Akıllı telefon işini bırakarak yazılım işine giren BlackBerry zengin oldu

Blackberry CEO
Blackberry CEO

BlackBerry, geçtiğimiz yılın Eylül ayında CEO John Chen’in yaptığı açıklamayla akıllı telefonların iç donanım ve üretimini ülke dışındaki ortaklarına vereceklerini duyurarak yazılım işine girdiklerini duyurmuştu.

Yaklaşık bir sene önce Kanada’nın Waterloo kentindeki BlackBerry tesislerinde konuşan CEO John Chen, bundan böyle akıllı telefonlar için donanım ve üretim yapmayacaklarını, artık telefonlar için sadece yazılım üreteceklerini açıklamıştı.

BlackBerry CEO'su John Chen.
BlackBerry CEO'su John Chen.

Bu açıklamaya ''şirket planlamamızda bir dönüm noktasındayız'' cümlesiyle başlayan Chen’in, şirketin finansal temellerinin çok sağlam olduğunu vurgulayarak güven ortamının kaybolmasını engellemek istedi.

Reform niteliğindeki bu kararı duyuran Chen açıklamasına şöyle devam etmişti; ''Artık akıllı telefonda değil ama telefon piyasasında akıllı olacağız. Yeni telefonların iç donanımlarının üretimi Endonezya’nın en büyük Telekom şirketlerinden biri ile yapılacak.''

Büyük maddi kayıpların ardından alınan bir karar

Akıllı telefon piyasasında söz sahipleri arasına bir türlü giremeyen BlackBerry, bu kararı milyonlarca dolar zarar ettikten sonra verdi. Şirket, 2016’nın 2.çeyreğinde 670 milyon dolar zarar etmiş ve bu zararla birlikte gelirinin 424 milyon dolara düştüğü açıklanmıştı. Android’e geçerek yükseliş yakalamaya çalışan markanın bir önceki yıla göre kaybı yüzde 40’lara kadar çıkmıştı. Şirketin denediği bir başka proje de BlackBerry Messenger (BBM) olmuştu. Ancak burada da karşısına dünyanın en fazla kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp çıkmış ve şirket burada da istediğini alamamıştı.

Fiziksel klavye ve dokunmatik ekrana sahip BlackBerry KEYone.
Fiziksel klavye ve dokunmatik ekrana sahip BlackBerry KEYone.


Şirket yazılım işinden ciddi paralar kazanmaya başladı

Keşke telefon üretmeyi daha önce bıraksaydık dedirtecek kadar kazanmaya başlayan şirket, TCL başta olmak üzere birçok teknoloji markasından düzenli olarak para alıyor. BlackBerry’nin kazançları Wall Street beklentilerini de aşarak 196 milyon dolara ulaştı. 2016 yılında 15 milyon dolarlık lisanslama geliri bu yıl 56 milyon dolara yükselerek büyük bir kazanç elde edildi.

  • Ford ve bir diğer otomobil markası ile otonom sistemler için anlaşma sağlamaya çok yakın olduklarını açıklayan firma, her araçtan 5 - 25 dolar arasında bir fiyat alacak.

BlackyBerry’nin hisseleri son bir haftada 57 sent yükselerek 11,04 dolara kadar çıktı. Ayrıca fiziksel klavye ve dokunmatik ekranı bir araya getiren BlackBerry KEYone satışları da iyi gidiyor. İlk olarak 2017 başında yapılan Barcelona’daki fuarda karşımıza çıkan KEYone ülkemizde de 19 Temmuz’da 3400 TL’den satışa sunulmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >