Apple Madalyon Kısım I: Dönüm Noktaları

Steve Jobs
Steve Jobs

ABD'li teknoloji devi Apple'ın piyasa değeri perşembe günü 1 trilyon dolara yükselirken, Apple tarihte bu seviyeye ulaşan ilk şirket unvanını eline geçirdi. Şirketin bu sürece gelmesinde en önemli nedenlerin başında reform niteliğinde teknolojik yeniliklere imza atması oldu.

Piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaşan ilk şirket unvanını kazanan Apple'ın devrimsel hamleleri şirketi bu günlere getiren baş etkenler oldu.

Biz de bu devrimsel hamlelerin en önemlilerini ön plana çıkararak ürünlerin ulaştığı satış seviyelerini inceledik. İşte Apple markasını ön plana çıkaran, satış rakamlarıyla şirkete hayat veren dönüm noktası ürünleri...

i harfini benimseme

Steve Jobs’a göre iMac, iPod ve iPhone gibi Apple ürünlerinin başına getirilen i harfi, ben, birey, inovasyon ve bilgiyi temsil ediyor. Yani bu kararı alan Steve Jobs, tek harfle birçok şey anlatmak isteyerek birçok kişinin aklında yer etmeyi amaçladı. Jobs'un bu amacı da aslında sonuç verdi diyebiliriz. Öyle ki markanın çıkardığı ürünlerin önünde yer alan i harfi artık Apple ile özdeşleşti.

Apple ürünlerinin büyük kısmında i harfini görmek mümkün.
Apple ürünlerinin büyük kısmında i harfini görmek mümkün.

iPod

İlk olarak Kasım 2001’de piyasaya sürülen iPod, bugüne kadar 400 milyondan fazla sattı. iPod üzerinde çalışmalar yaptığını duyuran Jobs ile Ive bu ürünü dijital müzik çalar olarak adlandırıyordu.

iPod müzik dünyasında büyük yankı uyandırarak dijital müziğe yeni bir boyut kazandırdı.
iPod müzik dünyasında büyük yankı uyandırarak dijital müziğe yeni bir boyut kazandırdı.

iPod, Apple'a sadık bir tüketici kazandırırken kullanıcıların internetten müzik indirerek iPod'larına şarkı yüklemesine izin verdi. Bu izin 2003'te kullanıma sunulan "iTunes Store" ile gerçekleştirildi. Bu durum müzik endüstrisinde büyük değişikliğe neden oldu.

iPhone

Apple'ın adını en fazla duyuran ürünü şüphesiz iPhone. Öyle ki bazı kişiler Apple'ın sadece iPhone'dan ibaret olduğunu düşünüyor. Oldukça kalabalık bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen iPhone ilk olarak Steve Jobs tarafından tanıtıldı.

En son üretilen model iPhone X.
En son üretilen model iPhone X.
  • İlk olarak 9 Ocak 2007'de San Francisco'da tanıtılan iPhone 2.5, Temmuz'da piyasaya sürüldüğünde ilk 30 saat içinde 270 bin adet sattı.
İlk tanıtılan iPhone modeli iPhone 2,5.
İlk tanıtılan iPhone modeli iPhone 2,5.

2007-2018 yılları arasında 18 farklı modeli piyasaya sürülen iPhone, bugüne kadar 1 milyar 375 milyon adet satışla firmaya yaklaşık 900 milyar dolar gelir kazandırdı.

iPad

Apple'ın sadelik, pratiklik ve hız için ürettiği iPhone, tüketiciyle ürün arasında bağ oluşturmayı amaçladı. Bu iPhone'dan sonra farklı düşünen şirket bu ürünün ardından Nisan 2010'da "iPad" tableti tüketicilerin beğenisine sundu ve bugüne kadar 360 milyon adet sattı.

Steve Jobs iPad modelini tanıtırken.
Steve Jobs iPad modelini tanıtırken.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >