A'dan Z'ye: Yeni iPad hakkında bilinen tüm detaylar!

Yeni iPad
Yeni iPad

Bu sene tanıtılması beklenen yeni nesil iPad ile ilgili söylentiler gelmeye devam ederken sizler için tüm ayrıntıları bir araya getirdik. Detaylar haberimizde:

Apple, 27 Mart'ta düzenlediği etkinlikte öğretmen ve öğrenciler için tasarladığı 9.7 inç'lik iPad'i sahneye çıkardı. Yeni nesil iPad'in iki büyük avantajı var. Bunlardan biri fiyat, diğeri ise kalem desteği. Retina yapısındaki 9.7 inç'lik (1536 x 2048 piksel çözünürlük) ekrana sahip olan yeni iPad; 3 GB RAM, 8 MP arka kamera ve 10 saate kadar kullanım süresi sunuyor.

Kalem destekli9.7 inç'lik iPad'in başlangıç fiyatı 1899 TL.
Kalem destekli9.7 inç'lik iPad'in başlangıç fiyatı 1899 TL.

Evet; kalem destekli ve 'ucuz yollu' iPad'in tanıtılması üzerinden yalnızca birkaç ay geçti. Fakat yeni nesil iPad'lerle alakalı söylentiler şimdiden ortaya çıkmaya başladı bile... Biz de elbette şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler neticesinde tüm ayrıntıları bir araya getirdik.

Yeni iPad tasarımının iPhone X'dakine benzer şekilde sunulması söz konusu.
Yeni iPad tasarımının iPhone X'dakine benzer şekilde sunulması söz konusu.

Tasarım

Apple'a yakınlığıyla ve isabetli tahminleriyle ön plana çıkan Ming-Chi Kuo'ya göre yeni nesil iPad'in ekran boyutunun 10.5 inç olması bekleniyor. Ancak bu yeni modelle birlikte şirketin iPhone X'dakine benzer bir tasarım anlayışına geçebileceği üzerinde duruluyor. Çerçeve boyutlarının daha da azaltılması bunun ilk adımı olabilir.

Birçok kullanıcı, ekran boyutundan fedakarlık yapmadan çerçevelerin inceltilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ancak bu yapının kullanıma nasıl yansıyacağı konusunda tereddütler var.

Belki de çerçevelerin inceltilmesi adına Face ID sistemine geçiş yapılabileceği konuşuluyor. Yani Touch ID sisteminin ortadan kalkarak yüz tanıma sistemiyle kilit açmanın gerçekleştirilebileceği düşünülüyor. Üstelik iOS 11.3'ün beta sürümünde bu konuya dair izler var.

Çentik var mı yok mu?

Çerçevenin inceltilmiş olması bir anlamda çentik sistemine geçiş yapılacağı anlamına geliyor. Bununla alakalı şu anda net bir bilgi olmasa da eğer Touch ID yerine Face ID sistemine geçiş yapılırsa belki de üst kısımda çerçeve tamamen ortadan kaldırılıp çentik sistemine geçiş yapılması söz konusu.

Performans konusunda bir önceki nesil iPad'lere göre önemli bir fark olacağı tahmin ediliyor.
Performans konusunda bir önceki nesil iPad'lere göre önemli bir fark olacağı tahmin ediliyor.

Performans

Yeni iPad'in performansı da büyük önem taşıyor. Tahminlere göre 10.5 inç ya da daha büyük ekranlı (12.9 inç'lik iPad Pro) modellerde 4 GB RAM ve A10X Fusion işlemcileri yer alabilir.

Elbette aradaki performans farkı diğer teknik detaylar netleşmeden ortaya çıkmıyor. Teorik olarak da şu anda bir kıyaslama mümkün değil. Ancak performans konusunda eski nesil iPad'lere göre fark olacağı aşikar.

Fiyatlandırma

10.5 inç'lik iPad modelinin 649 dolar fiyatlandırmayla satışa çıkacağı belirtiliyor. Ancak daha bütük ekranlı iPad Pro versiyonu için de 799 dolarlık fiyat etiketi üzerinde duruluyor. Tabii fiyat konusu da Apple hakkında tahmin edilmesi en zor olan unsurlardan biri. Dolayısıyla kesin bir şey söylemek pek doğru değil.

Çıkış tarihi

Apple'ın yeni iPad'leri Eylül yan da Ekim'de tanıtması bekleniyor. Ancak bu modelleri iPhone'ları tanıttığı etkinlikte sahneye çıkarmayabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >