Akıllı telefon fotoğrafçılığı: Daha iyi selfie çekmek isteyenler için 9 ipucu!

Instagram
Instagram

Üst seviye akıllı telefonlarda artık çift ve üç arka kamera sistemi standart haline gelirken kullanıcılar çeşitli yöntemlerle çok daha etkileyici selfie fotoğraflar çekebiliyor. İşte akıllı telefonlarda daha iyi selfie çekebilmek için 9 ipucu...

Son birkaç yıl içinde hem akıllı görüntü işleme teknolojileri hem de özelsensörlerle birlikte akıllı telefon kameraları çok önemli yol katetti. Kamera özellikleri kullanıcı isteklerine göre şekillenirken hem fotoğraf hem de video konusunda çok başarılı sonuçlar ortaya çıkmaya başladı.

Özellikle tepe seviyesinde fotoğraf ve videoların bu kadar kaliteli hale gelmesinin en önemli sebeplerinden biri çift veya üç arka kameralı modellerin standart halini alması. Durum böyle olunca elbette akıllı telefon fotoğrafçılığı da ön plana çıkmış oluyor. Çeşitli teknikler sayesinde akıllı telefonlarda selfie çekimlerini çok daha kaliteli hale getirebilmek mümkün. İşte iPhone'lar kullanıcıları için yöntemler...

Not: Bu rehber her ne kadar iPhone kullanıcılarını baz alsa da aslında birçok madde Android telefonlarda da geçerli.

Listeleme:

  • 1- Işığı ayarlayın
    2- Odaklanmayı ayarlayın
    3- Ön kamerada flaş kullanın
    4- Renk efektlerini deneyin
    5- Portre modlarını deneyin
    6- Live fotoğraf kaydedin
    7- Ekrana dokunmaktan vazgeçin
    8- Fotoğrafları kırpın
    9- Rengi değiştirin

Akıllı telefonlardaki kameralar bazı durumlarda aydınlatmakonusunda aşırıya kaçabiliyor. Bu durumda ekranda karanlık bir bölüme tıklayarak aydınlık ayarlanabiliyor.

Üstelik ekranın herhangi bir noktasına dokunulduğunda aydınlatma simgesi çıkıyor. Bu çubuk yukarı doğru kaydırılıp aşağı indirildiğinde de aydınlatma seviyesi ayarlanabiliyor.

Tabii herhangi bir fotoğrafta olduğu gibi, ışık kaynağı kameranın arkasındaysa en iyi sonuçları elde edersiniz. Elbette koşullar ne olursa olsun yansıtıcı yüzeyler gibi istenmeyen ışık kaynaklarından kaçınmakta yarar var.

iPhone kameraları hareket ettirildiğinde başka bir nesneye odaklanabiliyor. Ancak basit biryöntemle bunun önüne geçebilmek mümkün.

Bu gibi durumlarda pozlamayı kilitlemek yeterli. Peki ama kilitleme nasıl yapılıyor? Ekranda herhangi alana AE / AF kilidi aktif edilebiliyor.

2012'den bu yana iPhone'larda bulunan bu özellik, kameranın başka bir şeye odaklanmasını engelliyor.

Apple'da iPhone 6s'ten bu yana düşük ışıkta selfie çekmek isteyenler için ön flaş özelliği bulunuyor. Bunun için flaş simgesine dokunup 'Açık' olarak işaretlemek yeterli.

iPhone'lar ekranın doğru tonunu bulmak için ortam ışığını analiz eder. Ancak yine de ön flaşı kullanmak gerekebiliyor.

iPhone'larda çekim esnasında basit bir teknikle renk efektleri değiştirilebiliyor. Bunun için sağ üstte bulunan kırmızı yeşil mavi simgesine tıklayıp alttan efektleri seçmek yeterli.

Böylece çok daha etkileyici fotoğrafları doğrudan kamera uygulaması üzerinden çekim yapmadan gerçekleştirilebiliyor.

iPhone X'larda ön kamerada portre modları sunuluyor. Böylece TrueDepth kamerayla fotoğraflanan nesneyi arka plandan ayırmak ve bulanıklaştırmak mümkün hale geliyor.

Üstelik stüdyo stili aydınlatma sağlamak için diğer akıllı portre ışıkları da büyük fayda sağlıyor. Bu modlar verimli kullanıldığında ortaya çok kaliteli fotoğraflar çıkabiliyor.

Live Fotoğraflar sayesinde birçok farklı fotoğraf arasından seçim yapılabiliyor. Deklanşöre basmadan önce ve sonrasında birkaç saniyelik fotoğraf kaydeden bu mod, seçim yapma şansı tanıyor.

Buna ek olarak eğer eski bir iPhone kullanıyorsanız Live Fotoğraf özelliğindeki gibi aradan en hoş kareyi cımbızlayıp çekmek için deklanşöre basılı tutup bir dizi fotoğraf çekebilirsiniz.

Ekranadokunarak veya ses tuşlarını kullanarak fotoğraf çekilebiliyor. Fakat, diğer bir seçenek ise Apple Watch'u kullanmak. Apple Watch'tan Kamera uygulamasını açıp fotoğraf çekilebiliyor. Böylece hiç telefona bakmadan doğrudan saat üzerinden çekim gerçekleştirilebiliyor.

Üstelik bu modda zamanlayıcı da kullanılabiliyor. Çekim düğmesine tıklamadan önce çerçeveyi kontrol edip rahat etmek için zamanlayıcıyı kullanmak mantıklı çözümlerden biri.

Fotoğraf uygulamasında kırpma seçenekleri de kullanılabiliyor. Böylece oran - orantı daha net bir şekilde görüntülemek mümkün oluyor. Selfiefotoğrafların yamuk çıktığını düşünenlerin Düzenle düğmesine tıklayarak işlem yapması daha hoş fotoğrafların ortaya çıkmasını sağlıyor.

Özellikle sosyal medyada paylaşılacak fotoğraflar için bu tür düzenlemeleri yapmak büyük önem taşıyor.

Daha önce bahsettiğimiz gibi Fotoğraflar uygulaması üzerinden çeşitli düzenleme seçenekleri kullanılabiliyor. Bununla birlikte ışık, renk ve diğer ayarlar da doğrudan iPhone'da yer alan Fotoğraf uygulamasının düzenleme seçenekleri üzerinden değiştirilebiliyor.

Üstelik otomatik düzenleme seçeneğiyle beyaz dengesi ve renk seçenekleri otomatik olarak ayarlanabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >