor.

İBB Çözüm Merkezi plan, kesit ve görünüş detayları.
İBB Çözüm Merkezi plan, kesit ve görünüş detayları.
İBB Çözüm Merkezi.
İBB Çözüm Merkezi.
Proje

İstanbul BüyükşehirBelediyesi Prefabrik Yapılar

Proje yeriİstanbul
Proje tipi

Kamusal Alan Tasarımları

Proje ofisi

UNDER Architects

Baş mimar

Burak Ünder

Proje ekibi

Burak Ünder, Müge Taştan,Cansu Aksu, Gül Yücel, Emre Doğanlar, Ezgi Mete, Deniz Özcan.

Statik projesi

Özcihan Mühendislik

Mekanik projesi

Akım Mühendislik

Elektrik projesi

Prota Mühendislik

Tamamlanma yılı2021