Apple, iPhone'ları da abonelik modeliyle satışa çıkarabilir

Apple Store
Apple Store

Bazı yatırımcılar, Apple'ın gelirlerini artırması için iPhone gibi donanımlar için de 'ücretli abonelik' sunması gerektiğini savunuyor.

Hatta yeni sistem için şirket CEO'su Tim Cook'un aylık ödeme yapmanın yeni yolları üzerinde çalıştığını ileri sürülüyor.

Cook, 'Böyle bir modelin gelmesini isteyen çok fazla kullanıcı olduğunu biliyoruz' şeklinde açıklama yaptı. Ayrıntılar haberimizde:

Apple yatırımcıları, şirketin yıllardır iPhone gibi donanımları abonelik sistemiyle satması gerektiği konusunda tartışıyor.

Wall Street'in önde gelen Apple analisti Toni Sacconaghi bu yıl başında iPhoneaboneliğiyle alakalı yaptığı açıklamada bunun ne kadar inovaktif bir çözüm olacağını bildirmişti.

Analist, iPhone gibi tüketici ürünleri için sunulacak bir abonelik planının şirketin hisse senetlerini önemli oranda artıracağını düşünüyor.

iPhone'a ek olarak iCloud ve Apple TV'nin de bu hizmetlerle paket halinde sunulması söz konusu.
iPhone'a ek olarak iCloud ve Apple TV'nin de bu hizmetlerle paket halinde sunulması söz konusu.

Apple donanımları ve hizmetleri paket halinde sunulabilir

Yani aslında Apple'ı yakından takip eden birçok kaynak, iPhone'a ek olarak iCloud, Apple TV ve benzer servislerini de sisteme dahil edilerek aylık sabit bir ücret alınması gerektiği konusunda hemfikir.

Bu durum, iPhone satışlarını işlemsel bir modelden abonelik modeline dönüştürerek ürün satışlarını ve fiyatları önemli ölçüde artırmak zorunda olmadan hisse senetlerinin yükselmesine sebep olabilir.

Apple, iPhone aboneliği için temelleri atıyor.

Apple'ın en büyük gelir kalemini hizmetler oluşturuyor. Dolayısıyla iPhone ve diğerürünsatışları da eğer hizmetler kategorisi altına dahil edilebilirse insanlar gerçekten aboneliksistemiyle donanım satın alabilir. Bu sistemin tam olarak nasıl işleyeceği de büyük önem taşıyor tabii.

Apple'ın yükseltme programı, geçtiğimiz seneye oranla 5 kat daha fazla kullanılıyor.
Apple'ın yükseltme programı, geçtiğimiz seneye oranla 5 kat daha fazla kullanılıyor.

Apple, sık sık yaptığı gibi yıllarca küçük bir planlamayla büyük bir hamle için hazırlanıyor gibi görünüyor. Bundan 4 yıl önce insanların iPhone'lar için aynı anda aylık bazda ödeme yapmalarına izin vererek anlaşmanın bir parçası olarak garanti ve iyileştirmeler yaptı. iPhoneYükseltme Programı, Apple'ın AppleCare garantisini ve güncel donanımları bir araya getiriyor. Kullanıcılar, 12 ay ödeme yaptıktan sonra yeni iPhone'a geçebiliyor.

Takas programını kullananların sayısı geçen yıla oranla 5 kat artmış durumda.

Apple, mevcut iPhone sahiplerinin yükseltme yapması için bir teşvik sağlıyor. Eski iPhone'ları yeni bir takas karşılığında vazgeçme fikrine alıştırıyor. Yöneticiler, Apple'ın takas programının çok hızlı şekilde büyüdüğünden bahsediyor.

Şirketin CFO'su (Mali İşler Müdürü) Luca Maestri, şu açıklamayı yapıyor:

    Bir yıl önce sahip olduğumuz iPhone takas hacminin 5 katından daha fazlası olan bir takas programımız var. Harika sonuçları görmeye devam ediyoruz.

Yani şu anda her şey Apple'ın ücretli donanım aboneliği için zemin hazırladığına işaret ediyor. Önümüzdeki süreçte abonelik modeliyle satışa çıkan iPhone'larla karşılaşabiliriz. Eğer bu model tutarsa Apple diğer ürünler için de benzer bir formül düşünebilir.