Yarım asırlık bir Jacobsen klasiği: The Egg Chair

The Egg Chair.
The Egg Chair.

The Egg Chair, 1958 yılında Arne Jacobsen tarafından Kopenhag, Danimarka'daki Radisson SAS oteli için özel olarak tasarlanan bir sandalyedir.

Oldukça kıvrımlı tasarımı, ortaya çıktığı zamana göre büyük bir yenilikti. Sandalyenin arkası yumurta şekline benzer pürüzsüz eğrilere sahip. Ancak sandalye yapısı, klasik Wing-backChair’e benzetiliyor. Tasarım; dikey ve yatay çizgilerle dekore edilmiş yüksek katlı bir bina olan Royal Hotel'e yerleştirildiğinde, Egg sandalyesinin organik şekli, zarif bir kontrast oluşturdu. Jacobsen’in o dönemde organik tarzda mobilya tasarımı yapan sayılı sanatçıdan biri olması, sandalyenin popüler olmasının sebeplerinden birisi.

Arne Jacobsen.
Arne Jacobsen.

The Egg sandalyesinin sınırlı üretiminin nedeni, özgün kalmasının istenmesinin yanı sıra, yapım aşamasındaki zorluğundan kaynaklanıyor.

Arne Jacobsen.
Arne Jacobsen.

The Egg’in, aynı konseptte koltuk ve kanepe versiyonu da tasarlandı. Kanepe (Egg Sofa), Egg Chair gibi, kenarları boyunca elle dikildiği için sadece sınırlı sayıda üretilebiliyor.

Egg Sofa (Kanepe).
Egg Sofa (Kanepe).

Egg Sofa, iki inek derisi ile kaplanamayacak kadar büyük olduğundan bu yöntemle kanepenin ortasında oldukça belirgin bir dikiş izi görünüyor. Bu sorundan dolayı orijinal tasarımdaki deriye alternatif olarak kumaş kullanılıyor.

Günümüzde Arne Jacobsen'in Egg Chair tasarımından ilham alan yüzlerce farklı modelde sandalye bulunuyor.