Amazon, 170 milyon dolar piyasaya değeri kaybettiği Fire telefon fiyaskosundan sonra akıllı telefon pazarına geri dönebilir

Amazon Fire Phone
Amazon Fire Phone

● Kendi markası altındaki akıllı telefon projesini yalnızca 1 yıl devam ettirebilen Amazon, 2015'te bu defteri kapatarak 170 milyon dolar piyasa değeri kaybetmişti.

● Ancak hem Amazon içinden hem de analistlerden yapılan açıklamalar önümüzdeki dönemlerde Amazon markası altında yeni bir akıllı telefonun piyasaya çıkabileceğini gösteriyor.

● Analistler özellikle Amazon Alexa ve ek hizmetlerin gelişmesi için akıllı telefon projesinin büyük fayda sağlayacağını düşünüyor.

Amazon, 4 yıl önce kendi markası altındaki ilk akıllı telefon (Fire Phone) girişimiyle başarısız olmuştu. Ancak yeni söylentiler şirketin bir kez daha şansını deneyeceğini gösteriyor.

Amazon Cihaz ve Hizmetler bölümünün Kıdemli Başkan Yardımcısı David Limp, The Telegraph'a verdiği röportajda, şirketin yeni bir akıllı telefon konusunda 'harika bir fikir' ortaya çıkararak başarılı olabileceğini söylüyor.

Amazon Fire, 2014'te duyuruldu ve aylar geçtikten sonra 2015'te piyasadan kalktı.
Amazon Fire, 2014'te duyuruldu ve aylar geçtikten sonra 2015'te piyasadan kalktı.

Amazon, 170 milyon dolar piyasa değeri kaybetmişti

Limp ayrıca, 'bu büyük bir pazar ve ilginç olurdu' diyerek 'denemeye devam etmeliyiz ve denemek istediğimiz şeyler gerçekten farklılaşmış olanlardır' açıklamasını da yapıyor.

Yalnızca 1 yıl süren ve başarısızlıkla sonuçlanan (170 milyon dolarlık fiyasko olarak da geçiyor)Amazon Fire akıllı telefon projesi ikinci denemede büyük bir etki oluşturabilir.

Amazon Fire Phone projesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının sebeplerinden biri de telefonun fiyatı olarak görülüyor. Bundan sorumlu isim ise David Limp.
Amazon Fire Phone projesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının sebeplerinden biri de telefonun fiyatı olarak görülüyor. Bundan sorumlu isim ise David Limp.

Analistler: Amazon Alexa'nın gelişmesi için akıllı telefon projesi büyük önem taşıyor

Üstelik son yıllarda büyük veri, yapay zekâ ve sanal asistanlara yönelen şirketin, akıllı telefon geliştirerek Amazon Alexa'yı ve ek hizmetlerini daha fazla büyüteceği konuşuluyor. Yani analistler bu tarz bilgiler veriyor.

Başarısız girişimi biraz irdeleyecek olursak aslında David Limp, telefonun kötü bir fiyatlandırmayla satışa çıkmasından sorumluydu. Fiyatlar daha sonra düşürüldü. Fakat o zamandan beri birçok farklı husus üzerinde duruluyor. Bunlar arasında Amazon'un yeterince farklı bir ürün ortaya koyamadığı da yer alıyor.

Analistler, geçtiğimiz Temmuz'da paylaşılan kazanç raporlara bakıldığında şirketin tekrardan akıllı telefon geliştirebileceğini tahmin etmeye başladı. Hatta Macquarie'deki bir teknoloji analisti olan Benjamin Schachter, şu açıklamayı yaptı:

  • Bu kuşkusuz spekülasyon olsa da, Alexa'yı benimsemek için Amazon'un doğrudan ve dolaylı olarak telefon pazarına yeniden girmesi gerektiğinden şüpheleniyoruz.

Ayrıca ikinci bir açıklama olarak da şu paragrafa yer veriliyor:

  • Pek çok insanın her yerde kullandığı akıllı telefonlarda bulunmadan Alexa'nın tam potansiyeline nasıl erişebileceğini bilemiyoruz.

Hem analistlerin hem de Amazon'unönemli isimlerinin bu açıklamalarının yakında yeni bir akıllı telefon için çalışmalara başlanabileceğini gösteriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >