2023 Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi Sir David Alan Chipperfield oldu!

David Chipperfield.
David Chipperfield.

Müze mimarisi ve restorasyon deyince ilk akla gelen mimarlardan olan Chipperfield’ın eserlerini herhangi bir tarzla betimlemek çok zor. Her projesinde sınırları zorlayarak yeni şeyler oluşturmaya, fakat bir yanıyla da onları tanıdık kılmaya özen gösterdiğini belirten Chipperfield, mimarlığın küreselleşecek bir şey olmadığını ve her şehrin, kültürün kendine ait bir stili olması gerektiğini düşünüyor.

1953'te Londra'da doğan David Chipperfield, 1976'da Londra'daki Kingston Sanat Okulu'ndan mezun oldu. 1977 yılında Londra Mimarlık Derneği'nden mimarlık diplomasını aldı. 1985’te kendi şirketi David Chipperfield Architects'i kurmadan önce Douglas Stephen, Norman Foster ve Richard Rogers da dahil olmak üzere birçok önemli mimarın ofisinde çalıştı.

Saint Louis Sanat Müzesi, ABD, 2005-2013.
Saint Louis Sanat Müzesi, ABD, 2005-2013.

Saint Louis Sanat Müzesi, Amerika’daki en önemli sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor. Chipperfield tarafından doğu kanadına eklenen yeni bina, tek katlı bir pavyon. Eski ve yeni binalar arasında geçişi kolaylaştırmak, Gilbert binasının ana sergi salonuyla aynı seviyede olabilmek için bir kaidenin üzerinde konumlandırılan bu pavyonda, müzenin modern ve çağdaş sanat koleksiyonları bulunuyor.

Chipperfield; Amerikan Mimarlar Enstitüsü ve Alman Mimarlar Derneği'nin fahri üyesi ve Heinrich Tessenow Altın Madalyası, Wolf Foundation ve Grand DAI ödüllerinin sahibi. 2004 yılında İngiliz İmparatorluğu Nişanı Komutanı olarak atandıktan sonra, 2006 yılında Kraliyet Sanayi Tasarımcısı oldu ve 2008 yılında Kraliyet Akademisi'ne seçildi. Avusturya, İtalya, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD'deki dünya çapındaki mimarlık okullarında ders verdi. 2011 yılında RIBA Kraliyet Mimarlık Madalyası’nı ve 2013'te Japon Sanat Derneği'nden Praemium Imperiale ödülünü kazandı.

Neues Museum, Berlin, 1997–2009.
Neues Museum, Berlin, 1997–2009.

1999 yılında UNESCO Dünya Kültürel Miras listesine alınan müze, nispeten sükunet içerisinde geçen uzun bir sürede rekonstrüksiyon yapılan nadir projelerden. Projede zarar gören dokuyu koruyarak sürekli bir yapı oluştururken bir yandan da çağdaş elemanların kullanılmasına izin verildi.

1997'de Chipperfield, Julian Harrap ile birlikte, İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır hasar gören Berlin'deki Neues Müzesi'nin yeniden inşası için düzenlenen yarışmayı kazandı. Hem müzenin orijinal hacmini ve alanlarını restore ederek hem de binanın tarihi yapısına saygı duyacak yeni alanlar ekleyerek mekanı yeniden işlevlendirme amacı taşıyordu.

America's Cup Building, Valencia, 2005–2006.
America's Cup Building, Valencia, 2005–2006.

Chipperfield 2005’te, İspanya'nın Valencia kentinde bulunan Amerika Kupası Merkezi için düzenlenen yarışmayı kazandı. Yapımı 11 ayda tamamlandı.

 The Hepworth Wakefield, Wakefield, UK, 2003-2011.
The Hepworth Wakefield, Wakefield, UK, 2003-2011.

Binanın cephesi, Birleşik Krallık'ta ilk defa uygulanarak kendi kendine yerleşen pigmentli beton ile kaplanmış. Mimarlar, galerinin heykelsi görünümünü vurgulamak için bu malzemeyi seçmiş.

Colección Jumex, Mexico City, 2009-2013
Colección Jumex, Mexico City, 2009-2013

Meksika’nın Mexico City şehrinde yer alan müzede, Latin Amerika Çağdaş Sanatı’nın en büyük özel koleksiyonlarından Jumex sergileniyor ve yapı, kentsel gelişim planının bir parçası görevini görüyor. Müze, sergi salonlarının yanı sıra derslerin, münazaraların yapıldığı, konferansların verildiği ve film gösterimlerinin yapıldığı mekanlara da sahip.

Müze, birbirine bağlı "Cristalins" adı verilen altı özdeş cam galeriden oluşuyor. Binalar yakındaki denizden su taşkını olmasını önlemek için direkler üzerinde yüksek bir platformda kuruluyor.

Turner Contemporary in Margate, Kent, UK, 2006-2011
Turner Contemporary in Margate, Kent, UK, 2006-2011

En uzak projesi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Sudan'daki Hartum'un 170 kilometre kuzeydoğusunda bir çölde bulunan Naga Müzesi olarak biliniyor.

Naga Site Museum, Naga, Sudan, 2008
Naga Site Museum, Naga, Sudan, 2008

2011 yılında İngiltere'de iki önemli müze projesi olan Margate'de Turner Contemporary ve Wakefield'de Hepworth Wakefield tasarımını tamamladı. 2011 yılına kadarki büyük projelerinin çoğu Avrupa kıtasındaydı. 2013 yılında Mexico City'deki Jumex Müzesi'ni ve ABD'deki Saint Louis Sanat Müzesi'nin uzantısını açtı.