A'dan Z'ye: 5G teknolojisine dair her şey!

5G teknolojisi
5G teknolojisi

Uzun süredir konuşulan yeni nesil mobil ağ teknolojisi 5G'nin tüm detaylarını sizler için bir araya getirdik. 5G nedir, avantajları neler ve operatör ya da akıllı telefon üreticilerinin konuya bakışları ne? Tüm detaylar haberimizde:

5G teknolojisi, mümkün olan en kısa tanımıyla 'beşinci nesil hücresel ağ' anlamına geliyor. Mobil teknolojilerin bir sonraki adımı olarak görülen bu sistem, gelecek nesil telefon ve tabletlerde temelde en 'daha hızlı internet' vadediyor. Bu yüksek hızlı internet aslında 3G ve şu an kullandığımız 4G bağlantılarına oranla ciddi bir hız farkı oluşmasını sağlıyor.

5G, teoride 4G'den 20 kat daha yüksek hız sunuyor.
5G, teoride 4G'den 20 kat daha yüksek hız sunuyor.

5G nedir?

Özetlemek gerekirse, ilk nesil mobil ağlar (geriye dönük 1G olarak anılacaktır) 1982 yılında ortaya çıktı. Daha sonrasında 2G ile birlikte GPRS ve Edge teknolojileri formlarına hücresel veri sistemi eklendi. Yaklaşık 10 yıl sonra 3G sistemi ortaya çıktı ve 2G'ye oranla daha hızlı mobil internethizmeti almayı sağladı. Yeterli mi, elbette değil! Aradan geçen 10 yıl sonrasında ise mevcut 4G yani LTE bağlantımız hayata geçti. 4G dediğimiz şey gerçekte bunun ne anlama geldiğine dair bir çekişme olsa da dördüncüoluşturma anlamına geliyor.

5G desteğinin en önemli avantajı hız. Böylece yüksek hızlı internet sayesinde aslında kurumsal alandaki çözümler de farklılaşabilir.
5G desteğinin en önemli avantajı hız. Böylece yüksek hızlı internet sayesinde aslında kurumsal alandaki çözümler de farklılaşabilir.

5G ne zaman geliyor?

5G mobil teknolojisini destekleyen akıllı telefonların çıkışının 2020 yılını bulması bekleniyor. Tamam; şu anda Samsung, Huawei ve diğer birçok akıllı telefon üreticisi yeni modellerde 5G'ye yer vermek için birbiriyle yarışıyor. Ancak işin bir de operatör desteği var. İşte bu sebeple 5G'nin aslında dünya genelinde tam anlamıyla kullanılmaya başlamasının 2020'i bulabileceği söyleniyor. Hatta bazı kaynaklarda 2021 de işaret ediliyor.

5G ne avantaj sağlıyor?

Aslında az önce 5G'nin 4G karşısında sunduğu avantajın 'yüksek hız' olduğundan bahsettik. Ancak bir kez daha üzerinde durmakta yarar var. Şu anda dünya genelinde birçok farklı ülkede 5G'ye dair önemli gelişmeler yaşanıyor. Tanıtılan 5G destekli ilk mobil yonga seti, akıllı telefon üreticilerinin durumu ve operatörlerin yeni stratejileri bunlar arasında ilk sırada. Bu arada hızdan bahsetmişken teoride 4G'ye oranla internet hızının 20 kat daha artacağını ifade edelim.

Bu yeni teknolojiye ilişkin son iki yılda yaşanan gelişmelerden de bahsetmek gerekiyor. İlk etapta geçen sene bizim de GZT.com olarak katıldığımız Barselona'daki Mobile World Congress kapsamında yüksek sesle dile getirilen 5G teknolojisinden 'daha hızlı ve daha güvenilir' şeklinde bahsedilmişti.

Standart halini alan 5G logosu.
Standart halini alan 5G logosu.

Tarihsel serüven: 5G!

Ardından 2017 sonu itibariyle Portekiz'de alınan kararla 5G için logo belirlendi.

Ardından akıllı telefon ve tabletler için en yonga seti üreten en büyük üreticilerden biri olan Qualcomm'un simülasyon 5G testleri ortaya çıktı. Bu rakamlar aslında gerçek dünyada 5G ile birlikte hızların hangi aşamaya yükselebileceğini gösteriyor.

Haziran 2018 itibariyle 5G artık standart bir kalıba oturmaya başladı. Yani aslında 5G'nin standardı tam anlamıyla netleşti.

Qualcomm'un ürettiği 5G modem.
Qualcomm'un ürettiği 5G modem.

Qualcomm, aradan geçen bir ay sonrasında akıllı telefonlar için ilk mmWave 5G antenlerini tanıttı. QTM052 şeklinde de geçen antenler, 5G'nin gigabit hızını gerçeğe dönüştürüyor.

Bu süreçler elbette tamamen mobil operatörlerle dirsek temasıyla gerçekleşiyor. 5G konusunda Verizon ve AT & T gibi operatörler çok önemli çalışmalar gerçekleştirdi.

Bir 5G modem haberi de Intel'den geldi. Apple'ın ilk 5G destekli iPhone'larında Intel tarafından üretilen 5G modemlerin kullanılabileceği ortaya çıktı. Ama bu sürecin 2020'ye kadar uzaması bekleniyor. Yani gelecek sene tanıtılacak yeni iPhone'un - son söylentilere göre - 5G teknolojisini desteklemesi beklenmiyor.

5G teknolojisi, dev şirketlerin çeşitli ortaklıklarını da sağlıyor. Bu kapsamda Sprint ve HTC'nin ortak çalışmaları var. Hatta iki şirketin 5Gdestekli akıllı telefon için dirsek temasında olduğu netleşti.

Akıllı telefon üreticileri arasında en hızlı davrananlardan biri ise Samsung. Güney Koreli şirketin 5G destekli modellerini önümüzdeki sene tanıtacağı tahmin ediliyor.

Qualcomm, kısa bir süre önce Hawaii'de düzenlenen etkinlikle birlikte Snapdragon 855 5G'yi duyurdu. Yani böylece Qualcomm tarafında 5G destekli yonga seti de netleşmiş oldu. daha da önemlisi Galaxy S1, Xperia ZX4 ve OnePlus 4 gibi yeni nesil telefonlarda bu yonganın kullanılması bekleniyor.

5G destekli ürünlerde kullanılan bileşenler gereği fiyatların da artması bekleniyor. Konuyla alakalı olarak Çinli akıllı telefon üreticisi OnePlus CEO'sunun bir açıklaması var. 5G telefonların standart modellere göre 200 dolar - 300 dolar daha pahalıya mal olacağını ifade ediyor. Bu da aslında rakamların hangi boyutlara çıkacağını gösteren önemli bir açıklama.

5G'nin ülkemizdeki durumu ne?

5G teknolojisi ülkemiz tarafından da yakından takip ediliyor. Dolayısıyla Türkiye'de hizmet veren operatörlerin dünyayla aynı anda 5G'ye geçmesi söz konusu. Hatta bu konuya ilişkin zaman zaman bakanlardan çeşitli açıklamalar da yapılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >