Apple Baş Tasarımcısı Jony Ive resmen görevden ayrıldı

Jony Ive
Jony Ive

Yaklaşık 5 ay önce Apple'dan ayrılacağını açıklayan Apple Baş Tasarımcısı Jony Ive, bugün itibariyle Apple web sitesindeki künyeden kaldırıldı.

Mac, iPhone ve iPad gibi fiziksel ürünlerin yanı sıra Apple'ın 'basitlik' temeli üzerine oturttuğu tasarım anlayışına Ive'in katkısı çok büyük.

Kendi tasarım şirketiyle yoluna devam edecek olan Jony Ive hakkında önümüzdeki günlerde de bilgiler aktaracağız. Ayrıntılar haberimizde:

Apple'ın detaylara olan ilgisi, şirketin ürün yelpazesinde Mac'lerden iPhone'lara ve Apple Watch'lara kadar kendisini fazlasıyla gösteriyor. Şirket yalnızca fiziksel ürünlerde değil; web sayfasından mobil uygulamalara kadar aslında ince tasarım detaylarına yer veriyor.

Steve Jobs'ın hem tasarım hem de basitlik hakkında konuyla alakalı 'zarif çözümler bulmak için çok çalışmak gerekiyor' sözü de Apple felsefesini yansıtıyor.

Bir şeyi basit hale getirmek, altta yatan zorlukları gerçekten anlamak ve zarif çözümler bulmak için çok çalışmak gerekiyor.

Steve Jobs'ın yıllar evvel verdiği röportajda 'basitlik' hakkında söyledikleri durumu net bir şekilde ortaya çıkarıyor.

Üstelik yalnızca Jobs değil, şirketteki diğer isimler de bu minik tasarım hastalıklarıyla ön plana çıkıyor. En meşhur ve göz önünde duranlardan biri ise Jony Ive.

  • Jony Ive kimdir? 27 Şubat 1967 Birleşik Krallık doğumlu olan İngiliz tasarımcı, Steve Jobs'ın ölümünden sonra Apple'ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Tim Cook tarafından yönetilen ekipte Baş Tasarımcı olarak görev yaptı.

Yaklaşık 5 ay önce şirketten ayrılacağını dile getiren Ive, bugün itibariyle web sitesindeki künyeden kaldırıldı.

Apple'ın kadrosu yeterli değil.

Tecrübeli isimlerin ayrılmasıyla Apple'dakikadro, sürekli güçsüzleşirken şirketin eski yöneticilerinden biri, birçok farklı işle uğraştıklarını ve sayılarının yetersiz olduğunu söylüyor.

AirPods kutusu, Apple'ın tasarım örnekleri listesinin ilk sırasında gelebilir. Gerçekten muazzam.
AirPods kutusu, Apple'ın tasarım örnekleri listesinin ilk sırasında gelebilir. Gerçekten muazzam.

Rapor, Angela Ahrendts ve Jony Ive gibi önemli isimlerin şirketten ayrılmasından sonra yöneticilere görevlerin bölüştürülmesini de içeriyor.

Bilgilendirmede konuşan eski Apple çalışanları, şirketin liderlik yapısının hızlı ve çevik olmaya izin veren Steve Jobs tarafından oluşturulduğundan bahsediyor. Bazı eski Apple çalışanları, üst yönetim katmanının nispeten minimal yapısının Steve Jobs mimarisi olduğunu özellikle belirtiyor.

Hızlı kararlar için basitleştirilmiş.

Önemli isimler, 1997'de Apple'a geri döndüklerinde yönetim yapısını hızlı karar vermeyi sağlayacak şekilde basitleştirdiğini söylüyor. Hatta Apple hakkında en önemli hususların bir odada 10 kişiyle görüşülüp karara bağlanabiliyor şeklinde de ekleme yapılıyor.

Artık Apple sayfasındaki künyede fotoğrafı da yer almıyor.
Artık Apple sayfasındaki künyede fotoğrafı da yer almıyor.

Ancak şirketin her sene büyümesi, 2023'e kadar ABD'de 20 bin kişiyi bünyesine katmayı planlamasıyla eski bir yönetici, şu andaki Apple yönetici yapısının gelecek için uygun olmadığına inanıyor.

Jony Ive kendi yolunu çiziyor

Apple'ın en ikonik ürünlerini tasarlayan Jony Ive, şirketten ayrılıp kendi bağımsız tasarım şirketini kurdu. Kendisini yine tasarım konusunda birçok farklı çalışmasıyla önümüzdeki dönemlerde de sık sık hatırlayacağız gibi görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >