Adana'nın bütçe dostu otomobili: '1 TL ile 350 km'

Çukurova Üniversitesi öğrencileri çalıştı, başardı!
Çukurova Üniversitesi öğrencileri çalıştı, başardı!

Adana Çukurova Üniversitesi Elektromobil Takımı’nın geliştirdiği otomobil ezber bozmak konusunda oldukça iddia. Yeni araç, 1 TL ile tam 350 kilometre yol kat edebiliyor…

Türkiye’nin ‘yerli üretim gelişmeleri’ büyük bir hızla devam ederken her geçen gün yeni ve ilerici hamlelerle karşılaşıyoruz. Son olarak Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencileri, oluşturdukları ekiple elektrikli bir otomobil üretmeyi başardı.

Organize edilen Bilim Şenliği kapsamında, otomobil meraklılarıyla tanıştırıldı. Ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan otomobil, birçok özelliğiyle hayranlık uyandırmayı başardı. Araçlarının Eco-Marathon ve TÜBİTAK Efficiency Challenge yarışmalarında dünyada yedinci olmayı başardığını belirten ekip üyesi Furkan Pınarlı, aracın 1 TL masrafla tam 350 kilometre yol gidebildiğini ifade etti.

Adana'nın bağrından çıkan yerli ve elektrikli otomobil, tasarruf konusunda oldukça iddialı.
Adana'nın bağrından çıkan yerli ve elektrikli otomobil, tasarruf konusunda oldukça iddialı.

Aracın ağırlığı yalnızca 90 kg

Bütçe dostu otomobilin tüm malzemelerini karbon fiber ve kompozitten oluşturduklarını da söyleyen Pınarlı, aracın 85 km/sa hıza ulaşabildiğini ve yalnızca 90 kg seviyesinde bir ağırlığa sahip olduğunu ziyaretçilerle paylaştı.

2019 yılında kendilerine ait bir firma açarak seri otomobil üretimine geçmek istediklerinin altını çizen mühendisler, bu sayede verimliliği yüksek seviyelerde olan ve ülke kalkınmasına somut faydalar sağlayan bir otomobil markasına sahip olunabileceğinin altını çizdi. Çevre sağlığı için bir tehlike oluşturmayan ve yerli üretimle ülkeye değer katmak amacıyla sponsor desteği bekleyen ekip, birçok açıdan ‘iddialı bir otomobil üreticisi’ konumuna gelmeye aday durumda.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >