Yeşil bir çatı bahçesi: Nha Trang’daki Ev

Nha Trang’daki Ev.
Nha Trang’daki Ev.

ICADA ve VTN Architects tarafından tasarlanan konut projesi, Vietnam'ın merkezinde, okyanus ve dağlarla çevrili bir şehir olan Nha Trang'da yer alıyor. Proje, bir müşterinin geniş bahçeli büyük bir ev isteği üzerine inşa ediliyor.

 Sokak cephesi.
Sokak cephesi.

 Cephe görünümü.
Cephe görünümü.

Yapımı 2015’te tamamlanan yapı, "Ağaçlar İçin Ev" adlı konut serisinin ilgi çekici bir projesi. Çevredeki dağlara ve okyanusa daha geniş bir manzara sağlayabilmek için oluşturulan ferah alanlar; sakinlerin ağaçların gölgesinde, açık hava aktivitelerinin tadını çıkarabilmesini sağlıyor.

Evin kademeli çatısı, etraftaki dağların bir yansıması olarak tasarlanıyor.
Evin kademeli çatısı, etraftaki dağların bir yansıması olarak tasarlanıyor.

Hafif bir eğime sahip olan bu çatı peyzajı, özel bir alan olmaktan çok komşulara açık mini bir park olarak nitelendiriliyor. Geniş bir bahçeye sahip olmayan evde; alanı verimli kullanmak ve aynı zamanda çok sayıda ağaç ve bitki dikebilmek için çatı, asma bahçe olarak tasarlanıyor.

Okyanus ve dağlarla çevrili Nha Trang.
Okyanus ve dağlarla çevrili Nha Trang.

Nha Trang yerel bina ve çevre yönetmeliğinde; bölgedeki çatıların yarısından fazlasının gri veya turuncu renkli döşemelerle kaplanması ve eğimli bir zemine sahip olması gibi kurallar bulunuyor. Bu yönetmeliğe uymak ve aynı zamanda yeşil alanı mümkün olduğunca artırmak için çatıya; gri kiremitlerle birlikte tropik ağaçlar ve bitkiler yerleştiriliyor. Yapılan tasarım sayesinde hem müşterinin isteği karşılanıyor hem de bölge yönetmeliğine uygun, modern bir görünüm ortaya çıkıyor.

Çatı detayı.
Çatı detayı.

Yüksek tavanlı oturma odası.
Yüksek tavanlı oturma odası.

Doğal aydınlatma sağlayan avlu.
Doğal aydınlatma sağlayan avlu.

İç mekan.
İç mekan.

Evin iç mekanları, çatıdaki paralel aks sistemine uygun bir şekilde planlanıyor. Kademeli bir tasarıma sahip çatının altındaki geniş mekanlara; yaşam alanı ve yatak odası gibi birimler yerleştiriliyor. Banyo, mutfak, depo ve sirkülasyon alanları ise; çatıdaki toprak katmanından dolayı tavan yüksekliğinin azaldığı, yeşil çatı altında yer alıyor. Doğal aydınlatma ve havalandırmayı ideal seviyeye getirmek için aks sistemi içinde bir boşluk ve üç teras tasarlanıyor. Hem iç hem dış mekan duvarlarında kullanılan beyaz boyalı tuğla duvarlar; ekonomik olmasının yanı sıra yapıya rustik ve estetik bir görünüm katıyor.

Proje

Nha Trang’daki Ev

Tasarım

ICADA, VTN Architects

Konum

Nha Trang, Vietnam

Alan

276 m²

Yıl

2015

Fotoğraf

Hiroyuki Oki

Baş mimarlar

Vo Trong Nghia, Masaaki Iwamoto

Yüklenici

Thai Minh Company