A'dan Z'ye: Facebook'taki BFF aldatmacası nedir?

Facebook
Facebook

Hem Facebook hem de diğer sosyal ağlarda profil ya da sayfanın etkileşimini artırmak için kurulan tuzaklardan kaçınma rehberini sizlerle paylaşıyoruz. Özellikle son dönemlerde yorumlarda sıkça karşımıza çıkmaya başlayan "BFF" yorumu bunun en önemli sebeplerinden biri. Peki ama Facebook'taki bu BFF aldatmacası tam olarak ne anlama geliyor?

Hem kişisel profil hem de sayfalar, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağlardadaha fazla kişiye erişebilmesi için çeşitli yöntemler deniyor. Bunlardan biri de özellikle son haftalarda tekrardan ortaya çıkan "BFF" yorum sistemi. Uzun süredir Facebook'ta yer alan bu aldatmaca, zaman zaman türeyerek kullanıcıların kaldırılmasına sebep oluyor... BFF aldatmacasına kanan kişiler, Facebook'taki gönderilerin altına bu üç harfi yazarak profillerinin güvenliğini kontrol ettiklerini sanıyorlar.

Geçen sene Text Delight isimli yeni bir sisteme geçen Facebook, bazı kelimelerde özel renkler kullanıyor. Şöyle ki; normal şartlarda herhangi bir gönderinin altına yorum yapıldığında harfler siyah görünüyor. Fakat bu sistemde bazı kelimeler yeşil ya da farklı renklerde görünüyor. Bu yöntemi fırsat bilen profil ya da sayfalar ise etkileşimi artırmak için kurnazlık yapıyor.

Herhangi bir gönderi altına yorum yapıldığında yeşil gözüken kelimelerin başında BFF yer alıyor. Ama aslında buna ek olarak "Tebrikler" ya da "En iyi dilekler" gibi yorumlarda da yeşil metin rengi söz konusu. Az önce de belirttiğimiz üzere açılımının tam anlamıyla bilinmemesi sebebiyle BFF tam olarak bir aldatmaca için kullanıyor.

Facebook'ta herhangi bir gönderiye BFF yazıldığında yazı otomatik olarak yeşil hale geliyor.
Facebook'ta herhangi bir gönderiye BFF yazıldığında yazı otomatik olarak yeşil hale geliyor.

BFF nedir?

BFF, esasında "Best Friends Forever", yani "Sonsuza dek en iyi arkadaş" anlamına geliyor. Dolayısıyla Facebook tarafından bu harflerin yazıldığı gönderiler yeşil olarak renklendiriliyor. Facebook kullanıcılarının büyük bir bölümü ise bu yeşil rengin haberimizin başında da belirttiğimiz gibi hesabın güvenliğine yoruyor. Ama aslında öyle bir durum söz konusu değil.

Facebook sayfalarında çok sık kullanılan bu yöntemin asıl amacı etkileşimi artırmak.
Facebook sayfalarında çok sık kullanılan bu yöntemin asıl amacı etkileşimi artırmak.

Aktif kullanıcı sayısı milyarlara ulaşan sosyal ağlarda bu tarz yöntemler kullanılmasının ana sebebi hem kişisel profillere hem de sayfalara daha fazla etkileşim kazandırabilmek. Herhangi bir gönderi altına BFF yazan biri olduğunda peş peşe yüzlerce hatta binlerce aynı yorumu yazan kişiler olabiliyor. Dolayısıyla bu durum da etkileşimi önemli oranda artırıyor.

Aslında bu tarz profil ya da sayfalar sistemi şu adımlarla kullanıyor:

  • 1- İnsanların hassas noktalarını bulmak.
    2- Facebook sayfası oluşturmak.
    3- Kitleyi büyütüp etkileşimi artırmak.
    4- Yüksek etkileşimli sayfayı satmak.

1- Ülkemizde en fazla hayvan hakları, din, milliyetçilik ya da siyaset üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla kişisel profiller ya da sayfalarda daha çok bu konular baz alınıyor.

2- Birinci aşamadan sonra Facebook sayfası oluşturma adımı devreye giriyor. Böylece sayfa oluşturulduğunda geriye etkileşimi artırmak kalıyor.

3- Kitleyi büyütüp her geçen gün daha fazla etkileşim alan bir sayfa oluşuyor.

4- Ardından yükseketkileşime sahip bir Facebook profili ya da sayfası oluşuyor; akabinde herhangi bir kişi ya da kuruma satılıyor.

Etkileşimi artırılan sayfalar daha sonrasında ismi değiştirilerek satılıyor.
Etkileşimi artırılan sayfalar daha sonrasında ismi değiştirilerek satılıyor.

Tabii ki var. Bunları da yine birkaç başlık altında toplayabiliriz.

  • 1- Sayfanın beğenisini geri çekmek.
    2- Sayfanın gönderilerini şikayet etmek.
    3- Sayfayı şikayet etmek.

Kullanıcıların elinden daha fazlası gelmiyor. Hem Facebook hem de diğer sosyal ağlarda sık kullanılan bazı aldatma yöntemleriyle önemli kitleler elde ediliyor. Dolayısıyla kullanıcıların bu noktada bilinçli olmasında yarar var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >