Airbus'ın uçan taksi projesinde testler sene sonu başlıyor

Airbus Vahana
Airbus Vahana

Basının 'uçan araba' olarak lanse ettiği Airbus'a ait otonom uçan taksi projesi önemli bir kilometre taşını geride bırakmak üzere. Proje yetkilileri sene sonuna kadar ilk prototip testini yapacaklarını açıkladı.

Airbus'ın hem otonom hem de elektrikli uçan taksi projesi Vahana, sene sonu ilk prototip test uçuşunu gerçekleştirecek. Uber gibi benzer yeni nesil taşımacılık teknolojileri geliştiren çok sayıda firmadan biri olan Airbus, bu prototip testini gerçekleştirerek rakip projelerin önüne geçecek.

Teknik ismi çok pervaneli dikey kalkış yapabilen vasıta (VTOL) olan uçan taksi, kolay sökülüp montaj edilebilecek şekilde dizayn edilmiş. Prototip testlerinin ardından 2018'de ilk uçuş operasyonları başlayacak ve 2020 itibarıyla seri üretime hazır son halini alacak. Başarı sağlanması halinde Airbus'ın düşlediği uçan taksi filosu önümüzdeki yıllarda seçkin müşterilerin hizmetine sunulmuş olacak.

Şimdiye kadar küçük girişimler üzerinden yürütülen 'uçan araba' hayali giderek daha ciddi bir boyut kazanıyor. Yeni elektrik motor teknolojileri ve enerji yoğunluğu yüksek bataryalar sayesinde hayata geçmeye biraz daha yaklaşan taşımacılık konsepti bakalım Airbus ve diğer sektör lideri isimlerin desteğiyle 2020 sonrasına yetişebilecek mi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >