Airbus, Rolls-Royce ve Siemens hibrit yolcu uçağı geliştiriyor

E-Fan X
E-Fan X

Airbus, yolcu uçaklarında yakıt masrafları, emisyon değerleri ve gürültü seviyesini düşürecek hibrit uçak projesinde prototip çalışmalarına başladı. Rolls-Royce ve Siemens ile ortaklığa giden şirket, ilk hibrit uçağın 2020'de uçuşa hazır olacağını iddia ediyor.

Gelişen batarya teknolojileri, elektrikli otomobillerden sonra uçaklarda da elektrik motor kullanımının önünü açtı. Bu hususta E-Fan X adıyla ilk hibrit yolcu uçağı üzerinde çalışan Airbus, yanına iki sektör devini de alarak prototip üretimine başladı. Hibrit uçak projesiyle tek koridorlu yolcu uçaklarında yakıt masraflarının ciddi oranda düşürülmesi hedefleniyor.

Dört turbofan motora sahip British Aerospace 146 kısa mesafeli yolcu uçağı üzerinde yürütülen projede ilk amaç, motorlardan birini 2MW gücünde elektrikli bir motorla değiştirmek. Airbus'ın uçuş kontrol sistemleri ve bataryadan sorumlu olduğu hibrit uçakta Rolls-Royce, turboşaft motor, 2MW jeneratör ve güç sisteminin diğer elektronik aksamlarını geliştirecek. Siemens ise, jet motorunun yerini alacak 2MW gücünde elektrik motoru, AC/DC dönüştürücü ve güç dağıtım sistemini uçağa entegre edecek.

2020'de uçuşa hazır olacak

700 kW bataryalı hibrit uçakta, ilk elektrik motorun entegrasyonunda sıkıntı çıkmazsa bir jet motoru daha elektrikliye çevrilecek. Böylece ikisi normal ikisi elektrikli toplam dört motordan oluşan hibrit uçak, çok daha az yakıt tüketecek, havaya daha az kirli gaz bırakacak ve özellikle kalkışlarda daha az gürültü oluşturacak.

Prototipin 2020'de uçuş testlerine hazır olacağını tahmin eden Airbus, 2025'te 100 yolcu kapasiteli ilk hibrit uçakların tarifeli seferlerde kullanılmaya başlayacağını öngörüyor. Havacılık sektörünü değiştirebilecek nitelikte hibrit uçak konsepti, ilerleyen dönemde yeni nesil batarya teknolojileriyle tam elektrikli uçakların da önünü açacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >