Apple, iPhone Xs ve iPhone XR üretimini %10 daha düşürdü

iPhone Xs
iPhone Xs

ABD ve Çin arasında devam eden ticari anlaşmazlıklar Apple tarafında derinden hissediliyor. Satış rakamlarının beklenen seviyede gitmemesi sebebiyle iPhone XS ve iPhone XR üretimi bir kez daha düşürüldü.

Apple net rakamları açıklamıyor olsa da yeniiPhone'ların satışları epey düşük. Bağımsız kuruluşların yaptığı araştırmalar bir önceki yıla göre iPhone XR ile iPhone X arasında %20'lik bir fark var olduğunu gösteriyor. Tabii talep az olunca üretim de azaltılıyor. Sonucunda ise iPhone üretiminde musluk iyice kısılıyor; Apple, iPhone Xs ve iPhone XR'ın üretimini bir kez daha düşürdü.

iPhone satışlarının istenen seviyeye yükselmemesinin en önemli sebebi ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıkları olarak görülüyor.
iPhone satışlarının istenen seviyeye yükselmemesinin en önemli sebebi ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıkları olarak görülüyor.

Üretim %10 düşürüldü

Son olarak %10 seviyesindeki düşüş aslında yalnızca yeni iPhone'lar için de geçerli değil. Ocak - Şubat - Mart döneminde toplamda 47 milyon - 48 milyon adet üretim gerçekleşmesi beklenirken bu rakam 40 milyon ile 43 milyon adet civarında olacak gibi görünüyor.

Siparişlerdeki durgunluğun en önemli sebeplerinden biri ABD ve Çin arasında tansiyonu bir türlü düşmek bilmeyen ticaret sürtüşmesi. Aslında bu durum ilk kez yaşanmıyor. Geçen ay da bir analist Apple'ın iPhone Xs Max üretimini neredeyse yarı yarıya azaltacağını öngörmüştü.

Tim Cook, kısa süre önce CNBC ile yaptığı röportajda iPhone XR'ın satış başarısını savundu. Ama Apple'ın Çin'deki ekonomik durumlardan kaynaklı satışlarda yavaşladığını kabul etti. Bununla birlikte ABD ve Çin arasında devam eden ticaret anlaşmazlığında da çözüm konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >