A'dan Z'ye: iPhone 11 hakkında bilinen tüm detaylar!

iPhone X
iPhone X

Yeni nesil iPhone'ların tanıtılmasına birkaç ay kala akıllı telefonlarla alakalı söylentiler gelmeye devam ediyor. İşte karşınızda şu ana kadar iPhone 11 hakkında ortaya çıkan heyecan verici tüm detaylar!

Apple'ın her yıl olduğu gibi bu sene de Eylül'de yeni nesil iPhone'ları sahneye çıkarması bekleniyor. Konuyla alakalı söylentiler artmaya devam ederken Cupertinolu şirketin hem tasarım hem de performans anlamında iPhone X'u geride bırakacak bir model duyuracağı tahmin ediliyor.

Bu nedir? Apple'ın yeni nesil amiral gemisi.
Ne zaman çıkıyor? Muhtemelen Eylül'ün ikinci haftası.
Maliyeti ne olacak? Geçen yılki iPhone X ile hemen hemen aynı fiyat.

Yeni nesil iPhone ya da diğer akıllıtelefonlarla alakalı en çok merak edilen detayların başında bu üç soru geliyor. Dolayısıyla telefonların detaylarına geçmeden önce okuyuculara bu bilgileri aktarmakta yarar var.

iPhone 11 çıkış tarihi

Apple, iPhone tanıtımlarını Eylül'de gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bu yeni modelin de yine Eylül'de tanıtılacağı tahmin ediliyor.

Daha spesifik olması gerekirse, yeni modelin geçtiğimiz dönemlerdeki organizasyonlara bakılırsa Eylül ayının ikinci haftasında sahneye çıkarılması bekleniyor. Apple'ın telefonları genellikle birkaç hafta sonra mağazalara ulaşıyor; bu nedenle isteyen kişiler Eylül sonunda yeni nesil iPhone'ları satın alabiliyor.

iPhone 11 fiyatı

Henüz resmî iPhone 11 fiyatı bilinmemesine rağmen maliyetler az çok tahmin edilebiliyor. iPhone X'un 999 dolarlık fiyatı aslında birçok kişiye iPhone 11 hakkında fikir veriyor. Dolayısıyla benzer fiyatlandırmanın iPhone 11 için de geçerli olacağı üzerinde duruluyor.

Bu yılki iPhone'ların fiyatıyla alakalı en önemli ayrıntılardan biri ise hızlı şarj adaptörünün kutu içeriğine dahil edilecek olması. Şu ana kadar ortaya çıkan birçok farklı haber, kablo ve şarj aletinin iPhone 11 ile birlikte geleceğini gösteriyor.

Ek olarak her ne kadar iPhone 11 tarafında 'premium' algısı korunacak olsa da uygun fiyatlı farklı bir iPhone'un da çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. Buna şimdilik 'iPhone 9' deniliyor ve LCD ekranla gelmesi bekleniyor.

iPhone 11 videosu

Elbette şimdilik iPhone 11 hakkında paylaşılan herhangi bir video yok. Ancak tasarımcılar her sene olduğu gibi bu konuya fazlasıyla eğiliyorlar. Bu doğrultuda 6.5 inç ekrana sahip ve iPhone 2018 olarak isimlendirilen bir modelin de videosu paylaşıldı.

iPhone 11 bilgiler ve söylentileri

Apple'ın performans odaklı iki yeni iPhone'da ekran boyutlarını farklılaştırması bekleniyor. Yani iki model birbirinden farklı ekran boyutlarına sahip olacak gibi görünüyor. Bir modelin 5.85 inç diğerinin ise 6.46 inç ekran boyutlarına sahip olacağı tahmin ediliyor. OLED ekrana yer vereceği uzunca bir süredir belirtiliyor.

Yakın zamanda Apple ile ilgili konularda önemli analizleri bulunan Ming-Chi Kuo, paslanmaz çelik çerçeveli OLED ekrana sahip iPhone'ların çıkacağına dair önemli işaretler vermişti.

5.85 inç'lik ekrana sahip versiyonda piksel yoğunluğunun 458 PPI seviyesinde olması beklenirken, 6.5 inç'lik ekranın sunulacağı modelde 480 PPI - 500 PPI pikselyoğunluğu olması bekleniyor.

Her iki model de çift lensli kameralara, paslanmaz çelik çerçevelere ve 4 GB RAM'e (hız 2.49 GHz'e kadar çıkabilecek) sahip olacak gibi görünüyor. Öte yandan bu modellere göre uygun fiyatıyla dikkat çekecek olan diğer telefonda ise bu durum farklılık gösterecek elbette.

Ayrıca, yonga seti tarafında ise A12'nin kullanılması bekleniyor. Performans farkı Apple tarafından açıklanacak tabii ki.

Batarya kapasitesi

Ming-Chi Kuo'ya göre 5.85 inç'lik model, iPhone X'a oranla %10 oranında daha fazla batarya kapasitesi sunabilir. Öte yandan bu fark 6.46 inç'lik iPhone'a bakıldığında ise %25'lik bir fark olacağı tahmin ediliyor. Bu fark da aslında önemli bir 'kullanım süresi artışıyla' karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Kapasitelerin 3300 mAh ve 3400 mAh seviyesine çıkması bekleniyor.

Ayrıca Apple, Qualcomm ve Intel arasında gidip gelirken Intel'i seçmiş gibi görünüyor. Keza aylar önce ortaya çıkan haberlerde Intel modemlerin kullanılacağı söylenmiş, ardından çıkan haberler de bunu desteklemişti.

iPhone 11 tarafında renk seçeneklerinin yine ikiyle sınırlandırılması söz konusu. Ancak bazı analistler bu kez Apple'ın farklı seçeneklere yer vereceğini düşünüyor. Hatta telefonların şu şekilde görünmesi bekleniyor.

Ekran boyutu ve diğer birçok unsur göz önünde bulundurulduğunda boyutlar hakkında fikir sahibi olunabiliyor. En azından iPhone 11'in kalınlığının iPhone X'a göre 0.2 mm seviyesinde daha fazla olması bekleniyor. Bu da 78.1 mm x 7.7 mm seviyesine denk geliyor.

Bu kalınlığın sebebi kamera sensörü olarak görülüyor. Yani gövdenin iPhone X ile tamamen aynı kalınlıkta olacağı fakat lensin öne çıkarak 0.2 mm daha ek kalınlık getireceği ifade ediliyor. Yani esasında kameralardaki değişim ve iyileştirmelerin kalınlığı biraz artıracağı belirtiliyor.

Kamera tarafında üç lens sistemi hâlâ konuşuluyor; bekleyip görmek gerekiyor.

Peki son kullanıcılar ne görmek istiyor?

iPhone 11 hakkında ortaya çıkan söylentilerin ve detayların ardından son kullanıcıların ne düşündüğü ve beklediği de önem taşıyor. Şimdi de onları belirtmekte yarar var.

1- Daha düşük fiyat

iPhone X ile ilgili kullanıcı tarafındaki en büyük sorun bu kadar yüksek fiyata sahip olması. Dolayısıyla yeni modelde biraz daha uygun fiyat isteniyor. Ama az önce fiyat kısmında da bahsedildiği üzere bu çok da mümkün görünmüyor.

2- Çok daha gelişmiş bir kamera

iPhone X'un kamerası gayet yüksek performans sergiliyor. Hatta özel portre modlarıyla yapayzekâ desteğiyle beraber çok önemli bir aşama atlanmış oldu. Fakat kullanıcılar daha da iyisini istiyor. Özellikle düşük ışık performansı, iPhone 11 için kritik öneme sahip.

3- Çentiksiz ekran

iPhone X'da çerçevesiz yapı hayli etkileyiciydi. Ancak çentik yapısı birçok kişi tarafından eleştirilmişti. Bunun yerine iPhone 11'de çentiğin ortadan kalkması bekleniyor. Tabii bunun için TrueDepth kameranın farklı şekilde ekranın ön kısmına konumlandırılması gerekiyor; nasıl olacak göreceğiz.

4- Çıkıntı yapmayan arka kamera

Görmek istenen diğer bir tasarım ayrıntısı ise arka kameraların çıkıntı yapmayan yapısı. Gövdeden taşma yapmayan bir kameranın çok daha iyi olacağı belirtiliyor.

5- Ekran algı parmak izi okuyucu

Apple'ın iPhone X'da tamamen Face ID'ya geçiş yaptığı düşünüldüğünde tekrardan Touch ID'ye dönüş olmadığı net bir şekilde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla parmak izi okuyucu isteyenler için geriye tek seçenek kalıyor, o da parmak izi okuyucuyu ekran altına dahil etmek.

6- İki ekran boyutu

Her ne kadar yeni nesil iPhone'un üç farklı boyutta çıkacağı belirtilse de iPhone X'da bu durum herhangi bir Plus modeli olmadığı için tek olarak kalmıştı. Benzer bir sistem yerine kullanıcılar iPhone 11 ve iPhone 11 Plus yapısının devam etmesi isteniyor.

7- Ön yüze çift hoparlör

iPhone X'da stereo hoparlör zaten var. Ancak bunların yerleşimi konusunda kullanıcıların çeşitli sıkıntıları ve eleştirileri var.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >