Bebeğin ateşi nasıl düşürülür?

Bebeklerde yüksek ateşi düşürmenin yolları
Bebeklerde yüksek ateşi düşürmenin yolları

Bebeklerde sık görülen yüksek ateş aileleri tedirgin eden durumların başında gelebilmektedir. Bebeğin ateşini düşürmek için ise birkaç farklı birkaç yol deneyebilirsiniz. Peki bebeklerde ateş neden olur ve ateş nasıl düşürülür?

İÇİNDEKİLER

Bebeğin ateşini düşürmek için ilk olarak evde bazı uygulamalar yaparak ateşlenen bebeğinize ince kıyafetler giydirebilirsiniz. Bebeğin ateşini düşürmek için serinleten kıyafetler giydirilerek üzerinin hafifçe örtülmesine dikkat edilmelidir. Odanın ısısı 21-23 C’de olması gerekir. Ateş yüksek haldeyken çocuğa gelen titreme ve üşüme halinde çocuğun üzeri ince bir örtüyle kapatılabilir.

Çocuğun sıvı almasını sağlayarak ona bol bol sıvı tüketmesi için takviyeler yapmalısınız. Yemekten çok sıvıya önem vererek çocukta ishal, kusma vs. sıvı kaybının çok olduğu durumlarda bebeğin ateşinin düşürülmesine yardımcı olmalısınız.

Hem ateş hem de ishal ve kusma varsa, çocuktaki sıvı kaybı giderek artıyorsa hayati risk oluşturmaması için uzman hekimden yardım alınmalıdır.

Bebeğin ateşini düşürmek için neler yapılır?

Bebeğin ateşini düşürmek için uygulanan yöntemler ilk olarak soğuk su ve bez ile bebeğin eklem yerlerini, koltuk altlarını ve ense bölgesini silip bezi bir süre bu bölgelerde bekleterek serinletmeye çalışmaktır.

Bebeğe Ilık duş aldırarak ılık suyun vücut normal ısısı sıcaklığında 36 derecedeki suda ona duş aldırmayı ihmal etmemelisiniz. Çocuğun biraz ıslak kalmaması için serinlemesine yardım ederek ateş düşürücü ilaçlarla hekim kontrolündeki ilaç ve şurup takviyesi yapılmalıdır.

Ateş düşürücü fitil ya da şuruplar verilerek virüse bağlı ortaya çıkan enfeksiyonlara karşı doktor takviyesindeki ilaçların tüketilmesine önemle dikkat edilmelidir.

Bebeklerde ve çocuklarda ideal ateş sınırı nedir?

Bebeklerde ve çocuklarda ideal ateş sınırı 36,5-37,5 arasında olmalıdır. 37,8-38 dereceden sonraki vücut ısısı ateş olarak kabul edilmektedir. Özellikle 39-40-41 derece yüksek ateş olarak belirtilen ateş dereceleri hem enfeksiyon ortaya çıkardığı hem de insan sağlığı için tehlike barındırdığı için daha dikkatli olmak gerekir.

Bebeğin ateşini düşürmek için makattan 36,6-38 C, koltuk altından 35,7-37,3C, kulaktan 35,8-38C arasındaki sıcaklık değerlerinin normal vücut ısısına göre farklılıklar oluşturduğu gerçeği unutulmayarak bebeğin vücut ısısı kontrol altına alınarak hızlıca düşürülmelidir.

Bebeğin ateşi neden çıkar?

Bebeğin ateşinin çıkmasının nedeni genellikle enfeksiyon hastalıklarıdır. Bebeğin kırılgan vücudu bu hastalıklara karşı oldukça savunmasızdır. Soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, krup, zatürre, zatürre, bağırsak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu menenjit, eklem ve kas iltihabı gibi hastalıkları tetiklemesiyle ateş oranı bir anda yükselerek ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Enfeksiyon hastalıkları dışında ayrıca nadir de olsa bağ dokusu ve kollojen hastalıkları, neoplastik hastalıkları, ilaç ve aşılar çocuklarda ateşe neden olmaktadır.

Çocuklarda ateş için ne zaman doktora başvurmak gerekir?

Çocuklarda görülen yüksek ateş için doktora başvurulan durumlar şunlardır:

  • · Bebeğiniz 3 aydan küçükse ve ateşi 38 C’den yüksekse,
  • · Ateş derecesi 40 C ve üstündeyse,
  • · 3- 6 ay arasındaki bebeklerde ateş derecesi 39 C ise,
  • · Bebeklerde görülen ateşle birlikte aynı anda boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kusma, ishal, bulantı gibi bulgular varsa,
  • · Ateş ile birlikte aynı zamanda çocuk uykulu, halsiz, huzursuz bir görünüme sahipse, bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalığı olduğunu öğrendiyseniz bebeğiniz ilaç kullanımına devam ediyorsa bebek acilen doktora gösterilmelidir.
  • · Bebeğin bağışıklığını zayıflatan ve hastalığa yol açan nedenler varsa,
  • · Ateşli olan çocuğun genel durumu giderek kötüleşiyorsa,
  • · 2 yaşından küçük çocuklarda ateş derecesi,24 saatten fazla ve 2 yaşından büyük çocuklarda 3 günden fazla olmak üzere bir türlü düşmüyorsa muhakkak doktora başvurulması gerekir.

Ateş ölçümü yaparken kolay pratik ve doğru bir şekilde ateş ölçümleri tercih edilmelidir. Bebeğin ateşini düşürmek için koltuk atı, alın, kulak ve makattan ateş ölçümü yapan değişik ateş ölçüm cihazları kullanılmalıdır. Her ateş ölçerin avantaj ve dezavantajları olduğunu bilerek bebeğin vücut bölgesine göre ateş ölçümü yapılmalıdır.

Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmış olup lütfen tedavi hakkında bilgilendirme için önce doktorunuza danışınız.