645 km menzil mesafesi ve 14.0000 Nm tork: Karşınızda elektrikli pickup Rivian R1T

Rivian elektrikli pickup.
Rivian elektrikli pickup.

Elektrikli araç üreten şirketler aslında pek de alışık olmadığımız şeyler yapıyor. Yaklaşık 9 yıldır projelerini gizli olarak yürüten Rivian, RT1 isimli elektrikli pickup modelini Los Angeles Otomobil Fuarı'nda sergiliyor. Detaylar haberimizde:

Rivian Automotive çoğu kişinin adını ilk kez aylar önce duyduğu bir otomobil üreticisi. Yaklaşık 9 yıldır çalışmalarını gizleyen Amerikan şirketi sonunda Los Angeles Otomobil Fuarı'nda ilk modeli sergilemeye başlıyor.

Rivian R1T'nin etkileici tasarımı epey dikkat çekici.
Rivian R1T'nin etkileici tasarımı epey dikkat çekici.

Rivian bünyesinde en dikkat çekici olan araç R1T olarak isimlendirilen pickup. Dünyanın ilk elektrikli pickup modeli olma özelliği taşıyan bu model, elektrikli araçların en büyük problemlerinden biri olan 'menzil mesafesi' sıkıntısını ortadan kaldırıyor. Çünkü tek şarjda 645 kilometre yapabiliyor. Güçlü bir pickup için bu rakam hayli etkileyici.

Karşımızda epey güçlü ve kaslı bir pickup yer alıyor.
Karşımızda epey güçlü ve kaslı bir pickup yer alıyor.

Teknik kısma giriş yapmışken araçta toplamda 4 adet elektrikli motor yer aldığından ve toplamda 14.000 Nm'lik bir tork sunduğunu belirtelim. Bu rakam da tekerlek başına 3500 Nm tork üretildiği anlamına geliyor. Az önce 645 km menzil mesafesi sunduğu belirtmiş olsa da aslında araçta üç farklı varyasyon var. Bunlar 105 kWh, 135 kWh ve 180 kWh olarak değişiyor. Böylece en düşük menzil 370 km, em fazla menzil ise az önce de bahsettiğimiz gibi 645 km seviyesine çıkıyor. Peki ama ne kadar zamanda şarj oluyor?

Şarj dolumu gerçekleştiğinde farlar yeşil olarak aydınlanıyor.
Şarj dolumu gerçekleştiğinde farlar yeşil olarak aydınlanıyor.

Elektrikli araçların bir diğer 'sıkıntısı' şarj konusu. Otomobil üreticileri, telefon şarj eder gibi araçların başında beklemek istemeyenler için hızlı şarj teknolojilerine yöneliyor. Bu araç için de benzer durum söz konusu. Araç yalnızca yarım saatte şarj edildiğinde 320 km menzil mesafesi sunuyor.

İşin bir de tasarım boyutu var. Epey etkileyici ve kaslı görünüme sahip olan araç, LED farlarla bu tasarımı güçlendiriyor. Ayrıca bu LED farlar yalnızca yolu aydınlatma değil, şarj durumunu gösterme konusunda da devreye giriyor. Şarj dolumu gerçekleştiğinde LED farlar yeşil olarak aydınlanarak bilgi veriyor. Ön kısımda 15.6 inç'lik büyükçe bir multimedya ekranı, 12.3 inç'lik sürücü ekranı ve 6.8 inç'lik yolcu ekranları iç aksamda teknolojinin ne denli yoğun kullanıldığını gösteriyor. Ayrıca yüksek hızlı internet bağlantısı ve bulut desteğini de yine bu şekilde değerlendirmek gerekiyor.

Evet; teknik detaylar ve tasarım ayrıntılarından bahsettiğimize göre aracın son olarak fiyatına da gelelim. Teslimatların 2020'de başlayacağı elektrikli pickup modelinin ABD'deki başlangıç fiyatının 61.500 dolar olacağı söyleniyor. Bu arada, Rivian'ın bir de SUV projesi var. O da tam gaz ilerliyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde bu şirketin adını sıkça duyacağız gibi görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >