A'dan Z'ye: iOS 12 ile gelen 10 önemli yenilik!

iOS 12
iOS 12

Apple, iPhone ve iPad'ler için eskiye oranla çok daha yüksek performanslı iOS 12 mobil işletim sistemi üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. Peki ama bu yeni sistem neler getiriyor?

Apple, yayınladığı her güncellemeyle mobil işletim sistemine önemli yenilikleri dahil ediyor. Geçen sene iOS 11 ile 'kişiselleştirme' konusunda adımlar atan şirket, performansı artıran hassas konularda da çözümler geliştirmişti. Elbette iOS 12'den beklentiler de bu doğrultuda ilerliyor. Yeni mobil işletim sisteminde kişiselleştirme seçeneklerinden tutun çok daha fazla Animoji'ye ve grup FaceTime görüşmelerine kadar önemli yenilikler bekleniyor.

İçerik listesi:

  • iOS 12 beta 4 geliştiricilere sunuldu
    Büyük ölçüde geliştirilmiş Apple Haritalar
    Artırılmış gerçeklik uygulamaları
    Fotoğraflar uygulamasında iyileştirmeler
    Siri geliştirmeleri
    Uygulama bazlı güncellemeler
    CarPlay geliştirmeleri
    Dijital Sağlık özellikleri
    Mesajlar için yeni Animoji'ler
    Grup FaceTime sohbetleri

Apple, iOS 12'nin üçüncü betasını yayınladıktan iki hafta sonra Beta 4'ü geliştiricilere sundu. Beta halinde mobil işletim sisteminin yeniliklerini görmek isteyenler iPhone ve iPad'lerde için belirli adımları gerçekleştirmesi gerekiyor.

Bunlardan ilki beta.apple.com adresine giriş yapmak. Akabinde Apple kimliğiyle birlikte iPhone ve iPad'in beta sürümleri özel bir profille indirilebiliyor.

Ardından Ayarlar / Genel / Yazılım Güncelleme bölümü üzerinden özel profil yüklemesiyle bu işlem gerçekleştirilebiliyor.

Kayıtlı olan kullanıcılar ise geliştirici indirme sitesine giriş yaparak daha önceki geliştirici verilerini alabilir.

iOS 12, Apple Haritalar konusunda da önemli güncellemeleri beraberinde getiriyor. Kullanıcıların üçüncü taraf uygulamalara mecbur kalmaması için Haritalar konusunda önemli yenilikler yapan şirket, farklı bir deneyim sunmaya hazırlanıyor.

Üstelik Apple Haritalar'ın eski sürümlerinde karşılaşılan hataların bu güncellemeyle ortadan kalkması bekleniyor. Her şeyden ötesi çok daha gelişmiş özellikler sayesinde Haritalar bambaşka bir forma kavuşuyor.

Apple, artırılmış gerçeklik uygulamalarında kullanılan üç boyutlu grafiklerin ve animasyonların daha kolay paylaşılmasını sağlayacak olan USDZ adında yeni bir dosya formatı oluşturdu.

AR nesnelerinin çok daha kolay paylaşmasına imkan veren bu formatın amacı uygulamaların çok daha işlevsel hale gelmesi olarak özetlenebilir.

Fotoğraflar uygulaması, Apple Music ve App Store'un tasarım diliyle eşleşen iOS 12 ile yepyeni bir yapıya kavuşuyor. Fotoğraflarda gelişmiş bir arama sistemi sunmaya hazırlanan şirket üstelik bunu Siri üzerine kurguluyor. Yani basit bir Siri komutuyla arama gerçekleştirilebiliyor.

Her yeni iOS ile birlikte Siri'nin yetenekleri artıyor. iOS 12 tarafında da elbette Siri'nin görevleri çok daha hızlı anlama ve işleme durumu da var. Artan komutlar genel olarak işletim sistemine ve mobil uygulamalara daha fazla hakim olmayı sağlarken, Siri'nin üçüncü taraf desteği her zamankinden çok daha sağlıklı bir hale geliyor.

Siri ayrıca herhangi bir uygulamaya özel komut ekleme sistemini de hayata geçirecek gibi görünüyor. Böylece anahtarlarımı kaybettim şeklindeki bir komutla bağlantı kuracak uygulamalar seçilebilecek.

Ayrıca elde edilen tüm bu veriler aslında önümüzdeki süreçte Siri'nin çok daha işlevsel kullanılabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Ek olarak kilitekranı ve bildirimler ekranının da Siri ile özelleştirilmesi mümkün olabilir.

Yüklü gelen uygulamalardaki en büyük değişiklik Fotoğraflar uygulamasında değil elbette. Bunun yanı sıra Haberler, Hisse Senetleri, Sesli Notlar ve Apple Kitaplar uygulamalarında da birtakım farklar var.

iOS 12, iPhone ve otomobiller arasındaki bağı da kuvvetli hale getiriyor. CarPlay yeni özelliklerle birlikte Waze ve Google Maps gibi üçüncü taraf navigasyon uygulamalarını destekliyor.

Mesajlar uygulaması iOS 11 ile birlikte yepyeni özelliklere kavuştu. Bunlardan biri de elbette hareketli emoji denilen Animoji sistemiydi. Yeni eklenen Animoji'lerle birlikte çok daha eğlenceli içerikler ortaya çıkarabilmek mümkün.

FaceTime uygulaması üzerinden yıllardır sesli ve görüntülü görüşmeler yapılabiliyor. Fakat, iOS 12 mobil işletim sistemi sayesinde bu işlem bir tık daha ileri götürülüyor ve çoklu görüntülü görüşme özelliği geliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >