Amazon'un kasiyerlerden kurtulma projesi büyük mağazalarda da test ediliyor

Amazon Go
Amazon Go

Amazon Go ile hayata geçirilen 'kasiyersiz mağaza' projesi şu ana kadar belli aşama kaydetmiş durumda. Her ne kadar üç farklı mağazada bu sistem kullanılıyor olsa da önümüzdeki yıllarda kapsam alanının genişlemesi söz konusu. Ayrıntılar haberimizde:

Dünyanın en değerli alışveriş sitesi Amazon, yılbaşında 'kasiyersiz mağazalarla' hizmete başlamıştı. Müşterilerin bekleme sorunlarını azaltarak kasiyerlere ihtiyacı ortadan kaldıran bu sistem, uzun vadede yepyeni bir modele daha dönüşecek gibi görünüyor. Çünkü şirket bu konuyu bir adım daha öteye götürmek istiyor. Wall Street Journal'da yayınlanan son rapor, şirketin büyük mağazalarda yeni bir kasa ve ödeme teknolojisi geliştirdiğini gösteriyor.

Amazon Go aslında bu 'kasiyersiz mağaza' projesinin ilk adımlarıydı. İlerleyen süreçte çok daha geniş kapsamlı mağazalarda bu sistemin kullanılacağı tahmin ediliyor. Fotoğraf: The Verge
Amazon Go aslında bu 'kasiyersiz mağaza' projesinin ilk adımlarıydı. İlerleyen süreçte çok daha geniş kapsamlı mağazalarda bu sistemin kullanılacağı tahmin ediliyor. Fotoğraf: The Verge

Fiziksel mağazalar daha da artacak

Ocak'ta Seattle'daki ilk kasiyersiz mağazasını açan şirket daha sonrasında Chicago ve San Francisco'da da benzer yolu izledi. Bu mağazalar, müşterilerin hangi ürünleri aldıklarını saptamak için kamera ve yazılımlar kullanıyor. Ayrıca ödeme işlemleri de benzer şekilde 'otomatik' yöntemlerle gerçekleştiriliyor.

Amazon'un mevcut mağazaları, küçük bir maketin büyüklüğünde. Yani aslında şirket tarafından standart marketlerden çok daha küçük alanlar tercih ediliyor. Ancak bu sistemin önümüzdeki dönemlerde mağaza sayısının artmasıyla daha da gelişeceği belirtiliyor.

Evet; şu an mevcut sistemde sınırlı sayıdaki ürün çeşitliliğinde Amazon'un kurduğu bu sistem tıkır tıkır işliyor. Ancak ürün çeşitliliğinin artmasıyla birlikte karmaşanın da artacağı tahmin ediliyor.

Amazon'un otomasyona bu kadar ilgi duymasının en önemli sebebi zaten düşük olan ücretli kasiyer çalışanlara hiç para vermemek. Verimlilik ve kazancı en üst noktaya çıkaran bu hamle doğrudan makineleri çalıştırıyor.