Açıklama: Amazon robotlarının depolardaki olgun muzları seçmek için en az 10 yıla ihtiyacı var

Amazon
Amazon

● Amazon Robotik Direktörü, perakende devinin depolardaki toplama ve paketleme işleminin tamamen otomatik hale getirmesinin en az 10 yıl alacağını söylüyor.

● Direktör Scott Anderson, teknolojinin bu noktada 'çok sınırlı' olduğundan bahsediyor.

● Bu alanda yeni hedefleri olan Amazon ise geçtiğimiz 7 yılda iki robotik şirket satın alarak ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.

Apple, Google, Facebook ve Microsoft yapay zekâyı aktif olarak kullanıyor. Böylece her dakika yeni bir şeyler öğrenen yazılımlar vasıtasıyla robotlar farklı işlerde kullanılabiliyor.

İlginizi çekebilir:

Amazon'un depolarında şu anda 100 binden fazla robot görev yapıyor. Fakat bazı ürünlerin olduğu bölümlerde robotlar hiç tercih edilmiyor.
Amazon'un depolarında şu anda 100 binden fazla robot görev yapıyor. Fakat bazı ürünlerin olduğu bölümlerde robotlar hiç tercih edilmiyor.

Tüm depolarda kullanılması en az 10 yıl var

Bahsettiğimiz şirketler e-ticaret yapmıyor. Dolayısıyla işin içine Amazon ya da diğer isimler girdiğinde yapay zekâ ve robotlar daha da verimli olabiliyor. Ancak buna rağmen 'dünyanın en büyük elektronik alışveriş platformu' dahi depolarda robotları tam anlamıyla kullanamıyor. Hatta Amazon, depolarını tamamen otomatik hale getiren robotların en az 10 yıl uzakta.

Robotların kullanıldığı depolarda farklı ürünler toplanıyor ve paketleme bölümüne getiriliyor.
Robotların kullanıldığı depolarda farklı ürünler toplanıyor ve paketleme bölümüne getiriliyor.

Amazon Robotik Direktörü Scott Anderson, Salı günü Amazon'un Baltimore* deposunu ziyareti sırasında bir grup gazeteciye verdiği demeçte, şirketin bazı insan işçileri değiştirmekten 10 yıl uzakta olduğunu söyledi.

*Baltimore: ABD'nin Maryland eyaletinde bulunan bir şehir. Detaylı bilgi için Wikipedia.

Amazon deposunda yüz binlerce farklı ürün yer aldığı düşünüldüğünde robotlar için işlerin karmaşık olacağını tahmin etmek hiç de güç değil. Çünkü siparişlere göre 'özel toplama işlemi' gerçekleştiriliyor. Bu da aslında en basitinden robotların tek bir ürünü alırken diğer eşyalara zarar vermeden seçmesini gerektiriyor.

gzt

Reuters'a göre konuyla ilgili birkaç cümlelik özet şu şekilde:

    Mevcut formda teknoloji çok sınırlı. Teknoloji, ihtiyaç duyacağımız tam otomatik iş istasyonlarından çok uzak.

Anderson, amacının daha iyi anlaşılabilmesi için bir *analoji de kullanıyor. Hatta tam açıklama metni ise şu şekilde:

    Sadece muz isteyip istemediğinizi hayal edin. Muzların sert olmasını istiyorsunuz. Peki bunları depoda seçecek bir robotu nasıl elde edersiniz?

*Analoji: İki farklı şey arasındaki benzerlik veya benzerliklerden hareket edilerek birincisi için dile getirilenlerin diğeri için de söz konusu olduğunu ileri sürmektir (çıkarım). Daha fazla bilgi için Wikipedia.

gzt

TechCrunch tarafından yayınlanan bir rapora göre, Amazon'da şu anda 100 binden fazla robot çalışıyor. Fakat bu robotların hiçbiri insan zekâsına duyulan ihtiyaç nedeniyle taze yiyecek depolarında tercih edilmiyor.

Amazon, son 7 yılda iki robotik şirketi satın aldı. Yakın zamanda da robot depo işçilerinin daha fazla kullanılacağını duyurdu. Bu daha başlangıç. En azından gıda haricindeki ürünlerde.

Şirket bundan 7 yıl önce Kiva Systems'i 775 milyon dolara bünyesine kattı. Kiva'nın robotları toplama ve paketleme işlemlerini otomatik hale getirerek verimliliği hızlandırmak ve maliyetleri düşürmek (personel çalıştırma maliyeti) için tasarlandığını belirtelim.

Analistler, Amazon'un tedarik zincirinin güçlenmesini ve robotlar konusunda yeni adımlar atılmasını bekliyorlar. Yakın tarihli bir kazanım çağrısında, Amazon bu yeni girişim sebebiyle gelecek çeyrekte 800 milyon dolarlık ödeme yapabilir.

Anderson, hızlandırılmış sevkiyatlara rağmen bir ürünün müşteri tarafından sipariş edildiğinde paketleme işleminin 4 saatin altına inmeyeceğini ifade ediyor. Zaten hedeflenen de tam olarak bu. İlerleyen süreçte neler olacağı ise pek belli değil.

Robotlar işimizi elimizden alacak mı konusunda merak edilen çok fazla şey var. Her alanda bir 'otomatikleşme' söz konusu. Dolayısıyla şu anda hiç aklımızda olmayan sektörlerde bile birkaç sene içinde robotların etkisini göreceğiz.

İlginizi çekebilir:

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >