Amazon’un 'eğitim' hamlesi

Amazon yeni hamlelerle etki ağını genişletmeyi hedefliyor.

Amerika Birleşik Devletleri eğitim sisteminin K-12 olarak isimlendirdiği, eğitimin 12. yılına kadar tüm öğrencileri kapsayan teknolojileri Apple, Google ve Microsoft geliştiriyordu. Bu üçlüye yeni bir arkadaş daha gelmek üzere. Amazon, yeni hamlesinde eğitime odaklanmayı deneyecek…

2009 yılından bu yana Apple, eğitim alanında ortaya koyduğu güçlü yükselişini sürdürüyor. Elektronik kitap lisanslarının her yıl yaklaşık 15 dolar seviyesinde olmasıyla sarsılan yükseliş, fiyatların pahalı bulunması ve başka alternatiflere duyulan ihtiyaç ile sarsılabilir.

Devlet okulları, orijinal lisansları satın alarak öğrencilere belli sürelerde ‘geçici olarak’ vermeyi tercih ederken, kolejlerde durum biraz daha farklı. Her bir birimde farklılaşan tüm bu süreçlerin takipçisi konumunda yer alan Amazon da ‘zaten güçlü’ olduğu elektronik kitap alanında ‘eğitim’ pasatasından pay almak istiyor.

ABD eğitim sisteminde 'elektronik kitap' kavramı büyük yer tutmayı başarıyor.
ABD eğitim sisteminde 'elektronik kitap' kavramı büyük yer tutmayı başarıyor.

Dünya devi Amazon, elektronik kitap pazarında sahip olduğu hakimiyeti her geçen gün büyütmeye çalışıyor. Apple’ın %10 olan elektronik kitap pazarındaki payını %83'lük payıyla ezen Amazon, bu avantajını başka avantajlarla taçlandırmak istiyor.

Apple, ABD'de eğitim alanında ciddi kazanımlar elde etmeyi başarıyor.
Apple, ABD'de eğitim alanında ciddi kazanımlar elde etmeyi başarıyor.

Düşük maliyetli tabletler üretiliyor

Ayrıca, Apple'ın iOS 12 ile birlikte gelen Apple Books uygulaması da elektronik kitap alanına odaklanmış olmasına rağmen, Amazon'u geçmesi zor görünüyor. Amazon'un geliştirdiği Kindle cihazları hala piyasa en popüler kitap okuyucu konumunda. Apple’ın iPad’ine kalite olarak çok yaklaşmasa da Amazon’un vadettiği 7 ve 8 inç boyutlarındaki tabletler, düşük maliyetleriyle tercih sebebi olmayı başarıyor.

Amazon, Kindle ürünleriyle nelektronik kitap piyasasının en iddialı şirketi konumunda yer alıyor.
Amazon, Kindle ürünleriyle nelektronik kitap piyasasının en iddialı şirketi konumunda yer alıyor.

Kindle, avantaj oluşturabilir

Ayrıca Kindle uygulamasının ön yüklü olarak geldiği cihazlar, okullarda kullanıma da hayli uygun. Eğer okullar özel bir e-kitap okuyucu isterlerse, 30$'lık maliyetleriyle bu tabletler, Apple'ın önüne geçebilir. Apple'ın 300$'a mal olan tabletlerinin lüks olduğu kabul edilmeli. 30$'a kullanılabilecek tabletler sayesinde, tüm içerikler Kindle ile eş zamanlı olarak kullanılabilir…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >