Tasarımları Louis Vuitton'dan Swarovski'ye uzanan bir isim: Marcel Wanders

Marcel Wanders.
Marcel Wanders.

Marcel Wanders, Amsterdam'daki Marcel Wanders stüdyosunda mimari, iç mimari ve endüstriyel projeleri tasarlayan sanat yönetmeni ve Hollandalı bir tasarımcıdır.

2 Temmuz 1963’te, Hollanda’da doğan Wanders, Eindhoven Tasarım Akademisi’nden kovulduktan sonra 1988 yılında, onur derecesi ile Arnhem Sanat Okulu’ndan mezun olur.

1996’da Wanders, yüksek teknoloji malzemelerle düşük teknoloji üretim yöntemlerini birleştirerek tasarladığı Knotted Chair sayesinde büyük şöhret kazandı. 2000’de ortak sahibi ve sanat yönetmeni olduğu Moooi markasını kurdu. B&B Italia, Bisazza, Poliform, Moroso gibi Avrupa’nın büyük çağdaş tasarım üreticileri için tasarımlar yaptı ve halen yapmakta.

Knotted Chair.
Knotted Chair.

Louis Vuitton, Bacarrat, Bisazza, KLM, Flos, Alessi, Swarovski, Puma gibi önemli markalar için de 1700’den fazla özel proje gerçekleştirdi.

Louis Vuitton için tasarladığı yumuşak deri kayışlarla birbirlerine bağlanarak oluşan ‘Chaise Lounge’.
Louis Vuitton için tasarladığı yumuşak deri kayışlarla birbirlerine bağlanarak oluşan ‘Chaise Lounge’.

Bisazza için tasarladığı parlak cam karolarla kaplı ‘Pebbles’ sersinden örnekler.
Bisazza için tasarladığı parlak cam karolarla kaplı ‘Pebbles’ sersinden örnekler.

2005 yılında Uluslararası Tasarım Yıllığı’nın editörlüğünü yaptı. Aynı yıl Peter Lute ile birlikte her biri birbirinden farklı iç tasarıma sahip 18. yüzyıl kulübelerinden oluşan Lute Suites projesini tamamladı. Aynı zamanda farklı yerlerdeki restoranların iç tasarımlarını yaparak Droog tasarım şirketinin ilk ve en önemli tasarımcılarından oldu.

Lute Suites, birbirinden bağımsız süitlerden örnekler.
Lute Suites, birbirinden bağımsız süitlerden örnekler.

Çeşitli ödüllerde jüri üyeliği yapmasının yanında farklı zamanlarda SFMoMA, Limn, Nike, IDFA gibi önemli kuruluşlar ve başta Hollanda olmak üzere dünya genelinde çeşitli akademilerde dersler verdi. Wanders’in işleri birçok kez Elle decoration, Washington Post, the Financial Times, the New York Times and Business Week gibi önemli dergi ve gazetelere konu oldu.

2011 yılında New York Times Wanders’i alışılmadık, yaratıcı ve enerji dolu olduğu için “Tasarımın Lady Gaga’sı” olarak adlandırmış. Tasarımlarının çoğu hümanizmi ve tarihsel etkileri, yenilikçi malzemelerle harmanlamasıyla tanınıyor.

Günümüzde Wanders; Cappellini, Mandarina Duck, Magis, Droog Design ve Moooi gibi kuruluşlarda çeşitli ürünler ve projelerde çalışmaya devam ediyor. Ek olarak, Wanders kreatif direktör olarak ayrıca başka tasarımlarla ilgili projelere de destek veriyor. İkinci kez proje liderliğini yaptığı Vitra Yaz Atölyesi bunlardan biri.

Big Shadow zemin lambası.
Big Shadow zemin lambası.

Bunun dışında Wanders’in tasarımları, dünya çapında oldukça önemli tasarım koleksiyonlarına ve sergilerine seçildi; New York ve San Francisco Modern Sanat Müzeleri, Londra Victoria ve Albert Müzesi, Amsterdam Stedelijk Müzesi ve çeşitli Droog Design sergileri bunlardan sadece bazıları. Den Bosch’taki Kruithuis Müzesi’nde “Wanders Wonders, Yeni Çağ için Tasarım” (1999) kitabına dair kişisel bir sergi bulunuyor. Knotted Chair, Shadow Lamps, Nomad Carpet ve Eggvase, Wanders’in önemli işleri arasında.

Eggvase tasarımı.
Eggvase tasarımı.

Çok çeşitli alanlarda çalışan Wanders’in kayda değer iç mekan tasarımları arasında Andaz Amsterdam Prinsengracht, Bonn’daki Kameha Grand Hotel, Miami’deki Mondrian South Beach, Quasar İstanbul Residance, Amsterdam ve Mallorca’daki özel konutlar bulunuyor.

5 yıldızlı butik otel Andaz Amsterdam Prinsengracht.
5 yıldızlı butik otel Andaz Amsterdam Prinsengracht.

5 yıldızlı butik iş oteli Kameha Grand Otel girişi.
5 yıldızlı butik iş oteli Kameha Grand Otel girişi.

Tasarladığı Knotted Chair ile Rotterdam Tasarım Ödülü’nü kazanan Wanders, farklı dönemlerde başka ödüllere de layık görüldü; 2000’de George Nelson Ödülü ve Alterpoint Tasarım Ödülü, 2001’de WIRED Dergisi tarafından yılın tasarımcısı ödülüne aday gösterildi, Temmuz 2002’de Business Week’te Avrupa’nın “Değişimin 25 Lideri”nden biri, 2006’da ise Elle Decoration tarafından Yılın Uluslararası Tasarımcısı seçildi.