Özgün bir spor merkezi: ADIDAS X INSEP

ADIDAS X INSEP.
ADIDAS X INSEP.

Ubalt Architects, INSEP ile Adidas ortaklığında kullanılan spor merkezinin yenilenmesini tamamladı. ADIDAS X INSEP adlı proje, sporculara adanmış bir dizi mekan içeriyor ve profesyonel sporcuların günlük yaşamlarını destekliyor. Tasarım, spora özgü grafiksel ve mimari bir kimlik oluşturuyor.

Sporculara çeşitli sosyal işlevler sunan salon.
Sporculara çeşitli sosyal işlevler sunan salon.

Institut National du Sport de l'Expertise et de la Performance (Ulusal Spor, Uzmanlık ve Performans Enstitüsü) yani INSEP, Paris'in biraz dışındaki Bois de Vincennes'de yer alıyor. Enstitü, uzun zamandır sporculara çeşitli altyapı hizmetleri sağlamaktaydı. Adidas ve INSEP, sporcuların deneyimlerini iyileştirmek ve sürdürülebilir bir tasarımı teşvik etmek için Ubalt Architectes ile bir yenilenme sürecine girdi.

Oyun alanları.
Oyun alanları.

Paris merkezli Ubalt Architectes, yine Paris merkezli reklam ajansı Ubi Bene ile iş birliği yaptı. Proje dahilinde, sporculara hizmet eden soyunma odaları, sosyalleşme salonu, sirkülasyon alanları ve toplantı odası yenilendi. INSEP ve Adidas’ın ortak renkleri, tasarımın ana konseptini oluşturuyor.

Salondaki spiral merdiven.
Salondaki spiral merdiven.

Her alanda kullanılan mavi rengin, taş veya metal gibi net malzemelerle desteklenmesiyle bir dizi dinamik mekan üretiliyor. Ana salon, mimarlar tarafından "büyük bir oyun alanı" olarak karakterize ediliyor. İki tuğla bina arasındaki alanın, camla kapatılmasıyla oluşturulan salon, sporcuların dinlenmesi ve sosyalleşmesi için düzenleniyor.

 Toplantı odası.
Toplantı odası.

Toplantı odası mobilyaları.
Toplantı odası mobilyaları.

Beyaz renkli metal kafes paneller, mavi zemin ve periferik tuğlalarla kontrast oluşturarak salonu farklı alanlara bölüyor. Kafes paneller, düzenlenen açık plandan ödün vermeden alanları tanımlıyor. Salon, sporculara oyun oynama, dinlenme, yeme ve çalışma alanları sunuyor. Salonda farklı işlevler için oluşturulan her bölge, kendine özgün bir tasarım ve forma sahip.

Giriş alanı.
Giriş alanı.

Solaryum podyumu, kare fayans kaplı masalar, cam cephe çerçeveler, mekan boyunca uzanan üç beyaz çizgi ve kafes paneller, salonun geometrik dilini oluşturuyor. Adidas'ın kimliğine atıfta bulunan üç beyaz çizgi, salonun geçiş yolu olarak kullanılan kısmı tanımlıyor. Spiral merdiven ise doğrusal hatlara sahip salon tasarımına kontrast oluşturuyor.

Her yüzü mavi koridor.
Her yüzü mavi koridor.

Oda tamamen mavi halı ile kaplanıyor. Salonda yer alan kafes paneller ve beyaz mobilyalar, toplantı odasının minimalist görünümüne katkı sağlıyor. Koridorun zemini, duvarları ve tavanı tamamen maviye boyanıyor. Yalnızca beyaz aydınlatma ve duvardaki beyaz üç çizgiyle marka logoları mavi temasından ayrılıyor.

Soyunma odası.
Soyunma odası.

Soyunma odalarının tamamında beyaz ve gri tonlarındaki renk paleti kullanılıyor. Bu kısım, sporcuların antrenman öncesinde konsantre olmalarına veya antrenman sonrasında gevşemelerine yardımcı olmak için tasarlanıyor. Odanın duvarları küçük kare fayanslarla kaplanıyor. Kaba kumtaşı yüzeyler ile asma tavanda, benzer ölçülerdeki kare panellerle bir uyum yakalanıyor.

Soyunma odasında ağırlıklı olarak monokrom renkler tercih ediliyor.
Soyunma odasında ağırlıklı olarak monokrom renkler tercih ediliyor.

Kaba kumtaşı yüzeyler ile cilalı fayansların birlikte kullanımı odadaki dinamizmi artırıyor. Monoton renk platinde kendini belli eden mavi öğeler de odaya hareket katıyor. ADIDAS X INSEP projesinde, mekanlar arasındaki ortak grafik dil ve süreklilik, tasarım bütünlüğü oluşturuyor.

Duşlar.
Duşlar.

 Soyunma odalarının planı.
Soyunma odalarının planı.

Ortak salon planı.
Ortak salon planı.

Toplantı odası planı.
Toplantı odası planı.

Proje

ADIDAS X INSEP

Mimar

Ubalt Architects

Alan

520 m²

Yıl

2020

İşveren

Adidas Paris

Konum

Paris, Fransa

İş birliği

Ubi Bene

Fotoğraf

Yohann Fontaine