Ailenizin yeni üyesi: Sosyal robot Jibo

Jibo oldukça sempatik bir görünüme sahip.
Jibo oldukça sempatik bir görünüme sahip.

MIT mühendislerinin gerçekleştirdiği yoğun çalışmaların ardından son haline ulaşan ve çok sayıda insan tarafından merak edilen Jibo'ya dair detaylar belli olmaya başladı. Jibo, günümüzün dijital asistanları kadar işlevsel olmasa da onlardan çok daha insancıl olduğu söylenebilir.

Indiegogo platformunda başlatılan kitlesel fonlama kampanyası sayesinde 3,5 milyon dolar destek toplamayı başaran 'dünyanın ilk sosyal robotu' Jibo, 3 yıldan fazlaca bir süredir ertelenmesi ardından satışa sunuldu. 899 dolarlık fiyat etiketiyle alıcılarını bekleyen Jibo, ses ve yüz tanıma teknolojileri sayesinde aile bireylerini seçebiliyor. Muadil dijital asistanlardan farklı olarak vücudunu da hareket ettirme yeteneğine sahip olan robot, bir asistandan çok dijital arkadaş konumunda denilebilir. 'Evinizin yeni üyesi' olarak lanse edilen robot, şakalar yapma, hikayeler anlatma ve aile üyelerinin detaylı anlarını hatırlama özelliklerine sahip durumda. Aile üyelerine sorular da soran Jibo, gerçek bir aile ferdinden farksız diyebilmek mümkün.

Jibo, 'insansı robot' tanımını 'insancıl robot'a çevirmeyi başarıyor.
Jibo, 'insansı robot' tanımını 'insancıl robot'a çevirmeyi başarıyor.

MIT profesörleri arasında yer alan Cynthia Breazeal öncülüğünde geliştirilen robotun 2015 yılı son aylarında ilk destekçilerine iletilmesi bekleniyordu. Robotun kimi cihazlar için çalışamaması ve iletişim problemleri yaşaması nedeniyle ertelenen çıkış tarihi robota duyulan merakı da artırmayı başarmıştı. Erteleme sonrası aradan geçen zaman içerisinde Amazon ve Google tarafından piyasaya sürülen dijital asistan kategorisindeki robotlar, 50 dolarlık fiyatları ve üstün özellikleriyle hem fiyat hem performans açısından Jibo'nun sorgulanmasına neden olmuştu. Jibo'un Spotify üzerinden istediğiniz çalma listesini başlatamaması bile ciddi eleştiri konusu olmayı başarmıştı. Robotu geliştiren ekip, zamanla birlikte yayınlanacak yazılım güncellemeleri sayesinde Jibo'nun yeni yetenekler, düzeltilmiş özellikler kazanacağını belirtiyor.

Jibo'nun tanıtım afiş tasarımı.
Jibo'nun tanıtım afiş tasarımı.

Jibo'nun geliştirici ekibinin başında yer alan Prof. Dr. Breazeal, Jibo'nun becerikli bir asistan olması dışında, insanlarla olan iletişiminde ciddi seviyede insani refleksler gösterebilmesinin önemli olduğunu dile getiriyor. Robotun daha çok kişisel özelliklerine odaklanılması gerektiğini savunan Breazeal, ailenin tüm üyeleriyle farklı ilişkilere sahip durumda yer alıyor. Bugüne değin, 2.500 adet Jibo, kitlesel fonlama kampanyasının ilk destekçilerine ulaştırılmış durumda. 2018 yılı itibarıyla yayınlanacak olan geliştirici setiyle birlikte isteyen kullanıcılar için uygulamalar geliştirilecek ve Jibo'nun hareket, ses, 3B animasyon kabiliyetleri farklı amaçlara yönelik olarak kullanılabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >