Amazon, 'kendi havaalanını' kuruyor: '1 milyar dolarlık yatırım'

Amazon.

● Amazon, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kentucky eyaletinde havalimanı kurmak için 4000 dönümlük bir araziyi 50 yıl için kiraladı.

● Şirket, kurulan havalimanıyla nakliyat işlerini ‘Amazon bünyesinde’ gerçekleştirmek istediğini açıkladı.

● FedEx ve United Parcel Service gibi taşımacı şirketlere rakip olabilecek Amazon Havalimanı, 2000’i aşkın kişiye istihdam sağlayacak.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında değerlendirilen Amazon, temel odak noktası olan çevrimiçi alışverişi, farklı iş kollarıyla desteklemek konusunda oldukça iddialı. Amazon’u yalnızca alışveriş temalı bir şirket olmaktan çıkaran kararlar bir bir alınırken şirketin yönetim kadrosu, 1 trilyonluk değere ulaşma başarısının altında da bu ‘vizyoner bakış açısının’ bulunduğunu düşünüyor.

Amazon, 541.900 çalışanıyla dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alıyor.n
Amazon, 541.900 çalışanıyla dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alıyor.n

Amazon’un özellikle farklı ülkelere, ‘cesurca’ yaptığı yatırımlar, birçok şirket için ilham olarak görülürken dünyanın ‘en uluslararas şirketi’ olma hedefi de güçlü biçimde uygulanabilir durumda. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu onlarca ülkeye yatırımlar yapan şirket, birkaç yıl önce girdiği, dev nüfuslu Hindistan’da bile tüm rakiplerinden daha güçlü bir etkileşim ağı oluşturmayı başardı.

Amazon Pay, ABD’li şirkete Hindistan pazarında uçak bileti satışı sağlamıştı.
Amazon Pay, ABD’li şirkete Hindistan pazarında uçak bileti satışı sağlamıştı.

Birçok farklı şekilde sıralanabilen ‘Amazon’un büyüme süreçleri’, ABD’li şirketin ‘göğe bakmasıyla’ devam ediyor denebilir. Son olarak, platform üzerinden uçak bileti satmaya başlayan ve bu hamlesiyle de ciddi bir gelir elde etme hedefinde olan şirket, Amazon Pay sistemine uçak bileti satın alımını ekleyebilmek için yerel ulaşım hizmeti şirketi ClearTrip ile ortaklık kurdu. Özellik şu anda Amazon Pay uygulamasının Hindistan menşeili internet sitesinde ve uygulamasında mevcut olsa da uçak biletlerinin Amazon bünyesine katılması, Amazon'un hem hızlı büyüyen pazarlardan biri olan hem de yeni fikirleri test etmek için kullandığı bir ülke olan Hindistan’daki ödeme hizmetini genişletme fikrinin devam ettiğini gösteren bir gelişme niteliğinde karşımıza çıkıyor.

 Amazon’un uçak bileti satış işlemi resmen başladı. Bu hamle, şirketin uçuş faaliyetlerine girişi konusunda son adım olmayacak.
Amazon’un uçak bileti satış işlemi resmen başladı. Bu hamle, şirketin uçuş faaliyetlerine girişi konusunda son adım olmayacak.

‘Uçak bileti yeterli değil, havalimanı kuruyoruz!’

Amazon, günden güne büyüyen ve çeşitlenen hamlelerine oldukça radikal bir ekleme daha yapmak üzere. ABD’li şirket, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kentucky eyaletinde bir havalimanı kurma projesi üzerinde çalıştığını resmen açıkladı. Cincinnati/Kuzey Kentucky Uluslararası Havaalanı içinde yaklaşık 4000 dönümlük bir araziyi 50 sene için kiralayan Amazon, bu sayede nakliyat işlerini daha yoğun bir şekilde ve şirket içinde kalarak çözüme kavuşturabilecek.

Amazon bünyesinde havaalanı açma fikri, bizzat Jeff Bezos’a ait.
Amazon bünyesinde havaalanı açma fikri, bizzat Jeff Bezos’a ait.

Proje Jeff Bezos'a ait

Amazon’un ‘yük merkezi’ olarak işlev görecek olan havalimanı ile birlikte FedEx ve United Parcel Service (UPS) gibi taşıma şirketlerine güçlü bir rakip olması bekleniyor. Projenin hangi zaman aralığında başlayacağı henüz açıklanmamış olsa da ortalama 2000 kişililk bir istihdam oluşturacağı ve birçok büyük işbirliği anlaşmasını beraberinde getireceği konuşulan bilgiler arasında. Amazon’un ve Jeff Bezos’un vizyoner ve yenilikçi hamleleri durmayacak gibi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >