Zaha Hadid'den Moskova'nın kalbine metro istasyonu: Klenoviy Bulvarı İstasyonu 2

Nagatinsky Zaton bölgesinin kalbinde yer alan Klenoviy Bulvarı İstasyonu 2.
Nagatinsky Zaton bölgesinin kalbinde yer alan Klenoviy Bulvarı İstasyonu 2.

Zaha Hadid Mimarlık, tasarladığı proje ile Moskova'daki Klenoviy Bulvarı İstasyonu 2 için düzenlenen yarışmayı kazandı. Moskova Metrosu’nun, şehrin artan nüfusu ile birlikte yılda 2,5 milyar ve günde yaklaşık 10 milyon kullanıcıya hizmet vermesi planlanıyor.

Şehrin güneydoğusundaki Nagatinsky Zaton bölgesinin kalbinde yer alan Klenoviy Bulvarı İstasyonu 2, Moskova'nın şu anda yapım aşamasında olan Yeni Bolshaya Koltsevaya Hattı’nın yani diğer adıyla Büyük Çember Hattı’nın bir parçasını oluşturuyor. Şehrin güneyinde, Moskova Nehri yakınında Klenoviy Bulvarı ile Kolomenskaya Caddesi'nin kesiştiği noktada inşa edilecek olan istasyon, Bolshaya Koltsevaya Hattı ile planlanan Biryulevskaya Hattı arasında bir bağlantı noktası olacak.

Ayrıca istasyon güzergahı, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bir kiliseyi ve birkaç sarayı içerisinde bulunduran 390 hektarlık Kolomenskoye Parkına erişim sağlayacak bir konumda bulunuyor.

Yeni hattın, metro ağı kapasitesini ve bağlantısını önemli ölçüde arttırması bekleniyor. Hattın, 2018’de kullanıma açılan bölümlerini şimdiden yaklaşık 58 milyon yolcu kullandı. Yeni metro hattı önümüzdeki yıllarda tamamlandığında neredeyse 70 km uzunluğuna ulaşacak.

Cam duvarlar ile çevrili Klenoviy Bulvarı İstasyonu 2.
Cam duvarlar ile çevrili Klenoviy Bulvarı İstasyonu 2.

Zaha Hadid Architects tarafından yayınlanan görsellerde, yer altındaki bilet salonları ve platformlara erişim sağlayacak iki yer üstü pavyonu göze çarpıyor. Her pavyonun, binaları kaplamak için merdivenlerden yükselen bir çatısı var ve cam duvarlar metro istasyonu girişlerini çevreliyor.

İstasyon, yolcuların deneyimini iyileştirmek ve ağ hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlamak için iç ortam koşullarını ayarlayan teknolojik yenilikler içeriyor. İstasyon içinde, trafiğin yönlendirilmesine yardımcı olmak için bir dizi sütun kullanılıyor.

Mimarlar, istasyon tasarımını şu ifadeleri ile açıklıyorlar:

Yolcuları yönlendirici şekilde tasarlanmış doğrusal aydınlatma sistemleri.
Yolcuları yönlendirici şekilde tasarlanmış doğrusal aydınlatma sistemleri.

İstasyon platformlarındaki bir dizi sütun, uzayda hareket ederken marjinal olarak bozulan aynı formun örneklerini ifade edecek şekilde şekillendirilmiştir. Her bir sütun, onu belirtmek için hafif bir biçim değişikliğidir."

Sütunlar, yolcuları yönlendirmenin yanı sıra yol bulma, işlevsel aydınlatma ve platform kenarlarını belirtmeyi sağlamak üzere tavan ve zeminlerdeki ışık hatlarını entegre eden oklar şeklinde tasarlandı. Ayrıca istasyonda, yolcuları trenin gelişi konusunda uyaracak ve onlara yardımcı olacak şekilde tasarlanmış bir doğrusal aydınlatma sistemi kullanılacak.

Güncel teknoloji imkanları eşliğinde tasarlanmış olan metro istasyonunu tanımlarken şu ifadeleri de yer veriyorlar:

Zeminde yol bulmayı sağlayacan, ışık hatlarını entegre eden oklar.
Zeminde yol bulmayı sağlayacan, ışık hatlarını entegre eden oklar.
Baştan sona sezgisel navigasyon sağlayan tasarım, Moskova'nın ünlü metro sistemindeki yeni nesil istasyonları tanımlamak için aydınlatma ve yolcu bilgi sistemlerinde de yenilikler içeriyor."


Proje İsmi

Klenoviy Bulvarı İstasyonu 2

Mimar

Zaha Hadid Mimarlık

Tasarım Direktörü

Christos Passas

Takım

Anna Uborevic-Borovskaya, Mihai-Dragos Potra, Alex Turner, Liudmila Harrison-Jones

Konsorsiyum Üyeleri

Systematica, Krost, Metropolis Group, Rider Levett Bucknall

Aydınlatma Tasarımı

Arup Aydınlatma (Giulio Antonutto, Pavlina Akritas)